Cinekf1 Napisano 26 Listopada 2012 Autor Share Napisano 26 Listopada 2012 dzięki RAV, już coś widać. Jeśli możesz się podzielić swoimi zasobami to bardzo chętnie. Mój meil: cinekf1@o2.pl Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 26 Listopada 2012 Autor Share Napisano 26 Listopada 2012 Wielkie dzięki dla Piotra i RAVa Teraz mogę działać w tej materii . Właśnie siedzę i dłubię to ustroństwo. Bardzo dziękuję za pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 27 Listopada 2012 Autor Share Napisano 27 Listopada 2012 witam kolejna mała aktualizacja, niewspółmierna do nakładu pracy popracowałem nad skrzydłami, wiem na pewno że kolejnych robił nie będę. Po prostu je odleję w żywicy bo robić to kolejny raz to masakra. Efekty oceńcie sami Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Można liczyć na odlewy skrzydeł w większej ilości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 28 Listopada 2012 Autor Share Napisano 28 Listopada 2012 Owiewki na krawędzi spływu wyszły "ciężko" i mało opływowo, zwłaszcza w przedniej części. ale to jeszcze nie jest skończone, prototypy rodzą się w trudzie i bólu niestety. Spokojnie, będziesz Pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Oj RAV ma swoje poczucie humoru.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 28 Listopada 2012 Autor Share Napisano 28 Listopada 2012 owiewki po dopieszczeniu -"odciążeniu" ten element pozostawiam w takiej postaci, w realu wyglądają naprawdę dobrze. Pozostaje oczywiście szpachlowanie i będzie ok. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Witam po przerwie :-) Kadłub XLa zamknięty, skrzydła przygotowane do Ctrl+C i powinno być z górki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Świetnie to wygląda, a jednocześnie pokazuje, ile czasu zajmują tego rodzaju idywidualne modele. Miałbym chyba tremę przed pokryciem lakierem tej zróżnicowanej powierzchni. Życzę Ci, aby nie było żadnych niemiłych niespodzianek oraz kolejnej akualizacji nieco szybszej niż dzisiejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2013 W oczekiwaniu na żywicę i silikon do lania skrzydeł XLa popracowałm trochę nad kadłubem do wersji prototypowych YF-16. Jako baza wspomniany wcześniej model academy/hasegawa - jedyny na rynku jeśli chodzi o tą wersję. O ile bryła modelu jest do przyjęcia (pomijając np wnęki podwozia, których brak :-)), kiepski wlot czy dysza, to kabina jest nie do przyjęcia. Dlatego postanowiłem dokonać małego przeszczepu z modelu F-16 A/C hasegawy. Efekt o niebo lepszy od oryginału, zresztą oceńcie sami :-) oryginał: po przeszczepie: i obydwa razem :-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Świetnie to wygląda, a jednocześnie pokazuje, ile czasu zajmują tego rodzaju idywidualne modele. Miałbym chyba tremę przed pokryciem lakierem tej zróżnicowanej powierzchni. Życzę Ci, aby nie było żadnych niemiłych niespodzianek oraz kolejnej akualizacji nieco szybszej niż dzisiejsza Mikołaj, skrzydła potraktowałem ostatecznie surfacerem i wyglądają naprawdę dobrze Tak więc jutro zabieram się za formowanie w silikonie i lejemy ostro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Bardzo mi się takie modelarstwo podoba !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Witam Pobawiłem się dzisiaj z przednią częścią kadłuba do YF-16. Zważywszy na fakt, iż w planach są 3 egzemplarze postanowiłem ją skopiować w żywicy. Element wymaga jeszcze drobnego dopracowania, przygotowania do formowania. Tak to wygląda: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 18 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Owoce kilku dni pracy :-) z lewej oryginał, z prawej na razie dwie kopie :-) Z odlewów jestem bardzo zadowolony, wyszły bardzo ładnie :-). Bardzo mi to ułatwi dalszą pracę przy prototypach. Jeszcze skrzydła do XLa, statecznik pionowy zapożyczony od modelu Revella i zabieram się za składanie wszystkiego do "kupy" :-) Pozdrawiam Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Niezmiennie mi się podoba. Widać doświadczenie w pracy z silikonem, jakoś do tej pory nie miałem okazji tego wypróbować. Mam prośbę o szczegółowe obfotografowanie faz montażu modeli, jak się da, to porównawczo poszczególne egzemplarze. Fajny ten Twój projekt, trzymam kciuki za powodzenie całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Cieszę się Mikołaj, że ci się podoba :-) Jedziemy dalej. Dzisiaj zdecydowałem, że odpuszczę sobie jako bazę kadłub Academy do prototypów. Postanowiłem połączyć przednią część kadłuba z tyłem od Hasegawy. Myślę, że efekt końcowy będzie bardziej zadowalający niż męczenie tego gniota z academy. Tak to wszystko wygląda na obecną chwilę: Dolna przednia część kadłuba podobnie jak góra zostanie skopiowana i odlana w żywicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Jeśli to nie problem to podrzuć proszę jakim silikonem i żywicą tworzysz takie cuda. Link do sklepu wystarczy... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 3 Września 2013 Autor Share Napisano 3 Września 2013 Materiały do odlewów zawsze kupuję na allegro z euromodelu, tu masz link do ich wszystkich aukcji: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=1751601 Biorę żywicę F32 i ten silikon: http://allegro.pl/najlepszy-silikon-do-form-1kg-promocja-i3509193510.html Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 7 Września 2013 Autor Share Napisano 7 Września 2013 Witam Kolejne elementy prototypowych F-16 skopiowane i odlane w żywicy. cały zestaw "konwersyjny" do Hasegawy :-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 Budując taka konwersje z "twojego zestawu" trzeba jeszcze pamiętać o wydłużeniu kadłuba ,-)). Ciekaw jestem efektu końcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 8 Września 2013 Autor Share Napisano 8 Września 2013 ta konwersja jest do YF-16, a one w stosunku do wersji seryjnych a/b/c/d były krótsze o 66 cm (25,4 cm w środkowej części kadłuba - uwzględniłem to oczywiście - 3,5 mm w skali) oraz 40,6 cm w części przedniej za sprawą mniejszego czubka z racji braku radaru. Dlatego nie ma co tutaj wydłużać, jedynie w XLach jest to konieczne :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 26 Września 2013 Autor Share Napisano 26 Września 2013 Witam XL powoli nabiera kształtów. Zanim skrzydła poszły do skopiowania sprawdziłem spasowanie z kadłubem. Bez szpachli się oczywiście nie obędzie - w końcu to prototyp ;-). statecznik pionowy od wersji C, właściwy formuje się w silikonie :-) Na pierwszy ogień poszło lewe skrzydło, górne pochodzi z pierwszego odlewu (w czubek do formy dostało się powietrze), drugie już wyszło ok. A tak wygląda na obecną chwilę magazyn części zamiennych do projektu :-). Jeszcze kilka odlewów i będzie komplet. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 27 Września 2013 Share Napisano 27 Września 2013 Niesamowite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Września 2013 Share Napisano 27 Września 2013 Może trochę opiszesz jak wykonujesz formy i jak zalewasz elementy? Jaki silikon, jaka żywica... Używasz pompy próżniowej? Podziel się doświadczeniem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi