Erolek Napisano 8 Stycznia 2013 Napisano 8 Stycznia 2013 Zdecydowanie za długo zeszło mi nad tym projektem. Kilka danych technicznych: Land Rover 109 FFR 1/24 z zestawu Italeri plus trochę wkładu własnego. Figurki - jako baza żywiczne odlewy Kit Form Services. Karabiny SLR -odlew własny, przeróbki z Green Stuffu Kot - wymęczony z Magic Sculpa. Dioramka - wystrugana z gipsu sztukatorskiego. Malowane farbami Tamiya i Citadel Scenka z lekkim przymrużeniem oka przedstawia dwóch spadochroniarzy z 2 PARA podczas patrolu w Irlandii Północnej gdzieś w połowie lat 80-tych. Gwoli wyjaśnienia - "Norn Iron" to slangowe określenie Irlandii Północnej. LAta 80-te to szczyt "The Troubles" czyli zamieszki między republikanami a lojalistami (przy czym przekornie postanowiłem całą polityczną otoczkę konfliktu odstawić na bok i zabawić się konwencją). Zainspirowało mnie oryginalne zdjęcie gdzie na murze wymalowane były inwektywy wymierzone w 2 PARA i Scots Guards. Reszta to moja luźna interpretacja. Koniec gadania - czas na obrazki: Pozdrawiam Eryk Cytuj
bazylms Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Pkmysl nietypowy, ale wykonanie bardzo mi się podoba. Cytuj
kret69 Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Rzeczywiscie, kot jest rewelacyjny. Scenka super. Ale mam pytanie laika - czy w szczytowym okresie "The Troubles" takie kabriolety nieopancerzone w ogole byly tam uzywane? Skoro cale serie wozow bojowych byly przerabiane na miejscu/produkowane tylko na potrzeby tego konfliktu? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
Erolek Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Napisano 9 Stycznia 2013 Byly - glownie do patroli w terenie. Mam kilka fotek nieopancerzonych 109 ze spadochroniarzami na pokladzie. Czesto byly tez usuwane drzwi, za to worki z piaskiem na budzie byly czestym widokiem. Glownie bardziej jako ochrona przed IED, niz przed bezposrednim ostrzalem. Pozdrawiam Eryk Cytuj
Lipstein Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 mi się nie mieści w głowie taka "prowokacja" sprayem, ale modelarsko się podoba, szczególnie figurki. kot git! Cytuj
Skoti Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Obserwując fotki na fejsie domyślałem się, że to będzie "na północ od Dublina". Eryk - kot miażdży. Genialny pomysł i super wykonanie. Cała dioramka wygląda zacnie. Mam nadzieję zobaczyć ją na żywo Cytuj
wojtas Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Hej.Scena klimatyczna,kot wymiata,pojazd sie podoba chociaz bardziej kojarzy mi sie dopancerzony Land Rover w N.I.Calosc na duzy plus. Cytuj
Erolek Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Napisano 10 Stycznia 2013 mi się nie mieści w głowie taka "prowokacja" sprayem,[...] Dlatego też na samym początku napisałem, że scenka jest z przymrużeniem oka i to tylko zabawa konwencją. Pozdrawiam Eryk Cytuj
Moses Napisano 11 Stycznia 2013 Napisano 11 Stycznia 2013 Erolek, świetny pomysł na dioramkę. Bardo mi się podoba:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi