Gregory Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 Piękny wóz! Zasiadam na widowni. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2022 Kicia nabiera kształtu. Teraz najgorsza drobnica ... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2022 Robię 424, będzie "jezdna" dopancerzenie na wieży mam na sucho żeby było łatwiej wymalować. Jest to późna G do finalnej brakuje jej wydechów i jarzma Kinn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 Nie wszystkie późne i ostatnie Pantery miały montowaną osłonę "Kinn". Fajnie się prezentuje z tymi blachami. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2022 Godzinę temu, bulik58 napisał: Na ktores ze stron znalazlem informacje iz obie powyzsze Panthery byly we wersji A, i zostaly zniszczone przez Shermana Firefly , w ten sposob mozna nie raz byc wprowadzonym w blad. Dlatego ja buduję to co widzę na zdjęciach. W Panzer Wrecks jest więcej zdjęć 434, 424 jak i wcześniejszych G oraz A. Mało kto rzeczowo podchodzi do tematu, reszta tylko powiela błędy poprzedników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2022 17 minut temu, bulik58 napisał: Jaka wersja czolgu jest na powyzszym zdjeciu? Jedna rzecza ktora wskaze odmiane kota bedzie daszek , ale gdy by go nie bylo ? Na tym zdjęciu z Polakami jest wczesna G. W porównaniu z A z samego tego zdjęcia ma inny kadłub jak kadłub to i listwy z wieszakami paneli bocznych, osłone blaszną jarzma działa, zupełnie inną płytę przedziału silnika, uchwyty na liny na płycie przedziału silnikowego, inaczej zawieszone tylne zasobniki i kilka dupereli. No i oczywiście to czego na zdjęciu już nie widać. O ile A można nazwać liftem D tak G to zupełnie co innego względem pierwszych Panter. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2022 Godzinę temu, bulik58 napisał: Nie do kazdego pojazdu masz materialy fotograficzne, czasem sa to tylko fragmenty , nie zawsze dobrej jakosci . Nie kazdy ma tez tony czasopism, ksiazek zeby dowiedziec sie ze taka odmiana np. Jagdpanthery miala jakies elementy zamocowane z przodu kadluba , inna z tylu na kadlubie, lub na tylnej plycie. Ja mając jedno zdjęcie w dodatku słabej jakości wgl nad nim nie siedzę i nie gdybam. Możesz mieć też jedno zdjęcie na którym widać charakterystyczny element pojazdu/wersji, a z pomocą wiedzy lub literatury dojdziesz reszty. Mnie na początku wystarczyło kilka pozycji w PDFie z Chomika reszta została w głowie. W dobie internetu nie trzeba wydawać milionów na literature chociaż pare lat wstecz można było wygooglować więcej informacji. W dodatku nie trzeba daleko szukać żeby spotkać ludzi którzy latami studiują dane zagadnienia i służą swoją wiedzą. Akurat jeśli chodzi o Stugi, Pantery, JgPantery, Tygrysy, Pz IV to jest studnia bez dna jeśli chodzi o modernizacje, lifty i polowe zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 Miałem ostatnio uwagę zajętą wątkiem Jagdpanther, więc w tym przede wszystkim odniosę się do pytań, jakie postawił autor, a zawisły one w powietrzu: 1. Kwestia ewentualnego wzmocnienia na osłonie jarzma - wątpliwa opcja, raczej przypadkowy układ plam/linii na konkretnym ujęciu (niezbyt wyraźny obraz jest dodatkowo mocno zakłócony przez porozwieszane siatki na kamuflaż). 2. Peryskop kierowcy z osłoną daszkową (?). Ewidentnie tak (miejsce, kształt i wielkość). 3. Właściwość wzoru kamuflażu. Nie bardzo kojarzę, jaka propozycja jest do weryfikacji, ale tak czy siak dobrze byłoby znać producenta danego pojazdu. Moja teza brzmi, że oba - #424 i #434 są od Daimlera-Benza (podpowiedź znajduję na tylnej płycie kadłuba). Celowym więc by było spojrzeć w wiarygodne dane nt. ogólnie „falkowych” układów plam na panterach stamtąd. Tu już się zawieszam, bo co dla kogo w tym aspekcie jest wiarygodne… Natomiast wypada dodać, że jako produkty D-B czołgi te powinny mieć klasyczne panterowe koła napinające, bo nowych tam po prostu nie montowano. A otóż na „424” właśnie widzę klasyczne koło (patrz szerokie i bliskie piasty obrzeże, także og. średnica jest do wyszacowania). Więc sugeruję powrót do kół poprzednich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2022 55 minut temu, JSJ napisał: Miałem ostatnio uwagę zajętą wątkiem Jagdpanther, więc w tym przede wszystkim odniosę się do pytań, jakie postawił autor, a zawisły one w powietrzu: 1. Kwestia ewentualnego wzmocnienia na osłonie jarzma - wątpliwa opcja, raczej przypadkowy układ plam/linii na konkretnym ujęciu (niezbyt wyraźny obraz jest dodatkowo mocno zakłócony przez porozwieszane siatki na kamuflaż). 2. Peryskop kierowcy z osłoną daszkową (?). Ewidentnie tak (miejsce, kształt i wielkość). 3. Właściwość wzoru kamuflażu. Nie bardzo kojarzę, jaka propozycja jest do weryfikacji, ale tak czy siak dobrze byłoby znać producenta danego pojazdu. Moja teza brzmi, że oba - #424 i #434 są od Daimlera-Benza (podpowiedź znajduję na tylnej płycie kadłuba). Celowym więc by było spojrzeć w wiarygodne dane nt. ogólnie „falkowych” układów plam na panterach stamtąd. Tu już się zawieszam, bo co dla kogo w tym aspekcie jest wiarygodne… Natomiast wypada dodać, że jako produkty D-B czołgi te powinny mieć klasyczne panterowe koła napinające, bo nowych tam po prostu nie montowano. A otóż na „424” właśnie widzę klasyczne koło (patrz szerokie i bliskie piasty obrzeże, także og. średnica jest do wyszacowania). Więc sugeruję powrót do kół poprzednich. Odnośnie kół racja - poprawione. Odnośnie jarzma ciężko potwierdzić ale też ciężko zaprzeczyć. Zostanie wzmocnione Co do malowania to zalecono mi kiedyś wyjść z zielonej bazy + piaskowe i brązowe plamy. Jak masz jakieś zdjęcia D-B wrzucaj śmiało. Który detal na płycie masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) Chodzi o ucho dla podnośnika. Jego pozycja jak na tych zdjęciach jest właściwa dla D-B przez całą produkcję Panther G. U MAN-a tylko do ok. 8/9.44. - przesunięto ją później do samej krawędzi płyty, a w MNH zawsze była pośrednia (jakieś 50 mm wyżej niż D-B). Na 3. zdjęciu jest jeszcze jedna „poszlaka”; to może (nie musi) być fragmencik krzyża tam, gdzie jest on spotykany w przypadku D-B. Jeśli znajdę zdjęcie(a) przydatne tutaj à propos malowań D-B, to wrzucę. Na pewno dość reprezentatywne jest to z b. późną „122”, ale kłóci się z częstą opinią, że były to kamuflaże z plam ostrokrawędziowych. Owszem, takie się spotyka, ale nie musi iść za tym podtekst, że były „pędzlowane” - przy malowaniu natryskowym też można uzyskiwać dość ostre kontury, lecz jednak to nie to samo. Także z rezerwą podchodzę do pomysłu bazowej zieleni, zwłaszcza na panterach z 10. - 11.44, ale w ten śliski temat nie będę się wkręcał. Edytowane 13 Stycznia 2022 przez JSJ 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Wyłuskałem trochę przykładów malowań panter G z D-B. Prześlę Ci to na „priv” a tu, z oszczędności miejsca, tylko coś ciekawostkowego. Dwa zdjęcia eksponatu z Aberdeen, zanim go„zrobiono na szaro”. Podejrzewam, że te obrazki były koloryzowane - kamuflaż na bandażach kół (?), ale o układzie plam coś mówią. Czołg jest prawdopodobnie z 11.44. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 W dniu 13.01.2022 o 21:21, produdi napisał: Jak masz jakieś zdjęcia D-B wrzucaj śmiało. Przepraszam że się "wcinam", ale może te fotki Ci pomogą. FOTKI tylko w celach dyskusji. W dniu 13.01.2022 o 21:21, produdi napisał: Co do malowania to zalecono mi kiedyś wyjść z zielonej bazy + piaskowe i brązowe plamy. RAL 6003 Olivgrün staje się kolorem bazowym dopiero w styczniu 1945 roku. W książce "Duel in the mist" wydanie z 2007 roku na str.280/281 (4 rzuty) autorzy przedstawiają Panterę ausf.G - D.B. - No.215 z SS-Pz.Rgt.1 z dominującym kolorem RAL 6003 Olivgrün. Dodam że prawa autorskie do tego malowania ma Hilary Louis Doyle. Kolorowanki zrobił ktoś kto zna się na rzeczy. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Powoli do przodu.... Straszna mordęga. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Konkretna Pantierka -szkoda malować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Sierpnia 2022 Share Napisano 12 Sierpnia 2022 Czadowo wygląda na tym etapie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 12 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2022 18 minut temu, Evildead napisał: Czadowo wygląda na tym etapie Dla mnie Pantery G bez bocznych osłon wyglądają jak kartofel Z drugiej strony często na zdjęciach ich brak, a jak są to cały komplet. Nie wiem czy to kwestia montowni, deficytu stali czy odrazu gubili je na pierwszych krzakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Sierpnia 2022 Share Napisano 12 Sierpnia 2022 3 minuty temu, produdi napisał: Dla mnie Pantery G bez bocznych osłon wyglądają jak kartofel Z drugiej strony często na zdjęciach ich brak, a jak są to cały komplet. Nie wiem czy to kwestia montowni, deficytu stali czy odrazu gubili je na pierwszych krzakach. To ładny kartofel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Sierpnia 2022 Share Napisano 12 Sierpnia 2022 Jest moc! Świetnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 12 Sierpnia 2022 Share Napisano 12 Sierpnia 2022 Co tu dużo mówić, piękna po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) Druga strona gotowa, teraz już tylko tylna płyta. Powoli wymiękam Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez produdi 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Ło ranyści, jak w zakładzie jubilerskim. Piękna robota ale ile to waży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 48 minut temu, TAW napisał: Ło ranyści, jak w zakładzie jubilerskim. Piękna robota ale ile to waży? Miedź a nie mieć, oto jest pytanie . Stawiam z 0,6-0.7 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Godzinę temu, TAW napisał: Ło ranyści, jak w zakładzie jubilerskim. Piękna robota ale ile to waży? Tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 A no kurde, nie uwzględniłem gąsek przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 2 Września 2022 Autor Share Napisano 2 Września 2022 Czołem Pany i Panewki Można powiedzieć, że etap budowy mam wstępnie zakończony. Dojdą jeszcze liny Eureki, ale to w późniejszym etapie. Sprawę szekli muszę jeszcze przemyśleć przy koncepcji lin. Lewarek wsadzony na sucho (brak jednej podpory), blaszane osłony wydechów dojdą podczas malowania. Strasznie byłem ciekaw jak siądą ekrany boczne i powiem szczerze, że myślę by zostawić to w takiej postaci jak teraz. Pomyślę sobie jeszcze nad tym na spokojnie. Do tylnego zasobnika mam zamiar napchać trochę szpeju. A tym czasem przeskakuje na Tygrysa 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi