jarek38 Napisano 25 Stycznia 2013 Share Napisano 25 Stycznia 2013 Ten model już nie wygląda na model, a to dobrze wróży Dzięki za słowo wyjaśnienia o folii z wiatrami, na pewno ją wypróbuję Tia od razu chciałbyś dmuchać Noo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2013 Pierwsza przymiarka do wydechów. Jeszcze zmontowane na sucho ale chyba będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2013 Foliowanie skończone. Stateczniki były ostatnim elementem, który wymagał tej operacji. Teraz tylko namalować znaki, poskładać wszystko do jako takiej całości i najtrudniejsze- zużycia, zwłaszcza na folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2013 Mustang już prawie z kompletnym nosem. Pomalowane powierzchnie sterowe Statecznik pionowy dostał trochę żółci. Pocieniowałem go dość eksperymentalnie. Uzyłem specjalnej kredki artystycznej jako preshiding. Wyszło tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Stycznia 2013 Share Napisano 30 Stycznia 2013 Jacek - robota oczywiście ładna . Ale tę klapkę wyważającą steru pociągnij do końca - w modelu tej klasy linia nie powinna zanikać. Zróżnicowanie tego żółtego wydaje mi się zbyt mocne. Duże wrażenia za folię i delikatne nitowanie. Jakie farby stosujesz do powierzchni malowanych w oryginale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2013 Z tą klapką wyważającą masz całkowita rację. Wygląda to na zatartalinię. Tak właściwie to nie wiedziałem od początku jakie malowanie będzie dlatego ta klapka jest zafoliowana i odcięta od steru. Nie chcąc zatracić tych linii podczas malowanie pociągnąłem je maskolem. Teraz to zerwę i zobaczymy czy wyjdzie to co chciałem. Mam nadzieję, ze tak . Uzywam do malowania na folii Farb MM oryginal. Dobrze sie trzymają powierzchni zafoliowanych bez podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2013 Pierwsze koty za płoty, czyli malowanie na folii rozpoczęte. Zacząłem od nosa (od pasa antyodblaskowego). Pomalowany farbą olejną MM w wersji oryginalnej. Bałem się maskowania i odlepiania taśmy, żeby nie uszkodzić folii albo nie zerwać świeżej farby. Jakoś się udało bez strat. Farbka MM bardzo fajnie zachowuje się na folii aluminiowej: dobrze kryje bez podkładu i wbrew pozorom dość dobrze się trzyma śliskiego podłoża. Zdjąłem też maskowanie ogona (klapki wyważającej) Myślałem, że podczas ściągania maskolu zedrę odrobinkę farby i pokaże się aluminium na krawędziach klapki ale jakoś się nie udało i trzeba będzie potem podskrobać ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 31 Stycznia 2013 Share Napisano 31 Stycznia 2013 A czym kolega maskował, jaką taśmą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 1 Lutego 2013 Autor Share Napisano 1 Lutego 2013 Linie odcięcia maskowałem Cienką 3mm taśmą Tamiya. Do maskowania używałem jeszcze stretchu i taśmy izolacyjnej dla elekytryków. Ta ostatnia ma stosunkowo słaby klej (jesli się jej nie naciąga i się nie zwulkanizuje) więc dość łatwo się jej pozbyć ale trzeba uważać na podciekanie bo potrafi się sama odkleić od modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 3 Lutego 2013 Autor Share Napisano 3 Lutego 2013 Czas namalować szachownicę na nosie Mustanga. Będzie czerwono-żółta, podobnie kołpak śmigła. Teraz nos jest psiknięty na żółto. Po solidnym wyschnięciu (pierwszy kolor jest bezpośrednio na folii) będę maskował i malował czerwonym. Po malutku zabrałem się tez za owiewkę. Ramka wewnętrzna jest czarna. Teraz trzeba okleić folią i całość poskładać do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 3 Lutego 2013 Autor Share Napisano 3 Lutego 2013 Korzystając z wolnego wieczoru „strzeliłem” sobie owiewkę. Nawet fajnie pasuje na modelu. Tak to wygląda teraz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 4 Lutego 2013 Share Napisano 4 Lutego 2013 Witam. Model póki co wygląda kapitalnie. Jeśli mogę się przyczepić, to proponuję wrócić na warsztat z osłoną kabiny. Frontowa część wygląda w porównaniu z resztą modelu... kiepsko. Widać nierówności na łączeniu oszklenia z ramą. Będzie psuło efekt końcowy, a szkoda byłoby. Robisz mi apetyt na foliowaną "blachę". Zastanawiam się, czy Mustanga w 1/24 też tak nie okleić. Pozdrawiam AMO_Graphic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 4 Lutego 2013 Autor Share Napisano 4 Lutego 2013 W skali 1:24 to byłby super efekt. Wykonanie byłoby trudniejsze ze względu na wielkość paneli ale do zrobienia. Wracając do oszklenia to były fotki tak na szybko. Jeszcze muszę całość przelecieć ściereczką i wtedy wyjda wszystkie nierówności jak na dłoni. Po takim szlifie okazuje sie też co jest za słabo przyklejone i sie nie trzyma. Damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 4 Lutego 2013 Share Napisano 4 Lutego 2013 Robisz mi apetyt na foliowaną "blachę". Zastanawiam się, czy Mustanga w 1/24 też tak nie okleić. Andrzeju masz takowego, więc do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 4 Lutego 2013 Share Napisano 4 Lutego 2013 Kartek, masz rację, tylko znajdź mi proszę czas na to :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 4 Lutego 2013 Share Napisano 4 Lutego 2013 Artek, masz rację, tylko znajdź mi proszę czas na to :( Znam to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 4 Lutego 2013 Autor Share Napisano 4 Lutego 2013 Panowie, to tylko wymówki ale efekt mógłby być powalajacy w takiej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 4 Lutego 2013 Autor Share Napisano 4 Lutego 2013 Dziś psiknąłem szachownicę na nosie Mustanga. Musiałem się trochę pogimnastykować z matematyką w trakcie obliczania wielkości pól ale jakoś to wyszło i się nie przegrzałem . Bałem się malowania na folii jednak nie jest to takie straszne. Wystarczy odpowiednio przygotować podłoże i nie spieszyć się z kolejnymi kolorami. Farby olejne jednak muszą solidnie wyschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 5 Lutego 2013 Autor Share Napisano 5 Lutego 2013 Kołpak pomalowany, czeka na śmigło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 5 Lutego 2013 Share Napisano 5 Lutego 2013 Bardzo czysta robota, a patrząc na temat odnosi się wrażenie bezstresowego i łatwego warsztatu; tu się ofoliuje, tam pomaluje, tu zamaskuje i oto jest. Czekam na poskładanie tego rumaka i galerie, bo fotki zapowiadają ciekawe ujęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Farbki powysychały, można więc dokonać przymiarki. Mustang z „kolorowym „nosem wygląda ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Czekam na maski, więc odpoczywam od malowania. W między czasie uzbierała się spora kupka z detalami. Zacząłem je montować. Na pierwszy ogień uzupełniłem wnęki podwozia i przykleiłem kilka drobniejszych elementów, które nie będą mi przeszkadzały później w malowaniu oznaczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 kołpak jest przytwierdzony tymczasowo na bluetack-a, jest nierówno ale może i za mały. Jutro sprawdzę dokładnie. Jesli okaże sie za mały to trzeba będzie wytoczyć nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 Mała aktualizacja. Niestety kołpak faktycznie okazał się odrobinkę za mały. Całkowicie to przegapiłem (obserwatorzy na forum okazują się bardzo pomocni). Trzeba było zrobić nowy, o właściwych wymiarach. Wytoczyłem więc drugi i jest dużo lepiej. Zacząłem też drobniejsze „malunki”. Mój pilot miał 5 zwycięstw oznakowanych krzyżami na tle żółtych kółek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 8 Lutego 2013 Autor Share Napisano 8 Lutego 2013 Kolejne „malowidło” skończone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi