ministersan Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Witam W ramach relaksu między żmudnym oklejaniem folią Thunderstreak'a postanowiłem wziąść się za coś rodzimego. Dojdą na dniach do tego blachy Parta - zewnętrzne i wnętrze Malowanie chyba to (czy jest poprawne?): Ponieważ fotele zestawowe wyglądają tak: będzie je trzeba mocno poprawić, albo zrobić od nowa i tu prośba o zdjęcia i pomoc. Nie wiem, czy sa na rynku jakieś żywice, które można użyć bez większej przeróbki? W ostateczności spróbuje je sam zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Pavla robi fotele KK-1 po pewnych modyfikacjach będą pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 fotel http://www.pavlamodels.cz/katalogy/detail.php?k=seats&c=S72007&styl=styly.css i blaszka jest jak dobrze kojarzę to z parta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2013 Pavla robi fotele KK-1 po pewnych modyfikacjach będą pasować Powiem szczerze, że fotelik Pavli nie powala jakością i chyba lepiej zrobić od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 ... chyba lepiej zrobić od podstaw. http://fotelkatapultowy.pl/Fotel%20KS-1/Galeria/Galeria.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2013 ... chyba lepiej zrobić od podstaw. http://fotelkatapultowy.pl/Fotel%20KS-1/Galeria/Galeria.htm Dzięki. Super stronka. Więc trzeba zrobić od podstaw. Niełatwe, ale trzeba spóbować. Przy okzaji chciałem się upewnić - czy należy usunąć oprofilowanie z prawej strony statecznika pionowego (chyba jakiś siłownik napędzający ster kierunku, a właściwie jego osłona), bo w samolocie występuje tylko z lewej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Należy usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 http://fotelkatapultowy.pl/Fotel%20KS-1/Galeria/Galeria.htm Zdaje się, że to nie był dokładnie KK-1 lecz dostosowywany do TS-11, więc ten z galerii może się troszkę różnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2013 Przy okazji małe pytanko. Ponieważ brak konkretnych wizji trochę spowalniał plany, przemyslałem co dalej i kolejne modele to będzie MiG-21 MF 1/72 i SU22M4 1/72 - obydwa oczywiście w polskim malowaniu. Z Suczką to chyba wielkiego wyboru nie ma , tylko Mastercraft. A jaką firmę proponujecie odnośnie MiG'a? Do MiG'a mam zamiar kupić żywiczne dodatki korygujące płetwy, stateczników poziomych i pinowego firmy AIRES/QUICKBOOST i jakieś blachy - czy w takim wypadku Mastercraft starczy (aby przyoszczędzić kasę :-) ), czy są jakieś dobre zestawy nie wymagające tych żywicznych dodatków? EDIT: MiG musi być MF , bo chciałbym zrobić samolot o numerze bocznym 9111 z 3.Eskadry Lotnictwa Taktycznego - Poznań Krzesiny w specjalnym malowaniu z krukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Malowanie chyba to (czy jest poprawne?): Powiem tak - ja bym to zostawił. W okresie z którego pochodzi kamuflaż, Iskry z Siemirowic dość często zmieniały swoje kamo i jego detale, a na domiar złego, bardzo niewiele jest pełnych dokumentacji fotograficznych dla poszczególnych egzemplarzy. Myślę, że jak zrobisz ten zaproponowany to będzie ok, bo na szukanie poprawnej i pełnej dokumentacji fotograficznej po prostu czasu szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Myślę, że jak zrobisz ten zaproponowany to będzie ok, bo na szukanie poprawnej i pełnej dokumentacji fotograficznej po prostu czasu szkoda... Chyba jest to pogląd dość kontrowersyjny - poszukiwanie poprawnej dokumentacji należy ocenić jako wielce przydatne dla budowy dobrego modelu. Nie zniechęcajmy nikogo do tego rodzaju czynności przygotowawczych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2013 Myślę, że jak zrobisz ten zaproponowany to będzie ok, bo na szukanie poprawnej i pełnej dokumentacji fotograficznej po prostu czasu szkoda... Chyba jest to pogląd dość kontrowersyjny - poszukiwanie poprawnej dokumentacji należy ocenić jako wielce przydatne dla budowy dobrego modelu. Nie zniechęcajmy nikogo do tego rodzaju czynności przygotowawczych... Sprawa do przemyślenia. W poniedziałek będą blachy i startuje z pracami - myślę, że na początkowym etapie nie trzeba jeszcze wybierać malowania (kabina, całość bryły - te prace chwilę zajmą). W międzyczasie poszukam dokumentacji - oczywiście podziele się info o tym z jakim skutkiem je zakończyłem. Ps. Ponawiam pytanie o Su-22 i MiG-21MF dwa posty wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 MiG-21MF z Mastercrafta i Condora to w zasadzie to samo, choć w Mastercrafcie oszklenie wydaje się być lepsze. Roboty z nimi bedziesz miał tyle samo, co i z TS-11 i z Su-22M4, ale z dodatkami i własnymi przeróbkami da się z tego zrobić dobry model. O pozostałych firmach się nie wypowiadam, bo nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Chyba jest to pogląd dość kontrowersyjny - poszukiwanie poprawnej dokumentacji należy ocenić jako wielce przydatne dla budowy dobrego modelu. Nie zniechęcajmy nikogo do tego rodzaju czynności przygotowawczych...Proponuję żebyś w ciągu tygodnia, noo powiedzmy miesiąca, znalazł dokładnie opstrykaną którąś z siemirowickich Iskier z powyższym kamo.Wtedy będziemy mogli podyskutować na płaszczyźnie praktyki, a nie pięknych teoretycznych sloganów. Poza tym, piszę tylko o poszukiwaniu dokumentacji siemirowickiego kamo, a nie o dokumentacji ogólnie. Mikolaj75 jak dotrzesz do pełnej dokumentacji fotograficznej, masz u mnie model Iskry 1:72 z kalkomaniami do dowolnie wybranego egzemplarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Ps. Ponawiam pytanie o Su-22 i MiG-21MF dwa posty wyżej MiG-21MF - Można kupić za ok 40-50 zł Fujimi (eR. MF, Bis) i dołożyć do niego garb z QB do MF-a. Tak to wygląda mniej więcej: Su-22, za 30-40 zł kupisz na allegro Bilka, zabawa z mastercraftem niewskazana, dużo czasu stracisz i wszystkiego nie poprawisz. Bilkowy su-22: Co do foteli, KK-1 nie jest idealny ale jest jakąś tam bazą do przeróbki na fotel do iskry. Mój przerobiony z Pavli: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2013 Jeśli chodzi o szukanie dokumentacji - każdy szuka tak głęboko, jak mu pasuje. Ale bardzo fajna przestroga jest w jednym z numerów Aeroplanu (jest artykuł o Iskrach). Przy okazji Wielkie Dzięki dla zepot'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 W jakimś numerze Mini Repliki są rysunki fotela i chyba Iskry. Jeśli chcesz - poszukam i zeskanuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2013 W jakimś numerze Mini Repliki są rysunki fotela i chyba Iskry. Jeśli chcesz - poszukam i zeskanuję. Oczywiście wszelka pomoc mile widziana. A własnie mi się przypomniało, że kilka km ode mnie jest prywatne male muzeum sprzętu wojskowego i tam jest Iskra i to chyba w biało czerwonym malowaniu. Do tego jedna suczka, replika czerwonego barona i coś jeszcze. Jak pogoda pozwoli to w przyszłym tygodniu trzeba zrobić sesję fotograficzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Mini Replika nr 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Cześć Grzes - ależ pełna zgoda, że tego rodzaju poszukiwania mogą być trudne i nie zawsze zakończone sukcesem, a nadto obarczone ryzykiem jak z przytoczonego fragmentu artykułu. Co nie znaczy, że należy z nich rezygnować. Sam np. wiele bym dał za układ kolorów na lewej stronie (szczególnie skrzydle) SBLim-a nb 0732 w szczytowym okresie podmalówkowym - abstra:bip:ąc od tego, że zdrowy rozsądek nakazuje powstrzymać się z budową przez najbliższe 12 lat po prezentacji Irkowego Lima Zgromadzenie najprostszej dokumentacji nie jest chyba jednak aż tak trudne i może mieć różne zadania, bo jeśli nawet nie odtworzymy przebiegu wszystkich granic kolorów, to przynajmniej ustalimy ich przybliżony odcień itp. albo jakieś charakterystyczne cechy konstrukcyjne konkretnego egzemplarza. Nie będzie to zatem ino piękny slogan -a od siebie dodam, że do swoich modeli dokumentację gromadzę dłużej niż przez miesiąc... Zresztą ministersan zrobi jak uzna za stosowne. Natomiast Twoja propozycja mnie zaintrygowała, albowiem i tak od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem przejrzenia moich zasobów Iskrowych - więc a nuż coś się znajdzie. Przeprowadzka sprzyja tego typu klimatom. Jak znajdę, to się zgłoszę Niezależnie od powyższego osobiście uważam, że Iskra aby być sobą, winna być srebrna... Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2013 ...Niezależnie od powyższego osobiście uważam, że Iskra aby być sobą, winna być srebrna... Pozdrawiam - Mikołaj I ja chyba też się ku temu skłonię, jest w kalkach malowanie z niebieską głową orła(?) na dziobie, choć przy jakości kalek Mastercraftu może być problem z jej nałożeniem. Dzięki kolegom z forum mam już trochę materiałów. Jeśli zaś chodzi o szczegóły budowy to, tak jak pisałem wyżej, przejade się do mini muzeum i zrobię sesje fotograficzną. Spiszę co tam jest (pancerniaki też widziałem, chyba jakiś transporter opancerzony, kołowce, itp. - sprzęt używany w naszym wojsku), także jak ktoś będzie zainteresowany to mogę zrobić w późniejszym terminie fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 I ja chyba też się ku temu skłonię, jest w kalkach malowanie z niebieską głową orła(?) na dziobie, choć przy jakości kalek Mastercraftu może być problem z jej nałożeniem. Problemu raczej nie ma, powodzenie zalezy od środków jakie użyjesz do jej położenia ,ja kładłem na zmywacz do akryli Wamodu ale to jest operacja troche ryzykowna dla powłoki malarskiej ,po za tym ta kalka ma tyle wspolnego z malunkiem na prawdziwej Iskrze co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Zmywacz powoduje zmiękczenie warstwy farby i jej lepkość... Ale faktycznie wielce ryzykowna operacja. Lepiej odrobina bezbarwnego lakieru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Lepiej odrobina bezbarwnego lakieru... nie wiem czy dobrze zostałem zrozumiany ale wamod ma działac jak zmiękczacz do kalek i lakier bezbarwny nic tu nie da ,specyfiki Microskale nie działaja na te kalki w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Muszę poexperymentować w takim razie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi