Gość Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Czekali, czekali, i się doczekali ... Po-2 ICM przybrał formę cielesną i niedługo trafi na półki sklepowe http://aeroscale.co.uk/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=12224&mode=thread&order=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 O tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Czy to nie jakiś przepak (ICM!), czy to nie Zvezda miała wydać całkiem nowego Po-2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 To na pewno nie jest przepak. O Po-2 z ICM mówi się od 3-4 lat, ma być kilka wersji, następną zrobią sanitarną chyba :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Oby były i inne wersje - być może pomyliłem ICM ze Zvezdą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Powolutku, pomalutku ... i pojawił się w zapowiedziach Martoli http://www.martola.com.pl/pl306/produkty45248/u_2_po_2vs_mule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 6 Października 2012 Share Napisano 6 Października 2012 Witam Jeśli będzie jakościowo przypominał Tu-2 tej firmy to ja dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 6 Października 2012 Share Napisano 6 Października 2012 WitamJeśli będzie jakościowo przypominał Tu-2 tej firmy to ja dziękuje Tu-2 ma ponad 15 lat, jeden z ich pierwszych modeli. Nie budowałem go, ale wygląda na ramkach bardzo sympatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 I już na powietrzu! http://www.martola.com.pl/pl306/produkty45248/u_2_po_2vs_mule Cena moim zdaniem bardzo przyjazna Jakościowo, "się zobaczy". Ale mam wrażenie, że zabytek KP ostatecznie odejdzie na śmietnik historii, jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Wątpię aby nowy zestaw spowodował, że ten typ będzie częściej budowany. A pojawiał się w galeriach nader rzadko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 2 Listopada 2012 Share Napisano 2 Listopada 2012 Dwa dni temu nabyłem wreszcie ten model i powiem otwarcie, warto było czekać! Ten model wygląda zupełnie inaczej niż na oficjalnych zdjęciach wyprasek z ICM. Jest na poziomie naprawdę 21 wieku, a porównania z dotychczasowymi produktami po prostu nie ma. Jak chodzi o merytoryczne błędy to mam wątpliwości co do szerokości przerwy między otworami kabin na górnej powierzchni kadłuba? Po za tym model pasuje do wszystkich znanych mi rysunków w skali 1/72. Jest też polskie malowanie do dla białej "23" z 2 PLNB "Kraków", ale nie wiem na podstawie jakiego zdjęcia to malowanie wprowadzono. Znalazłem natomiast wszystkie te plansze kolorowe w artykule monografi rosyjskich autorów we francuskim AVIONS nr 182 lipiec/sierpień 2011. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 2 Listopada 2012 Share Napisano 2 Listopada 2012 Czyli rozumiem, że taki schemat jest w nowym zestawie, dla maszyny z 2 PNB? Na oko jest najbliższy prawdzie ze wszystkich jakie pojawiły się w modelach. Szara plama przy gwieździe była pociągnięta w górę, szachownica do przesunięcia w lewo, większa. Numer boczny w dobrym miejscu, o kroju nie będę pisał, zdarzały się różne kształty cyfr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Tak zwana "garść szczegółów". Taka, na ile pozwoliła tak zwana "pogoda"... Ci, którzy już kupili niech porównają, czy mają to samo. Pozostali, niech czym prędzej biegną do sklepu... bo warto! Najsłabszy element to statecznik pionowy. Polówki grubości kartki papieru, trzymają się małym dzyndzlem kadłuba Jak widać szlag go trafił, jeszcze w ramkach. Blachy parciane pewnie się nie zmarnują, jeśli dadzą się dopasować. Szczególnie wnętrze kokpitu, które wprawdzie jest, ale dość daremne... Czekamy teraz na ładny zestawik kalkomanii do polskich Po-2/CSS-13 LimaOscar, napisz coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) Pozostali, niech czym prędzej biegną do sklepu... bo warto! Potwierdzam w 100%. Stare KP nie ma porównania, ICM ma tak delikatne detale, że aż strach brać je w grube paluchy A cena jest bardzo przyzwoita. W sieci pojawił się już boxart wersji z kasetami Bakszajewa Apel do naszych producentów: Kalki! Kalki! Kalki! Koniec apelu. Edytowane 8 Listopada 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Również nabyłem Pociaka i się nie zawiodłem. Na szczęście u mnie wszystkie elementy są całe ;) Trochę wkurzają ślady po wypychaczach po wewnętrznej stronie kadłuba na wysokości kokpitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Na zdjęciach to niezbyt mi wyszło, niestety. Zwracają uwagę załamania płótna na kratownicy burt kadłuba. Tworzą niezwykle subtelne "kafelki" No i okucia, fajnie odwzorowane, z śrubkami. Zastanowiło mnie natomiast śmigło... Nie przypomina charakterystycznej dla kukuruźnika "deski". Ma wyraźne przewężenie i raczej eliptyczne łopaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 mam wątpliwości co do szerokości przerwy między otworami kabin na górnej powierzchni kadłuba Zgadza się - według moich kwitów odstęp między otworami kabin powinien być szerszy. Poza tym zwracają uwagę wspomniane już ślady po wypychaczach... Fajnie, że kratownicę kadłuba ICM zrobił nawet w miejscu zbiornika paliwa, tylko dlaczego nie ma jej za kabinami pilotów? Na Aeroscale napisali, że silnik jest "superdetailed"nie widzieli chyba silnika marki Elf - Ci, którym uda się go zdobyć z pewnością wywalą ten z zestawu ICM (no może bez kolektorów spalin). Okucia wyglądają efektownie, ale Part robi świetne blachy, które są o wiele bardziej wyraziste, a przy tym delikatniejsze. Oponom brakuje charakterystycznych promienistych kresek. Na schematach malowań nie zgadza się miejsce mocowania tylnych naciągów nart do kadłuba. Niemniej przyznać trzeba, że model jest duuuużo lepszy niż np. KOR-1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi