Skocz do zawartości

A tymczasem w Irlandii Północnej... (1/24)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdecydowanie za długo zeszło mi nad tym projektem.

Kilka danych technicznych:

Land Rover 109 FFR 1/24 z zestawu Italeri plus trochę wkładu własnego.

Figurki - jako baza żywiczne odlewy Kit Form Services. Karabiny SLR -odlew własny, przeróbki z Green Stuffu

Kot - wymęczony z Magic Sculpa.

Dioramka - wystrugana z gipsu sztukatorskiego.

Malowane farbami Tamiya i Citadel

Scenka z lekkim przymrużeniem oka przedstawia dwóch spadochroniarzy z 2 PARA podczas patrolu w Irlandii Północnej gdzieś w połowie lat 80-tych.

Gwoli wyjaśnienia - "Norn Iron" to slangowe określenie Irlandii Północnej. LAta 80-te to szczyt "The Troubles" czyli zamieszki między republikanami a lojalistami (przy czym przekornie postanowiłem całą polityczną otoczkę konfliktu odstawić na bok i zabawić się konwencją). Zainspirowało mnie oryginalne zdjęcie gdzie na murze wymalowane były inwektywy wymierzone w 2 PARA i Scots Guards. Reszta to moja luźna interpretacja.

Koniec gadania - czas na obrazki:

F12s_zps83b87594.jpg

F13s_zps2da2230f.jpg

F17s_zpsdde79308.jpg

F16s_zpsb9b1aed4.jpg

F15s_zps4dd69e86.jpg

F14s_zpsd4053178.jpg

F11s_zps5f694a9b.jpg

F10s_zps0662be22.jpg

F9s_zpscfbe736f.jpg

F8s_zps2bfa48dc.jpg

F7s_zps4e7a23cb.jpg

F6s_zps43b88e80.jpg

F5s_zps4ed1fde1.jpg

F4s_zpse8afc05e.jpg

F3s_zps8390e544.jpg

F2s_zpsf4ac79aa.jpg

F1s_zps802b512e.jpg

Pozdrawiam

Eryk

Napisano

Rzeczywiscie, kot jest rewelacyjny.

Scenka super. Ale mam pytanie laika - czy w szczytowym okresie "The Troubles" takie kabriolety nieopancerzone w ogole byly tam uzywane? Skoro cale serie wozow bojowych byly przerabiane na miejscu/produkowane tylko na potrzeby tego konfliktu?

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

Byly - glownie do patroli w terenie. Mam kilka fotek nieopancerzonych 109 ze spadochroniarzami na pokladzie. Czesto byly tez usuwane drzwi, za to worki z piaskiem na budzie byly czestym widokiem.

Glownie bardziej jako ochrona przed IED, niz przed bezposrednim ostrzalem.

Pozdrawiam

Eryk

Napisano

mi się nie mieści w głowie taka "prowokacja" sprayem, ale modelarsko się podoba, szczególnie figurki. kot git!

Napisano

Obserwując fotki na fejsie domyślałem się, że to będzie "na północ od Dublina".

Eryk - kot miażdży. Genialny pomysł i super wykonanie.

Cała dioramka wygląda zacnie. Mam nadzieję zobaczyć ją na żywo

Napisano

Hej.Scena klimatyczna,kot wymiata,pojazd sie podoba chociaz bardziej kojarzy mi sie dopancerzony Land Rover w N.I.Calosc na duzy plus.

Napisano
mi się nie mieści w głowie taka "prowokacja" sprayem,[...]

Dlatego też na samym początku napisałem, że scenka jest z przymrużeniem oka i to tylko zabawa konwencją.

Pozdrawiam

Eryk

Napisano

Erolek, świetny pomysł na dioramkę. Bardo mi się podoba:)