Skocz do zawartości

Su 34 Italeri 1:72

Robert Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dużo pochwał już jest, więc dla odmiany post o innym wydźwięku.

* Na spodzie nie zaszpachlowane szapry po klejeniu skrzydeł.

* Preshading w niektórych miejscach chyba jest za słabo pokryty - czarne plamy wręcz

* Na wszystkich zdjęciach kolory wyglądają inaczej, ale jeszcze nie było takich, na których są podobne do tych z prawdziwej maszyny.

Żeby nie było, podpisuję się pod wszystkim napisanym wcześniej. Łady i elegancki model, tylko ma parę niedociągnięć

Dużo pochwał już jest, więc dla odmiany post o innym wydźwięku.

* Na spodzie nie zaszpachlowane szapry po klejeniu skrzydeł.

* Preshading w niektórych miejscach chyba jest za słabo pokryty - czarne plamy wręcz

* Na wszystkich zdjęciach kolory wyglądają inaczej, ale jeszcze nie było takich, na których są podobne do tych z prawdziwej maszyny.

ad 1 szpara nie zaszpachlowana bo uznałem ze tam jest podział ,wyszło troche za grubo

ad 2 plam nie ma tylko foto mocno ma podbity kontrast ,ale rozumiem oceniamy co na fotce i ja tez widzę czarne plamy

ad 3 na ostatnich fotach kolory s w 100% zgodne z tymi na modelu /zdjecie robione przy dwóch lampach studyjnych z parasolkami/ a że nie podobne do tych z prawdziwej maszyny to akurat mało mnie obchodzi ,wczesniej napisałem że brałem z instrukcji a ze ta kłamie no cóż

Robercie wszystko ładnie pięknie, tylko gdzie te charakterystyczne malowanie powierzchni przed silnikami, na górnej powierzchni jak i na dolnej (na dolnej, w tym przypadku jest aluminium)

http://militaryrussia.ru/blog/topic-8.html

Kurcze poszperałem trochę po rosyjskich stronach i faktycznie 43 nie ma.

http://crimso.msk.ru/Images6/AV/AV05-3/o3-3.jpg

Choć miałem gdzieś w starych Skrzydlatych Polskach artykuł Jefima Gordona z obszerną galerią i coś mi się kojarzyło, że miał malowane, ale może coś mi się pomieszało. Zdjęcie jest i nie ma. Sory za zamieszanie.

Kurcze poszperałem trochę po rosyjskich stronach i faktycznie 43 nie ma.

rozumiem, ze cały czas chodzi Ci o Su-34

No na pewno nie o Su-27, skoro temat jest Su-34. Odnoszę się cały czas do 43 którego Roberto nam tutaj prezentuje. I mam taką samą sytuację co fiedotow, mam sporo zdjęć Su-32/34 lecz na kompie który jest w naprawie od ponad miesiąca

Pięknie pomalowany - mam nadzieję, że moja suczka chociaż trochę będzie się tak prezentowała jak Twoja.

No proszę Cię oglądam Twoje dwa ostatnie warsztaty i chciał bym tak robić modele jak Ty.

Robercie - chyba delikatnie Cię poniosło

Wczoraj zapomniałem jeszcze dopisać zapomniałeś o białej części na stateczniku pionowym lewym:

http://www.airliners.net/photo/Russia---Air/Sukhoi-Su-34/2149884/L/&sid=3551c6d2bc5aa666e220eea022b03865

i spodnia część stateczników poziomych mniejszych, mają takie charakterystyczne ciemniejsze powierzchnie, tam są jakieś czujniki, ale nie pamiętam już jakie:

http://www.airliners.net/photo/Russia---Air/Sukhoi-Su-34/2073838/L/&sid=3551c6d2bc5aa666e220eea022b03865

Wczoraj zapomniałem jeszcze dopisać zapomniałeś o białej części na stateczniku pionowym lewym:

http://www.airliners.net/photo/Russia---Air/Sukhoi-Su-34/2149884/L/&sid=3551c6d2bc5aa666e220eea022b03865

i spodnia część stateczników poziomych mniejszych, mają takie charakterystyczne ciemniejsze powierzchnie, tam są jakieś czujniki, ale nie pamiętam już jakie:

http://www.airliners.net/photo/Russia---Air/Sukhoi-Su-34/2073838/L/&sid=3551c6d2bc5aa666e220eea022b03865

Do "43" nie sugerowałbym się zdjęciami obecnych maszyn, w końcu był to o ile mnie pamiec nie myli 3 prototyp (egzemplarz przed seryjny). Przy malowaniu detali również szukałbym zdjęć oryginału , bo "43" nie miała spodu stateczników jak sugerujesz

Su-34.jpg

zdjęcie pochodzi z książki Polygon o Su-34 (zresztą najlepsze chyba źródło jeśli chodzi o konkretnie ten egzemplarz - bardzo dużo zdjęć

su-34433.jpg

su-3443.jpg

oba zdjęcia źródło - INTERNET

wiem ze model na luzie , ale może do czegoś sie przydadzą ;-).

Rober zwróć uwagę ze część plam fajnie zachodziła na spód kadłuba i gondole silnikowe ... może zechce ci się jeszcze pokombinować ;-)

nie zapomniałem a świadomie nie pomalowałem,przyznaję troche z lenistwa ,nie wiem byc może na "43" był ten element na biało ale na kilku fotografiach innych egz. tego nie ma

sukhoisu34russian34expo.jpg

sukhoisu34russian34expo.jpg

O tych elementach piszesz?

dsc09200v.jpg

Dzięki Dzejo za foty ,szkoda że tak pozno,model zbyt zaawansowany ze by kombinowac z malunkami

Tak tak to był 3 egzemplarz. Chodzi mi Robercie o te elementy w kółku zielonym:

th_dsc09200v.jpg

A element na stateczniku pionowym był na 100% biały. Nawet na ostatnim zdjęciu które zaprezentował kolega Dzejo widać kawałek właśnie tego elementu. A dlaczego niektóre nie miały nie mam pojęcia.

Tak tak to był 3 egzemplarz. Chodzi mi Robercie o te elementy w kółku zielonym:

tu jest OK, ten egzemplarz miał błękitny spód stateczników

O tych elementach piszesz?

Obrazek

tak to na biało, tak jak i te dwa okrągłe elementy widoczne na zapodanej przeze mnie focie

Dzięki Dzejo za foty ,szkoda że tak pozno,model zbyt zaawansowany ze by kombinowac z malunkami

Trochę szkoda , ale jakoś nie pomyślałem o tym wcześniej widząc ze model mocno relaksacyjny, wiec nawet z kolorami nic nie sugerowałem skoro miałeś już własne w głowie. Malowanie wyszło Ci naprawdę fajnie , wiec jeśli jeszcze kiedykolwiek weźmiesz się za ten fantastyczny samolot służę materiałami do "43", a z tego egzemplarza klient powinien być naprawdę zadowolony

Z drobiazgów, jak chcesz jeszcze pokombinować, to ten czarny trapez na górze kadłuba (kalka z Italeri) powinien być biały, i wewnętrzne strony klap podwozia zarówno głównego jak i przedniego - czerwone, same wnęki szare