hadzi Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Kolejny model zaczetny "wieki" temu. Waku jak waku, troche roboty, ale wynik nie jest taki tragiczny zwarzywszy, ze robilem go stara metoda. Malowanie to pierwszy raz farby rosyjskie AKAN. Rozcienczaja sie dobrze XTRACOLOR do akryli, pewnie i Agama bo to to samo jest. Klada sie bardzo ladnie, choc zielony musialem dawac az 2 razy bo slabo kryl - ciekawe dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Ciekawa konstrukcja, będzie z szachownicami? Nazwa to zdaje się Szcze-2 robilem go stara metoda.A mozna zapytać jaka jest "stara metoda" a jaka "nowa"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 Ciekawa konstrukcja, będzie z szachownicami?Nazwa to zdaje się Szcze-2 robilem go stara metoda.A mozna zapytać jaka jest "stara metoda" a jaka "nowa"? Tak bedzie z szachownicami jak 90% moich modeli. Masz racje zapomnialem "e" w nazwie. Stara metoda to ta stosowana przez wiele lat i wiekszosc modelarzy, czyli szlifowanie wycietych elementow na papierze sciernym lub szlifierce oscylacyjnej. Niestety w moim wypadku powoduje klopoty z rownomiernym usuwaniem naddatku materialu. Nowa metoda, ktora stosuje od kilku modeli - czyli kilku lat zostanie opisana przy okazji nastepnego modelu An-28/M-28. Ten model wycialem z wydmuszki jakies 6 lat temu (razem z Iryda, RWD-13 i Orlikami), ale dopiero w tym roku posklejalem czesci razem a potem czekal 1/2 roku na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Noo, jeśli ta nowa metoda jest bardziej efektywna to z chęcią poznam jej tajniki. Zwłaszcza, że w otchłaniach magazynowych od lat czeka Iryda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Gdzie kupowałeś farby Akan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Świetny temat. (Btw: ja Akany kupuję w armory) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 (Btw: ja Akany kupuję w armory) daj linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 www.armory.in.ua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 AKANY ma teraz KARAYA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Dodam tylko, że ostatnio czekałem na te farby 3 m-ce... Może gdzie indziej mają na sklepie, na zielonej Ukrainie sie czeka, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 AKANY ma teraz KARAYA W ktorym miejscu bo ja nie widze sa tylko jakies Mister Kit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 Radek mowil mi ostatnio, ze wprowadza je do programu. Zadzwon do niego lub napisz. www.saharahobby.pl tez je ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2012 Dzis model dostal kalki i pare elementow. Silniki i smigla prowizoska do zdjecia. Jutro mam nadzieje zrobic zespol napedowy i do Sylwestra zakonczyc model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Jutro mam nadzieje zrobic zespol napedowy i do Sylwestra zakonczyc model A w Sylwestra oblot Jak pisałem... taka latająca ciekawostka z szachownicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Piękna wydmuszka Szkoda że nie zachował się żaden w muzeum :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Można coś więcej dowiedzieć się o barwach tego Szczerbakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Przepiękny - to jeden z tych samolotów, na widok których dostawałem ślinotoku... A i prezentuje się model przezacnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 29 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2012 Można coś więcej dowiedzieć się o barwach tego Szczerbakowa? W sensie? Schemat zestawowy bazujący na artykule z AEROPLAN 2/94. Malowanie z Dęblina. Kolorystyka? Bazuje na barwach AKAN i ruskich twierdzeniach co do używanych kolorów na płatowcach konstrukcji mieszanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 29 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2012 No to juz chyba koniec. Mam tylko dylemat, czy ten egzemplarz miał antenę linkowa czy nie. Jest tylko jedno znane mi zdjecie pokazujące polskiego Szcze-2 z antenami i pokazuje sekcje kabinową egzemplarza z szachownicą pod kabiną. Raczej nie jest to "moja" 4. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=36092 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 30 Grudnia 2012 Share Napisano 30 Grudnia 2012 W sensie? Ciekawiłyby mnie kody tych AKAN-ów. Schemat zestawowy bazujący na artykule z AEROPLAN 2/94. Malowanie z Dęblina. Kolorystyka? Bazuje na barwach AKAN i ruskich twierdzeniach co do używanych kolorów na płatowcach konstrukcji mieszanej. Układ plan z Aeroplany to jedno, ale kolory Twoje to ciekawostka. Pasują do brytyjskiego kamuflażu ofensywnego. Dostępne są w Internecie rosyjskie instrukcje malowania z czasów wojny i późniejsze, ale kamuflażu szaro-zielonego tam nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2012 W sensie? Ciekawiłyby mnie kody tych AKAN-ów. Schemat zestawowy bazujący na artykule z AEROPLAN 2/94. Malowanie z Dęblina. Kolorystyka? Bazuje na barwach AKAN i ruskich twierdzeniach co do używanych kolorów na płatowcach konstrukcji mieszanej. Układ plan z Aeroplany to jedno, ale kolory Twoje to ciekawostka. Pasują do brytyjskiego kamuflażu ofensywnego. Dostępne są w Internecie rosyjskie instrukcje malowania z czasów wojny i późniejsze, ale kamuflażu szaro-zielonego tam nie ma. Kolory to: AMT - 4 Zielony AKAN 73001 AMT - 7 Golebi czyli niebieski AKAN 73002 w zastepstwie AMT - 1 brazowy jest jasnobrazowy (przeznaczony na IL-2/10 itp) AKAN A-21m Jak widzisz kamo nie jest ofensywne jak po 1943 a defensywne jak do 1943. Coz braz jest dziwny ale ruscy pokazali wzorniki do porownania i kolor pasuje, nawet jak sie nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Kolory to: AMT - 4 Zielony AKAN 73001 AMT - 7 Gołębi czyli niebieski AKAN 73002 w zastępstwie AMT - 1 brązowy jest jasnobrązowy (przeznaczony na IL-2/10 itp) AKAN A-21m Jak widzisz kamo nie jest ofensywne jak po 1943 a defensywne jak do 1943. Coz braz jest dziwny ale ruscy pokazali wzorniki do porownania i kolor pasuje, nawet jak sie nie podoba. Kolor AMT-1 bardzo się mi podoba tylko totalnie nie pasuje do tego co napisałeś. Ale po kolei (komentarz dotyczy malowania samolotów bombowych i transportowych): 1. Od 1941 roku były trzy zmiany kamuflaży: - okres 1941-43 (rozkaz nr 917ss z 6 maja 1941) - kamuflaż defensywny - góra AMT4 (zielony)i AMT-6(czarny). - okres 1943-4 (45?) - (rozkaz nr 389/0133 z 3 lipca 1943) – kamuflaż ofensywny dla myśliwców, ale do reszty chyba nie) - góra AMT-1(szaropiaskowy), AMT-4 (zielony) i AMT-12 (ciemno szary). - okres 1945 - (rozkaz nr 194s/045 z 15 marca 1944) -wprowadzony raczej dopiero w 1945r.) - kamuflaż ofensywny - góra AMT11 (szary) i AMT12 (ciemno szary). 2. W malowaniu z przed 1943 roku, w kamuflażu defensywnym farba AMT-1 nie mogła występować, bo jej jeszcze nie było! 3. Farba AMT-1 pojawiła się dopiero w 1943 roku w zestawie trzech kolorów na górnych powierzchniach. Jednak samolotu Szcze-2 jeszcze wówczas nie było. 4. Szcze-2 przechodził próby jeszcze na początku 1944 roku. Do końca roku 1944 wyprodukowano tylko 222 samoloty. 5. W przepisach malowania z 1944 roku pojawia się instrukcja fabrycznego malowania Szcze-2 (zdjęcie poniżej): Tylko, że malowanie Szcze-2 przedstawione jest już w nowym szarym malowaniu (AMT-11 i AMT-12). Proszę, porównaj układ plam z Aeroplanu z tym fabrycznym szablonem. Dęblińskie samoloty mają typowy kamuflaże dwubarwny z 1944 roku. Twoje malowanie jest mixtem malowania z 1941 i 43 roku (AMT-4(zielony) i AMT-1(szaropiaskowy)) którego faktycznie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 No coz, jak to mowia: "no to du...a" Szkoda ze wczesniej sie nie odezwales. Swoja droga zastanawiamlem sie nad tym szaro-szarym, ale jakos ponioslo mnie te z Aero. PP czyli persoenliches Pech czy OP osobisty pech. Pozdrawiam w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Za szybki byłeś z warsztatem, no i ... ta przerwa świąteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi