Skocz do zawartości

T 34/76 mod.1943 Hobby Boss 1:48

dziabik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,po skończeniu T 34/85 w tej skali postanowiłem,że na półce musi stanąć też "młodszy brat" i rozpocząłem budowę Teciaka jak w tytule.Tym razem jednak w celu przedłużenia sobie dobrej zabawy staram się wykonać go z pełnym wnętrzem czyli zespół napędowy,przedział załogi i wnętrze wieży.Dlaczego otwieram mały warsztat?Ano dlatego,że liczę na pomoc kolegów "pancerniaków",dobre rady i krytykę aby nie narobić zbyt dużo baboli, nauczyć się pewnych rzeczy i popytać w trakcie budowy.

Na razie zrobiłem to co widać-silnik z resztą "bebechów" (sporo czasu trwało zanim jakoś to upchnąłem w środku ale udało się),przedział załogi i trochę elementów zewnętrznych.

DSCF3482.jpg DSCF3486.jpg

DSCF3483.jpg DSCF3486.jpg

DSCF3485.jpg

Zeszlifowałem dwa mały "niby-uchwyty" z lewej burty i dorobię z drucika bo były kiepskie.Góra kadłuba oczywiście tylko leży,nie przyklejona,koła też.Wiem,że po przyklejeniu góry niewiele będzie widać,tyle co przez włazy-ale za to jaka satysfakcja,że w środku coś jest Zastanawiam się nad dorabianiem podstawowych spawów ale boję się że z braku doświadczenia tylko coś schrzanię,chyba zostanie bez nich.

Fotki postaram się robić lepsze,czasem jakoś nie chcą wychodzić...Proszę o uwagi co można zmienić na tym etapie.Acha-malowanie raczej pudełkowe.

• 2 weeks later...

Witam,dzisiaj mała aktualizacja z postępów przy budowie T 34/76.

W zasadzie skończyłem wnętrze kadłuba i zamknąłem go,przybyło trochę elementów zewnętrznych jak również zacząłem budowę wieży oraz działa,na zdjęciach te części złożone "na sucho". Z tyłu na łączeniu górnej części z dolną jak widać wyszła niewielka szpara,trzeba będzie szpachlować.W ogóle górna część kadłuba była trochę zwichrowana więc odpadała opcja ze zdejmowaniem jej w celu pokazania wnętrza,musiałem pomęczyć się i posklejać wszystko superglutem aby jakoś to spasować.Ale jak na razie to chyba jedyny większy mankament modelu,reszta składa się jak klocki Lego (jest trochę niewielkich nadlewek i śladów po wypychaczach).Dorobione uchwyty dla desantu jednak wymienię na delikatniejsze.

Teraz fotki:

DSCF3507.jpg DSCF3506.jpg

DSCF3505.jpg DSCF3508.jpg

DSCF3504.jpg DSCF3503.jpg

DSCF3502.jpg DSCF3501.jpg

Mam pytanie do znawców tematu:czy to malowanie jest prawidłowe (chodzi mi o biały pas na dachu wieży-HB go nie uwzględnia w instrukcji):

T34_Model_1943.gif

Proszę o uwagi odnośnie budowy,na pewno niejedna rada pomoże.

Po pierwsze malowanie jest prawidłowe to pas do szybkiej identyfikacji z powietrza w momencie użycie dużego zgrupowania pancernego(Stalingrad,Leningrad),po drugie nie ma jakich kolwiek przesłanek do tego że u Sowietów panował porządek z malowaniem jakichkolwiek oznaczeń.

Edytowane przez Gość

Dzięki

Po pierwsze malowanie jest prawidłowe
-ok,czyli że spokojnie będę mógł ten pas namalować
Ciekaw jestem jak to wszystko zmalujesz.
-wciąż jeszcze zastanawiam się,czego użyć ale prawdopodobnie zrobię tak,jak w poprzednim, czyli mieszanka Vallejo.Ćwiczyłem trochę Pactrami ale jakoś nie mogę ich rozgryźć,aerograf szybko zaczyna mi się zatykać a jak bardziej rozcieńczam to znów farba jest za rzadka.Przy Vallejo nie ma takich problemów.
Zanosi się na niezły model.
-czy będzie niezły to się okaże,nie mam jeszcze doświadczenia.Ale przy budowie bawię się świetnie

Ja się zapytam po co te uchwyty (druciane)z tyłu kadłuba szczerze mówiąc ja nic takiego nie widziałem na oryginale.

-zasugerowałem się zdjęciem T 34 z Poznania,wprawdzie trochę inaczej są rozmieszczone w tym przypadku ale...sam nie wiem

zawsze można je odspawać jeśli tak uważacie...

27_zps873b2adc.jpg

Przedewszystkim są za duże jak na 48 w 35 były by za duże lepiej je odspawać(tak po mojemu ale wszystko zależy od Ciebie) bądź jak masz naprawdę cieniusi drucik zrobić je do skali ja w 35 robilem je ze szpilki i były za grubaśne.Generalnie te uchwyty służyły do montażu dodatkowych bambetli bądź maskowania,ni3e wiem na ile ten egzemplarz jest wierny wojennej produkcji to samo ich rozmieszczenie jest nieco dla mnie dziwne.