Skocz do zawartości

Crusader III AA Mk.I / Italeri / 1:35

Twitch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Pierwszy noworoczny warsztat za który chciałbym podziękować Tomkowi K. bo to model który otrzymałem od niego.

Angol... ale co tam coraz bardziej się do niego przyzwyczajam, wieża jeszcze nie złożona czeka w ramkach na swoją kolej koła poskładane i oszlifowane a tymczasem wanna dostała już podkład.

Jest prośba do was... jakie farby z Tamiya albo Valleyo Air pasują do angielskiej myśli technologicznej?? no chyba że ktoś mnie przekona na farby z innej firmy??

1009143h.jpg

1009139.jpg

1009134q.jpg

1009138.jpg

1009136.jpg

Ps. staram się cały czas dogadać z tym moim obecnym aparatem ale myślę że już powoli dochodzimy do porozumienia.

Bardzo fajny model skleiłem dwa nie było większych problemów poza linami holowniczymi które w obu przypadkach połamałem malowałem pactrom ale nie mogę podać numeru bo się starł Natomiast drugi będzie malowany rozjaśniona TAMIYA XF-59

Jeżeli już- to chyba nie w angielskiej zieleni- tylko w "mundurku" pustynnym z Afryki.

Wtedy hitlerowcy mogli to zdobyć...

W "zielonym" Crusadery jeździły na Wyspie. Rownież z PL- ką na pancerzu.

Pozdrawiam w Nowym Roku!

W zielonym też jeździły, we Francji, Belgii oraz Holandii w 1944, i też z PL-ką na pancerzu.

Pozdrawiam

Jacek

W zielonym też jeździły, we Francji, Belgii oraz Holandii w 1944, i też z PL-ką na pancerzu.

Pozdrawiam

Jacek

Zgada się mój imienik ma rację

A masz papier na "wrogie przejęcie"??czy s/f będzie?

Żadnych papierów... taki pomysł po prostu... a czy s/f to nie wiem czy to trafne określenie, nic w tym pojeździe nie zmieniam i będzie malowany pudełkowo... jedyne co to dostanie krzyże.

Sorry!

Ja też nie doczytałem, że to ma być AA- oczywiście, że jeździły takie po inwazji w "zielonym" Zmyliło mnie oznaczenie "III"...

Tak czy owak- Nowy Rok człowiekowi służy- na oczy...

Dzięki, Panowie, za zwrócenie uwagi!

Niezależnie od wersji- trzeba w modelu zmienić przednie błotniki.

Te, które są w zestawie (nie wiedzieć dlaczego) wzorowane są na egzemplarzu muzealnym, któremu dorobiono do celów ekspozycyjnych jakieś dziwadła...

No i kalkomanie do polskiego AA zawierają niewłaściwy krój numeru ewidencyjnego.

Z samego sklejania będziesz zadowolony- jako i ja byłem.

A do Niemiaszków zawsze zdążysz wrócić! Sama radość- taki płodozmian!

Pozdrawiam!

Lufy organizujesz z RB czy zestawowe?

No przydałoby się ją wymienić bo do rewelacyjnych nie należy... zobaczymy do wypłaty jeszcze mi troszkę czasu zostało

Zasiadam do kibicowania. Lubię jak Ci od nudnych niemieckich produkcji zaczynają robić coś fajnego

Niezależnie od wersji- trzeba w modelu zmienić przednie błotniki.

Będziesz przerabiał? Chętnie zobaczę jakiego rodzaju to są zmiany (coś się leniwy robię w nowym roku, nie chce mi się szukać po materiałach źródłowych )

Na tej fotce,

pb25may07003.jpg

można sobie skonfrontować wygląd błotników oryginału i modelu; przeróbka polega na obniżeniu profilu błotnika- trzeba ok 1,5 mm ściąć z góry i uzupełnic tę powierzchnię kawałkiem płytki polistyrenowej (blaszki?)... No i trzeba uzupełnić nity...

Np. Tak:

img2667dy.jpg

img2668u.jpg

Zdjęcia z serwisu z serwisu http://www.ww2incolor.com/britain tylko do użytku w/w wątku!

Jest jeszcze parę przeróbek- zachęcam do studiowania zdjęć oryginałów!

Pozdrawiam!

• 2 weeks later...

Witam wszystkich... pora na aktualizację.

Dzisiaj dotarła farba Tamiya XF-74 Olive Drab (JGSDF) delikatnie ją rozjaśniłem Tamiya XF-60 Dark Yellow.

Modela na razie prezentuje się jak na zdjęciach (które nadal mi się wydają że mogły by być lepsze)

Wieżyczka jest w sześciu częściach a to tylko dla tego żebym miał idealny dostęp do wnętrza... jak bym ją złożył w całość byłby spory problem w malowaniu detali.

No i czas na zdjęcia

1009174y.jpg

1009175x.jpg

1009176v.jpg

1009181m.jpg