Skocz do zawartości

Jeep Willys MB, Italeri 1:35

Szupryt

Rekomendowane odpowiedzi

Na otarcie łez po skaszanionym BA-64 (jeszcze się spotkamy), prezentuję moją wcześniejszą produkcję - Willysa z Italeri. Otrzymał oznakowanie pojazdu z 4. pułku czołgów ciężkich LWP w czasie walk na Pomorzu w marcu 1945. Kalkomanie i koła wziąłem z modelu SK-Model. Kalkomanie - bo to jedyne źródło, koła - bo jakoś mi bardziej pasowały niż italerowskie. Malowany sprayem Tamiya z puchy - był to ostatni model wykonywany tą techniką. Miłego oglądania.

Oryginał i model:

p1010119nu.jpg

p1010112r.jpg

tzw. "bajer" ;-)

p1010114q.jpg

p1010113xn.jpg

p1010118iq.jpg

p1010115n.jpg

Wraz z "literaturą fachową"

p1010109k.jpg

na zdjęciu widać że oryginał nie miał lusterka

Racja - do urwania. Analizowałem też zdjęcie pod kątem dachu - jeśli dobrze się przyjrzeć, to nie był to fabryczny dach brezentowy, tylko jakaś (blaszana?) konstrukcja z drzwiami. Poszedłem na skróty i zrobiłem go w wersji by-the-book.

z wspomnień z walk o Pomorze kojarzę że błocko było "po uszy" więc trochę brudu by mu dobrze zrobiło

W tym przypadku jestem konserwą - na moich modelach błota i kurzu nie będzie

wash by mu dobrze zrobił

Po zrobieniu tego modelu też doszedłem do takiego wniosku - dlatego następny model dostał już dark wash MiGa. Ten się jeszcze nie załapał ;-)

Mam sentyment do tego pojazdu ( do modelu nie- nie składałem). Podobają mi się wycieraczki i dach. Rzeczywiście wash nadałby mu życia. Co do kurzu- nic nie poradzimy, skoro tak postanowiłeś . Na tarenowym samochodzie, zwłaszcza z okresu walk w tamtym miejscu, aż się prosi, żeby dac mu brud na ciało

Tym samym niestety koła wyglądają dość sztucznie. Estetycznie sklejony i pomalowany- dobra baza, żeby po powyższych zabiegach zrobić z niego jeszzce lepszy model

Tak jak makinen mam sentyment do tego pojazdu( mam 3 szt) pojazd zrobiony jest czysto( za czysto) z tego co czytałem we wspomnieniach żołnierzy LWP( jak byłem młody były tylko takie książki) Jeepy miały nagminnie dobudowywane nadwozia ze sklejki, poza tym nie myślaleś żeby zainwestować w blaszki,koszt nieduży(28zł) a jakość podnosi się niesamowicie np. osłona lampy na lewym błotniku. W sumie na plus.Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Fakt model zacny lecz jeśli chodzi o silnik no to wg mnie jest trochę za pusty przydałoby mu się jakieś okablowanie