neptun1939 Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Witam. Jako że teciak i Panzerjagerwagen są na ukończeniu postanowiłem rozpocząć kolejny warsztat. Tym razem wybrałem prototypowy czołg niemiecki. Model ze stajni Trumpetera. Detal średni, spasowanie jak na razie b.dobre. Niestety mój model ma jeden ogromy minus – brak wieży… Postaram się ją dorobić we własnym zakresie, gdyż wszystkie mniejsze elementy są , brakuje tylko głównego, największego elementu. Jak na chwilę obecną wykonałem tyle. Zastanawia mnie jedno – model ma martwe „pole ostrzału” obejmujące cały tył. Wie ktoś może czy jest to błąd producenta, czy czołg ten miał ta w rzeczywistości. Uploaded with ImageShack.us Koła pomalowane minią Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Martwe pole (wieża opiera się o wystający "bąbel" z płyty nad silnikiem Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Z wieżą powinieneś dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 czy czołg ten miał ta w rzeczywistości. W rzeczywistości nie mógł mieć, bo ten pojazd nigdy nie istniał. Ale na logikę, to Trumpeter skopał sprawę, i wieża powinna wykonywać pełen obrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 31 Grudnia 2012 Share Napisano 31 Grudnia 2012 Witam. Gdzieś Ty dorwał ten model ? ? ? Kiedyś, chyba rok temu szukałem go po wszystkich polskich sklepach także allegro i nie mogłem go znaleźć. Kibicuję w budowie, bo jest to jeden z moich ulubionych niemieckich projektów i fajnie, że w końcu ktoś się za niego zabrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 31 Grudnia 2012 Share Napisano 31 Grudnia 2012 Unikat modelarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 31 Grudnia 2012 Share Napisano 31 Grudnia 2012 Witam.Gdzieś Ty dorwał ten model ? ? ? Kiedyś, chyba rok temu szukałem go po wszystkich polskich sklepach także allegro i nie mogłem go znaleźć. Kibicuję w budowie, bo jest to jeden z moich ulubionych niemieckich projektów i fajnie, że w końcu ktoś się za niego zabrał. http://plastmodel.pl/p/4/3860/trumpeter-1-35-german-e-75-75-100-tons-standardpanzer-01538--1939-1945-skala-1-35-pojazdy-i-bron-pancerna.html Mam go również na celowniku wraz z E-50, będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Witam. Model to nagroda za I miejsce w kategorii broni pancernej w skali 1/35 ( śrubka 2011). Powoli powstaje wieża. Przy budowie opieram się na modelu King Tigera z Italeri w skali 1/72 i na elementach, które dał mi producent. Co do samego modelu: jest to GNIOT NAD GNIOTY!! Źle rozplanowana wanna - otwór pod wieżę jest za blisko przedziału silnikowego o jakieś 0.7 cm, co uniemożliwia jej obót. Gąsienice to materiał niewiadowo jaki - jakieś bardzo sprężyste gumisie i jeszcze skopane wymiarowo.... Zęby nakładają się na koła, a nie przechodzą między nimi... Lufa skopana - dużo jamek skurczowych i słabo jest z połączeniem z drugim elementem - ucieka jakieś 0.75 mm w prawo i do tego niezła elipsa .... Właz dowódcy na wierzy - niemożliwe równe zamknięcie - elipsa, a nie okrąg, drugi właz z wieży równierz skopany - nie da się go zamknąć trzeba wywalić połowę elementu go przytrzymującego i do tego nie jest równy - każdy "róg" z innej parafii... Również zawieszenie nie jest za ciekawe: liczne przesunięcia po 0.5 mm i więcej, słabe spasowanie. Ale jakoś daję radę... . Dość gadania foty: Uploaded with ImageShack.us Detale: Uploaded with ImageShack.us Wieża robiona z płytki po CD (chropowatość będzie zaszpachlowana). Przyklejone są tylko większe i kluczowe elementy do w miarę poprawnego odwzorowania kształtów wieży. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Tylko nie bijcie za mocno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Widzę Panzerwaffe '46 i już zasiadam mimo, że 35-ka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2013 Chwała mi :notworthy: Udało mi się zrobić wieżę Dziś dostanie podkład i wyłapię wszystkie babole. W tym tygodniu czeka mnie nierówna walka z zawieszeniem . Może jednak uda się ten model wyprowadzić na jakąś prostą i będzie w miarę przyzwoicie się prezentował. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Co zrobić z tą szparą pomiędzy błotnikami i błotnikami a kadłubem? Zaszpachlować, czy zostawić? Uploaded with ImageShack.us Czekam na opinię odnośnie moich wypocin :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Osłony obiektywów dalmierza stereoskopowego czyli te dziurki w bąblach po obu stronach wieży powinny patrzeć do przodu, tam gdzie strzela armata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 18 Lutego 2013 Autor Share Napisano 18 Lutego 2013 Pancer na szybko dostał podkład z resztki minii jaką miałem. Zrobiłem też jedną gąsienicę. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Czemu dalmierz nie poprawiłeś jak poprzednicy zwracali na to uwagę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 18 Lutego 2013 Autor Share Napisano 18 Lutego 2013 Dalmierza nie mogę odkleić - oderwało by to spory fragment pancerza. Zostanie on zaszpachlowany i przewiertany z odpowiedniej str. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Jakimi farbami robiłeś kolor miniowy? Chodzi mi o firmę i numery farbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Ten kolor minii wydaje się zbyt czerwony, ale rozumiem, że dalsze zabiegi go nieco przyciemnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 witam, dawno nie zaglądałem na forum, ale pozwolę się udzielić w tym temacie.. model zapowiada sie ciekawię więc będę kibicować! ale mam pytanie odnośnie samej konstrukcji, bo jak mniemam jest ona oparta na konstrukcji tygrysa królewskiego, ale chciałbym sie upewnić czy jest to to samo podwozie z przerobioną wieżą, czy podwozie częściowo zmodyfikowane (chodzi o same gąski i układ jezdny, oraz wannę z kadłubem jako o samą bryłę) może i głupie pytanie z mojej strony, ale kto pyta nie błądzi pozdrawiam Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 21 Lutego 2013 Autor Share Napisano 21 Lutego 2013 Cześć. Co do minii to spray samochodowy w takim kolorze. Wydaje mi się że wieża jest z KT tylko wstawiona była inna armata (100mm). Co do kadłubu. Jest on z KT, układ jezdny to jego bardzo uproszczona wersja. Kolejna porcja zdjęć. Model dostał kamo. Najpierw ciemną zieleń (mieszanka Humbroli: H30 i H33). Gdy farba przeschła (1 dzień) dostał H94. Model właśnie powrócił z lakierni (świeżo malowany), więc w paru miejscach farba się świeci. W kilku miejscach widać, że aero mi "rzygnął" farbą, w paru miejscach porobiły się kleksy... Gdy wszystko wyschnie to postaram się to wyprowadzić na prostą papierem 2000 i 2500 plus kartką papieru. zastanawiam się na zrobieniem mu małych, brązowych trójkątów, lub plamek w kolorach kamo, coś jak Ośmiorniczka. Co o takiej koncepcji myślicie? Kolejny krok to będzie pokrycie całego modelu glossem, ale to za tydzień... Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Tylko nie bijcie za mocno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Wydaje mi się że wieża jest z KT tylko wstawiona była inna armata (100mm). Co do kadłubu. Jest on z KT, układ jezdny to jego bardzo uproszczona wersja. Z wieżą i kadłubem prawie zgadłeś, wieża KT, ale kadłub mimo podobieństwa został znacznie zmieniony w części przedniej. Natomiast układ jezdny to całkiem inne rozwiązanie, z resztą błędnie odwzorowany przez Trumpetera. Co do Twojego malowania, to bardzo nieciekawie wygląda no i te miniowe akcenty - nuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 21 Lutego 2013 Autor Share Napisano 21 Lutego 2013 Czyli do kreta z nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Z kretem to ostrożnie, wystarczy zmywacz wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Marca 2013 Autor Share Napisano 20 Marca 2013 Doszły kalki. Zdjęcia tego nie pokazują, ale czołg ma już wymalowane narzędzia, liny i całą drobnicę. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us "Krojce" są z Panerjagerwagena, numerki to kalki z Pantery w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2014 Witam po dłuugiej przerwie. Coraz bliżej końca. Pozostał już tylko matt i może troszkę więcej rdzy na gęsiach. W Przyszłości może dojdzie mała podstawka. ;o) Ciapy z kleju przy linach zostaną są już usunięte. Ps. Napis Izabell na dziale został celowo tak napisany tzn. chaotycznie i opadającą czcionką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi