skala72 Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 - Do Polski wraca Renault FT 1917 z Afganistanu. ========== - M48 oraz M60 już w Polsce. ========== Cytuj
Skoti Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 Wraca na własnych gąskach? ;). Świetna wiadomośc, lepiej niech stanie w jakimś muzeum niż zgnije do końca na złomowiskach afganistanu. Cytuj
Adams M1A1 Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 Na pierwszowojennych pojazdach mało się znam,ale to uzbrojenie w wieży to chyba niezbyt oryginalne.Choć muszę przyznać że nasza obecność w Afganistanie na coś sie przydała. Cytuj
stakor1 Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 Kopara opada!!!!! No to ja gratuluje kolegom z Poznania. Takie rarytasy jak w ciągu ostatnich lat pozyskali to naprawdę imponujące. Tylko kurde gdyby to jakoś bardziej dostępne było dla plebsu to bym był wdzięczny. Ostatnio jak byłem w Poznaniu to "nie da rady" bo się Shermanem na "Normandię" szykowali... Cytuj
stakor1 Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 Na pierwszowojennych pojazdach mało się znam,ale to uzbrojenie w wieży to chyba niezbyt oryginalne.Choć muszę przyznać że nasza obecność w Afganistanie na coś sie przydała. Racja. To może morski Hotchkiss 37mm - u nas takich nie było - Rosjanie go musieli zamontować, albo afgańczycy zamontowali coś swojego... W sieci chodzą ploty, że wszystkie (w sumie 4 Renault FT tam znaleźli) pochodzą z Polski i były używane w latach 80tych przeciw ... znowu Ruskim. Ale jazda!!! Cytuj
plastikk Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 Na pierwszowojennych pojazdach mało się znam,ale to uzbrojenie w wieży to chyba niezbyt oryginalne.Choć muszę przyznać że nasza obecność w Afganistanie na coś sie przydała. Racja. To może morski Hotchkiss 37mm - u nas takich nie było - Rosjanie go musieli zamontować, albo afgańczycy zamontowali coś swojego... W sieci chodzą ploty, że wszystkie (w sumie 4 Renault FT tam znaleźli) pochodzą z Polski i były używane w latach 80tych przeciw ... znowu Ruskim. Ale jazda!!! Toż to zwykły kawał rury wciśnięty na Puteaux SA 18,przynajmniej na jarzmo. Cytuj
Skoti Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 Ale jakie kamo, na tym łuku za czołgiem Cytuj
skala72 Napisano 2 Października 2012 Autor Napisano 2 Października 2012 Kopara opada!!!!!No to ja gratuluje kolegom z Poznania. Takie rarytasy jak w ciągu ostatnich lat pozyskali to naprawdę imponujące. Tylko kurde gdyby to jakoś bardziej dostępne było dla plebsu to bym był wdzięczny. Ostatnio jak byłem w Poznaniu to "nie da rady" bo się Shermanem na "Normandię" szykowali... No to własnie boli, miałem to samo Cytuj
bigmodel Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Witam Tylko kurde gdyby to jakoś bardziej dostępne było dla plebsu to bym był wdzięczny. Ostatnio jak byłem w Poznaniu to "nie da rady" bo się Shermanem na "Normandię" szykowali... No to własnie boli, miałem to samo Panowie, Wy chcieliście wejść na teren jednostki wojskowej ot tak, prosto z ulicy, bez wcześniejszego umówienia się ? http://www.muzeumbronipancernej.pl/pl/kontakt Ja jakoś nie miałem problemów żeby dodzwonić się do p.Majora i się umówić na wizytę. Choć teraz, ostatnimi czasy bywam z MBP dwa razy w roku, zawsze podczas imprez z serii - Drzwi Otwartych CSWL, ostatnia taka impreza odbyła się w ostatnią sobotę. Pozdrawiam Jacek Cytuj
skala72 Napisano 3 Października 2012 Autor Napisano 3 Października 2012 Naprawdę?? No niesamowite, daj ty spokój. A czy nie lepiej zrobić Muzeum, Muzeum np. od 10:00 do 20:00. Tak normalnie, jak w cywilizowanym kraju. Cytuj
cruenzo Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Tak normalnie, jak w cywilizowanym kraju. ale my nie żyjemy w cywilizowanym kraju.... Cytuj
skala72 Napisano 4 Października 2012 Autor Napisano 4 Października 2012 Tak normalnie, jak w cywilizowanym kraju. ale my nie żyjemy w cywilizowanym kraju.... Czasami mam wrażenie, że nie. Cytuj
sokol Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Panowie, mielibyście muzeum od 10 do 18 i eksponaty rdzewiejące i rozpadające się jak w niejednym muzeum w Polsce. Major Ogrodniczuk to człowiek z pasją, gwarantujący to, że sprzęt w Poznaniu będzie w doskonałym stanie i na dodatek część z niego na chodzie. Umówienie się na zwiedzanie jest może kłopotliwe ale możliwe do realizacji. A jak się wam już uda to wrażenia są niezapomniane, warto pana majora pociągnąć za język przy zwiedzaniu A Sherman na "Normandię" (czyli na Hel) dojechał - codziennie widziałem go przed kompanią Cytuj
stakor1 Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Panowie, mielibyście muzeum od 10 do 18 i eksponaty rdzewiejące i rozpadające się jak w niejednym muzeum w Polsce. Major Ogrodniczuk to człowiek z pasją, gwarantujący to, że sprzęt w Poznaniu będzie w doskonałym stanie i na dodatek część z niego na chodzie. To racja! ;) Cytuj
GeraltofPoland Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 Dalsze losu Renault: I kolejne odkrycie, mniej związane z tematem: http://www.alert24.pl/alert24/1,84880,12742209,Unikatowy_czolg_wydobyto_ze_starorzecza_Warty__WIDEO_.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi