jarek38 Napisano 25 Stycznia 2013 Napisano 25 Stycznia 2013 Ten model już nie wygląda na model, a to dobrze wróży Dzięki za słowo wyjaśnienia o folii z wiatrami, na pewno ją wypróbuję Tia od razu chciałbyś dmuchać Noo! Cytuj
Jacek K Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Napisano 26 Stycznia 2013 Pierwsza przymiarka do wydechów. Jeszcze zmontowane na sucho ale chyba będzie ok. Cytuj
Jacek K Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Napisano 27 Stycznia 2013 Foliowanie skończone. Stateczniki były ostatnim elementem, który wymagał tej operacji. Teraz tylko namalować znaki, poskładać wszystko do jako takiej całości i najtrudniejsze- zużycia, zwłaszcza na folii. Cytuj
Jacek K Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Napisano 30 Stycznia 2013 Mustang już prawie z kompletnym nosem. Pomalowane powierzchnie sterowe Statecznik pionowy dostał trochę żółci. Pocieniowałem go dość eksperymentalnie. Uzyłem specjalnej kredki artystycznej jako preshiding. Wyszło tak: Cytuj
Mikolaj75 Napisano 30 Stycznia 2013 Napisano 30 Stycznia 2013 Jacek - robota oczywiście ładna . Ale tę klapkę wyważającą steru pociągnij do końca - w modelu tej klasy linia nie powinna zanikać. Zróżnicowanie tego żółtego wydaje mi się zbyt mocne. Duże wrażenia za folię i delikatne nitowanie. Jakie farby stosujesz do powierzchni malowanych w oryginale? Cytuj
Jacek K Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Napisano 30 Stycznia 2013 Z tą klapką wyważającą masz całkowita rację. Wygląda to na zatartalinię. Tak właściwie to nie wiedziałem od początku jakie malowanie będzie dlatego ta klapka jest zafoliowana i odcięta od steru. Nie chcąc zatracić tych linii podczas malowanie pociągnąłem je maskolem. Teraz to zerwę i zobaczymy czy wyjdzie to co chciałem. Mam nadzieję, ze tak . Uzywam do malowania na folii Farb MM oryginal. Dobrze sie trzymają powierzchni zafoliowanych bez podkładu. Cytuj
Jacek K Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Napisano 31 Stycznia 2013 Pierwsze koty za płoty, czyli malowanie na folii rozpoczęte. Zacząłem od nosa (od pasa antyodblaskowego). Pomalowany farbą olejną MM w wersji oryginalnej. Bałem się maskowania i odlepiania taśmy, żeby nie uszkodzić folii albo nie zerwać świeżej farby. Jakoś się udało bez strat. Farbka MM bardzo fajnie zachowuje się na folii aluminiowej: dobrze kryje bez podkładu i wbrew pozorom dość dobrze się trzyma śliskiego podłoża. Zdjąłem też maskowanie ogona (klapki wyważającej) Myślałem, że podczas ściągania maskolu zedrę odrobinkę farby i pokaże się aluminium na krawędziach klapki ale jakoś się nie udało i trzeba będzie potem podskrobać ręcznie. Cytuj
smialus Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 A czym kolega maskował, jaką taśmą?? Cytuj
Jacek K Napisano 1 Lutego 2013 Autor Napisano 1 Lutego 2013 Linie odcięcia maskowałem Cienką 3mm taśmą Tamiya. Do maskowania używałem jeszcze stretchu i taśmy izolacyjnej dla elekytryków. Ta ostatnia ma stosunkowo słaby klej (jesli się jej nie naciąga i się nie zwulkanizuje) więc dość łatwo się jej pozbyć ale trzeba uważać na podciekanie bo potrafi się sama odkleić od modelu. Cytuj
Jacek K Napisano 3 Lutego 2013 Autor Napisano 3 Lutego 2013 Czas namalować szachownicę na nosie Mustanga. Będzie czerwono-żółta, podobnie kołpak śmigła. Teraz nos jest psiknięty na żółto. Po solidnym wyschnięciu (pierwszy kolor jest bezpośrednio na folii) będę maskował i malował czerwonym. Po malutku zabrałem się tez za owiewkę. Ramka wewnętrzna jest czarna. Teraz trzeba okleić folią i całość poskładać do kupy. Cytuj
Jacek K Napisano 3 Lutego 2013 Autor Napisano 3 Lutego 2013 Korzystając z wolnego wieczoru „strzeliłem” sobie owiewkę. Nawet fajnie pasuje na modelu. Tak to wygląda teraz: Cytuj
AMO_Graphic Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 Witam. Model póki co wygląda kapitalnie. Jeśli mogę się przyczepić, to proponuję wrócić na warsztat z osłoną kabiny. Frontowa część wygląda w porównaniu z resztą modelu... kiepsko. Widać nierówności na łączeniu oszklenia z ramą. Będzie psuło efekt końcowy, a szkoda byłoby. Robisz mi apetyt na foliowaną "blachę". Zastanawiam się, czy Mustanga w 1/24 też tak nie okleić. Pozdrawiam AMO_Graphic Cytuj
Jacek K Napisano 4 Lutego 2013 Autor Napisano 4 Lutego 2013 W skali 1:24 to byłby super efekt. Wykonanie byłoby trudniejsze ze względu na wielkość paneli ale do zrobienia. Wracając do oszklenia to były fotki tak na szybko. Jeszcze muszę całość przelecieć ściereczką i wtedy wyjda wszystkie nierówności jak na dłoni. Po takim szlifie okazuje sie też co jest za słabo przyklejone i sie nie trzyma. Damy radę Cytuj
Artur D. Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 Robisz mi apetyt na foliowaną "blachę". Zastanawiam się, czy Mustanga w 1/24 też tak nie okleić. Andrzeju masz takowego, więc do dzieła Cytuj
AMO_Graphic Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 Kartek, masz rację, tylko znajdź mi proszę czas na to :( Cytuj
Artur D. Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 Artek, masz rację, tylko znajdź mi proszę czas na to :( Znam to Cytuj
Jacek K Napisano 4 Lutego 2013 Autor Napisano 4 Lutego 2013 Panowie, to tylko wymówki ale efekt mógłby być powalajacy w takiej skali Cytuj
Jacek K Napisano 4 Lutego 2013 Autor Napisano 4 Lutego 2013 Dziś psiknąłem szachownicę na nosie Mustanga. Musiałem się trochę pogimnastykować z matematyką w trakcie obliczania wielkości pól ale jakoś to wyszło i się nie przegrzałem . Bałem się malowania na folii jednak nie jest to takie straszne. Wystarczy odpowiednio przygotować podłoże i nie spieszyć się z kolejnymi kolorami. Farby olejne jednak muszą solidnie wyschnąć. Cytuj
Jacek K Napisano 5 Lutego 2013 Autor Napisano 5 Lutego 2013 Kołpak pomalowany, czeka na śmigło. Cytuj
jarek38 Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Bardzo czysta robota, a patrząc na temat odnosi się wrażenie bezstresowego i łatwego warsztatu; tu się ofoliuje, tam pomaluje, tu zamaskuje i oto jest. Czekam na poskładanie tego rumaka i galerie, bo fotki zapowiadają ciekawe ujęcia. Cytuj
Jacek K Napisano 6 Lutego 2013 Autor Napisano 6 Lutego 2013 Farbki powysychały, można więc dokonać przymiarki. Mustang z „kolorowym „nosem wygląda ciekawiej. Cytuj
Jacek K Napisano 6 Lutego 2013 Autor Napisano 6 Lutego 2013 Czekam na maski, więc odpoczywam od malowania. W między czasie uzbierała się spora kupka z detalami. Zacząłem je montować. Na pierwszy ogień uzupełniłem wnęki podwozia i przykleiłem kilka drobniejszych elementów, które nie będą mi przeszkadzały później w malowaniu oznaczeń. Cytuj
Jacek K Napisano 6 Lutego 2013 Autor Napisano 6 Lutego 2013 kołpak jest przytwierdzony tymczasowo na bluetack-a, jest nierówno ale może i za mały. Jutro sprawdzę dokładnie. Jesli okaże sie za mały to trzeba będzie wytoczyć nowy Cytuj
Jacek K Napisano 7 Lutego 2013 Autor Napisano 7 Lutego 2013 Mała aktualizacja. Niestety kołpak faktycznie okazał się odrobinkę za mały. Całkowicie to przegapiłem (obserwatorzy na forum okazują się bardzo pomocni). Trzeba było zrobić nowy, o właściwych wymiarach. Wytoczyłem więc drugi i jest dużo lepiej. Zacząłem też drobniejsze „malunki”. Mój pilot miał 5 zwycięstw oznakowanych krzyżami na tle żółtych kółek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi