kojot92 Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Witam. Po dwumiesięcznej przerwie znowu naszło mnie na klejenie. Na warsztat miał iść Su-27 od akademii, ale jak zobaczyłem kokpit i fotele to mi się odechciało. Wygrzebałem więc z szafy Hellcata Edka . Wstyd się przyznać, ale to będzie mój pierwszy model z czymś takim co jest z przodu i się kręci, to się chyba śmigło nazywa. Z większych przeróbek planuję zrobić wysunięte klapy typu Fowlera, nitowanie oraz jak się uda wymalować znaki przynależności. Co do malowania jeszcze nie wiem, wyjdzie w trakcie. A więc zapraszam. PUDŁO: Na razie prace są na takim etapie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Łukasz znając Twoje wyczyny z Hokejami w 72ce to o efekty jestem spokojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 25 Listopada 2012 Autor Share Napisano 25 Listopada 2012 o efekty jestem spokojny Dzięki Robert, choć jak to wszystko wyjdzie to się zobaczy. Zawsze mogę coś spaprać. Przez 2 dni wystrugałem coś takiego, niedużo ale zawsze coś. Miałem dylemat z kolorem. Ostatecznie kokpit przysnąłem farbką Gunze H58 i dosyć mocno złoszowałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Noo- ładne struganie... Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 27 Listopada 2012 Autor Share Napisano 27 Listopada 2012 Witam. Prace podążają z wolna do przodu. Cały czas "siedzę" w kokpicie, który wkleiłem w jedną połówkę kadłuba. Doszło także oszklenie które zamaskowałem no i będzie trzeba powoli zamykać Hellcata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 Witam. Z ochotą będę śledził warsztacik, właśnie też rozpocząłem hellcata, tyle że w 1:72 także od edzia. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 3 Grudnia 2012 Share Napisano 3 Grudnia 2012 Fajnie wyszedł Ci ten kokpit. Warsztat będę oczywiście śledził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam. Mała aktualizacja. Bardzo wolno to idzie, ponieważ studia zabierają mi trochę czasu, ale i chęci do lepienia jakoś mało. Oto co mi się udało zrobić przez te kilka miesięcy. Sklejone połówki oraz ponitowane skrzydła i kadłub. Łącznia połówek też trochę pomęczyłem: Coś tam też maznąłem, co by nie zapomnieć jak się maluje aerografem: A tutaj prace nad żywicznym silnikiem Airesa, który musiałem trochę przerobić oraz dorobić mocowanie do kadłuba. Dojdą jeszcze kolektory z drutu cynowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Będę śledził z wielką uwaga, także mam ten samolot na tapecie i staram się podpatrzyć tu i ówdzie. Zwróć uwagę, że łączenia blach były na dole. W sumie lepiej wytłumaczy to ten wątek http://pwm.org.pl/viewtopic.php?p=45129#p45129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Vis13, dzięki za linka na pewno się przyda. Zapomniałem dodać, że spód kadłuba nie jest jeszcze ponitowany. Zwlekałem z wyryciem tej linii podziałowej, ponieważ plany i zdjęcia które przeglądałem nie ukazywały jasno jak ona idzie no i jakoś zostawiłem ten problem. Link, który podesłałeś chyba wszystko wyjaśnia, więc linia na pewno będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam. Pomęczyłem trochę silnik. Wkleiłem pierwszy rząd cylindrów oraz z miedzianego drucika zrobiłem popychacze od zaworów. Przybrudziłem też co nieco. Dodam, że niektóre cylindry były średnio odlane. Zastało jeszcze wkleić drugi rząd cylindrów, dorobić przewody paliwowe i kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Kwietnia 2013 Share Napisano 23 Kwietnia 2013 No Łukasz ,masakra ,piekna budowa ,malowanie slady ekspoatacji ,wymiatasz i foty ps,czym i jak robiłes nitowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2013 ps,czym i jak robiłes nitowanie Nitowadło własnej roboty, taśma 3M, trochę wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Kwietnia 2013 Share Napisano 23 Kwietnia 2013 Silnik klasa. Interesuje Cię jak wyglądał w Hellcacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reiden Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Taśma służy jako przymiar w/g którego prowadzisz rylec lub nitowadło. Jest elastyczna więc możesz ją naklejać na skomplikowanych kształtach (bez problemu nakleisz ją układając w łuk) i na tyle gruba, że może pełnić funkcję linijki. Wojtek Fajga w swoim artykule na pwmie pokazywał zastosowanie takiej taśmy. Artykuł masz tu: http://pwm.org.pl/pwm/index.php/atykuy/techniki-modelarskie/114-nacinanie-linii-podziau-poszycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Interesuje Cię jak wyglądał w Hellcacie? Greatgonzo, silnik będzie częściowo odkryty, więc chce żeby miał jak najwięcej szczegółów. Taśma służy jako przymiar w/g którego prowadzisz rylec lub nitowadło. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Inaczej. Masz trochę błędów, w tym dość kłopotliwe do poprawienia, o ile to co widać jest już sklejone. Nie chcę się tu wcinać z nimi, jeśli nie jest to dla Ciebie istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Mam sporo zdjęć tego silnika, ale powiem tak, nie wszystko będzie zgodne z rzeczywistością i mi to nie przeszkadza. Ale z chęcią posłucham co jest do tej pory skopane?? PS: Greatgonzo, chyba wiem w czym jest problem. Wzorowałem się na silniku R-2800-21 a w hellcatach siedziały R-2800-10. Uups, taki mały babol . Na zmiany to już chyba za późno, zostanie tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Adam to jest specjalna tasma ,kupisz ja w sklepie dla lakiernikow koszt jak dobrze pamietam ok 10 zł . A nawiasem mowiac nie ogarniam przy niej nitowania ,dla mnie jest za cienka ,lepsza jest Dymo przynajmniej dla mnie ale za to doskonale sprawdza sie przy maskowaniu modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Kiedyś też nitowałem przy użyciu taśmy izolacyjnej, tylko była zbyt miękka i za cienka no i nitowadło czasami schodziło z toru. Jak już nitować przy użyciu taśmy izolacyjnej to by się przydała jakaś najtańsza żeby była twarda no i chociaż dwie warstwy. A ta taśma 3m to chyba nic specjalnego, choć do nitowania czy rycia linii moim zdaniem jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Roberto a jak tam F-13???? zyje czy crash jak nic niespodziewanego nie stało sie na oszkleniu pod maskowaniem to jutro galeria wieczorową porą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 W niektórych modelarskich taka taśma jest również dostępna. Ja kupowałem w Exito. http://www.exito.sklep.pl/pl/c/TASMY-MASKUJACE/216 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Mam sporo zdjęć tego silnika, ale powiem tak, nie wszystko będzie zgodne z rzeczywistością i mi to nie przeszkadza. Ale z chęcią posłucham co jest do tej pory skopane?? PS: Greatgonzo, chyba wiem w czym jest problem. Wzorowałem się na silniku R-2800-21 a w hellcatach siedziały R-2800-10. Uups, taki mały babol . Na zmiany to już chyba za późno, zostanie tak jak jest. OK, jasne. Ogólnie masz rację z akcją -21/-10, z tym że tu też nie wszystko jest całkowicie jednoznaczne. Poza tym rzecz jest w kolorystyce i takich tam różnych. Ogólnie Twój silnik to do nielatającego samolotu pasuje, ale kto to będzie wiedział ;). Warsztat bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzu Napisano 26 Kwietnia 2013 Share Napisano 26 Kwietnia 2013 ... rzecz jest w kolorystyce ... Z informacji jakie udało mi się wygmerać, to kolor obudowy reduktora i bloku powinien mieć kolorek ANA-513 (FS 16081 i odpowiadający mu MM 1791) zgadza się Można jakieś sugestie odnośnie całego silnika i jego kolorystyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi