Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

ROTOR_MWo.jpg

Niniejszym, chciałbym przedstawić modelarskiej Braci nową markę ROTOR DECALS. W wątku tym zamieszczał będę informacje o nowościach i planach wydawniczych. Trzy pierwsze zestawy kalkomanii są już na etapie druku w Techmodzie i mam nadzieję lada chwila będą gotowe i trafią do sprzedaży. Kolejne kalki w przygotowaniu i kiedy tylko wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik, zamieszczę tutaj stosowne informacje. W planach są kalkomanie do polskich maszyn, a przede wszystkim śmigłowców. Przy projektowaniu zestawów staram się najlepiej jak to możliwe przygotować merytorycznie, a druk zlecam renomowanym firmom z tej branży. Mam nadzieję, że produkty ROTOR DECALS przypadną do gustu sporej grupie modelarzy. W sprawie uwag i sugestii, które są zawsze mile widziane proszę o kontakt: rotordecals@gmail.com.

Na dobry początek:

Skala 1/72

RD H72001

Eurocopter EC-135 "Lotnicze Pogotowie Ratunkowe" / Eurocopter EC-135 Polish HEMS

RD_H72001.jpg

Skala 1/48

RD H48001

PZL SW-4 "PUSZCZYK"/ PZL SW-4 "PUSZCZYK" military version

jpgpuszczyk.jpg

puszczyccomilitaremay.jpg

RD H48002

PZL SW-4 wersja cywilna cz.1 / PZL SW-4 civil version pt.1

jpgsw4.jpg

puszczyccocivilemay.jpg

Wiem, że Puszczykami już się chwaliłem, ale postanowiłem założyć odrębny wątek dotyczący produktów ROTOR DECALS i żeby było chronologicznie i wszystko razem wrzuciłem je i tutaj.

Powyższe zestawy są już w pre-orderze w Martoli:

RD H72001 Eurocopter EC-135 "Lotnicze Pogotowie Ratunkowe

RD H48001 PZL SW-4 "PUSZCZYK"

RD H48002 PZL SW-4 wersja cywilna cz.1

Edytowane przez Gość
Napisano

W tej chwili w opracowaniu są Mi-2, ale Mi-8/17 też będą. Jakie to będą malowania, jeszcze nie będę pisał. Jak tylko kolejne projekty trafią do druku zamieszczę informację w tym wątku.

Napisano

Gratuluję świetnego pomysłu i mam nadzieję, że na kalkach do Mi-2 znajdzie się też "Czajnik"?

Także do Mi-2 Marynarki Wojennej. Ja swoje musiałem zamówić na indywidualne zamówienie.

b5fe7e818a33ade2med.jpg

Napisano

POWODZENIA Tytus!

Logo wyszło fantastycznie

ROTOR_MWo.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Skoro ROTOR Decals prosi o sugestie i zamierza produkować kalkomanie nie tylko do śmigłowców, to mam apel o kalkomanie do polskich MiGów-23 UB w skali 1/72 (ale też w 1/48 i 1/32). Niestety, ani Techmod( ten producent w ogóle nie wydał zapowiadanych kalek do MiGa-23 MF), ani Montex, ani RV Aircraft, nie uwzględnili szkolno-bojowych wersji. Służę materiałami, jeśli by były potrzebne.

Napisano

Dziękuję za sugestię. Powiem szczerze, że myślałem o MiGach-23 (bardzo podoba mi się ten samolot, zwłaszcza w wersji UB), tylko waham się ze względu na Techmod. Zrobię może w ten sposób, że skończę to co mam rozgrzebane i jeżeli do tej pory (czyli do końca roku) nic w kwestii MiGów się nie wydarzy, to przygotuję taki zestaw. Z pomocy merytorycznej w postaci uwag i materiałów bardzo chętnie skorzystam i z góry dziękuję za zaoferowaną pomoc.

Napisano

Pomysłem na bliżej niesprecyzowaną przyszłość mogły by też być kalkomanie do polskich Su-22M4 (plus ewentualnie UM3K) w 1:48. W malowaniach można przebierać a z wyborem kalkomanii, poza produkcją indywidualną, krucho.

Napisano

Ciekawe. Dzięki. Generalnie to w ogóle jest krucho z kalkami do naszych maszyn. Iskry były ciekawie malowane, kilka Antków pewnie też by się znalazło, Ołówków jest od groma i tak można by wymieniać długo. Coś tam powoli będę robił.

• 4 weeks later...
Napisano

No i są

To moje pierwsze kalki i pierwszy raz kiedy cokolwiek wydałem od początku do końca samemu. Już teraz wiem, że miesiąc czasem oznacza 2 miesiące, a 24h to 3 dni , ale cieszę się, że się udało. Wczoraj wieczorem dotarły do mnie ostatnie komponenty tych zestawów, więc mogę się pochwalić.

ec135.jpg

swwojsk.jpg

swcywil.jpg

Liczę na to, że nabywcy, będą zadowoleni z tych produktów i podzielą się swoimi uwagami (oczywiście konstruktywnymi ) w tym wątku.

Napisano
Jednak zwracam uwagę na fakt, że flota LPR przechodzi drobną metamorfozę i ulega lekkiej zmianie schemat malowania.

Tak wiem, dziękuję za czujność i zwrócenie uwagi na ten fakt.

Kalkomanie do EC-135 uwzględniają zarówno stary schemat jak i nowy z filtrami IBF.

Wszystko zgodnie z dokumentacją...

Generalnie kalki te zostały opracowane zgodnie z oryginalną dokumentacją malowań zarówno starych jak i nowych. Proszę także nie sugerować się tym, że różnią się od kalek wydanych kiedyś przez IPMS Świdnica/ White Eagle. Tamte kalki z rzeczywistością nie maja nic wspólnego, a ja z tamtym projektem (bo i takie sugestie się pojawiały). Zupełnie inne wymiary i kształty logo oraz napisów, inne czcionki. Kolegów, których interesuje budowa śmigłowców naszego lotnictwa ratowniczego mogę poinformować, że z końcem stycznia pojawi się w sprzedaży zestaw do EC-135 w skali 1/32. Oprócz malowania "ogólnego" będą w nim zawarte wszystkie napisy eksploatacyjne zewnętrzne i wewnętrzne, jakie występują na naszych Eurocopterach.

Instrukcja do dwóch wersji malowania w skali 1/72:

ecinstrukcja.jpg

Napisano

ekstra! Kiedy się ukażą w sprzedaży i gdzie będzie można je nabyć?

Napisano

A co do modelu EC-135 to revellowski model się nadaje do budowy naszych LPR?

ec135bt.jpg

Napisano
A dlaczego lepszy model wojskowy?

Ze względu na to, że w tym wojskowym jest to samo co w tym,którego zdjęcie zamieścił Cinek + dodatkowa ramka.

Na dodatkowej ramce są:

1. dodatkowe noski na płozy, które uniemożliwiają dostanie się podczas lotu wszelakich przewodów i kabli między kadłub a płozy

2. nożyce do cięcia przewodów

3. nakładki na tył płóz zapobiegające zapadaniu się śmigłowca na grząskim podłożu

4. stopnie mocowane do płóz takie jak są na naszych śmigłowcach ( w modelu 04457 są inne)

5. na kalkomanii są fajne czarne obwódki na okna.

Części te można oczywiście dorobić samemu, ale jeżeli ktoś nie posiada jeszcze modelu i będzie nabywał, to może od razu kupić taki, w którym to wszystko jest.

Jedynym mankamentem tego "wojskowego" jest instrukcja. Nie pokazano w niej jak zbudować wnętrze w wersji medycznej (części w modelu są). No ale instrukcję od 04457 nie problem pozyskać.

Jeżeli jesteście zainteresowani, to wieczorem wrzucę fotki.

Aha... uwaga dla przyszłych budowniczych Eurocopterów: żeby uzyskać naszą wersję, trzeba w jakiś cudowny sposób odwrócić łopaty wirnika nośnego. W Revellowych modelach wirnik kręci się w przeciwną stronę. W przednich drzwiach po obu stronach i w zadku trzeba wyciąć dodatkowe okna.

Napisano

A czubka to se Pan sam musisz ulepić

Niestety w żadnym nie ma. Można zakupić model EC-145 i tam jest czubek. Co prawda nieco przerośnięty, ale ja żeby się nie pokalać samoróbkami tak właśnie uczyniłem

Napisano

Na razie to skleiłem ogon i płozy. Wnętrze się szpachluje i będą wycinane dziury na okna. Właśnie się zastanawiam, czy nie wrzucić na forum jakiejś relacji...