Marcinej Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 MiG-29 (ros. МиГ-29) (oznaczenie NATO Fulcrum) – rosyjski współczesny myśliwiec frontowy. Pracę nad modelem trwały pół roku. Do zestawu dokupiłem żywiczne dysze i koła Eduarda oraz rurkę pitota firmy Master Model. Kalkomania z wizerunkiem Krasnodębskiego od Pepsi Adam (musiałem nieco ją podmalowywać, widocznie użyłem nieco innych odcieni kamuflażu). Ogólnie przy MiGu było sporo dorabiania czy przerabiania elementów, wypraski Academy również nie najlepszej jakości. Na model okiem rzucił Toyo, za co pragnę mu podziękować. EDIT: Tak jak doradził Wojciech Butrycz wprowadziłem korektę na stateczniku przy sylwetce Krasnodębskiego. created by picasa2html.com created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 fajny MiGus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Mig w sumie niezły ale zdjęcia - baaardzo kiepskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 9 Lutego 2013 Share Napisano 9 Lutego 2013 Podoba się, też powoli zbieram dodatki do jednomiejscówki. Jak przedmówca- UB fajnie prezentuje się z zamkniętą owiewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Lutego 2013 Share Napisano 9 Lutego 2013 Po ex-czeskim Fulcrumie moralezza kolejny zacny MiG. Brawo Marcinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 9 Lutego 2013 Share Napisano 9 Lutego 2013 Wiem Marcinie, że nie jestem mistrzem fotografii, ale jako tło stosuję duży arkusz brystolu który postawiony np. na wersalce łagodnym łukiem przechodzi z poziomu w pion. A MiG superancki jak mawia mój Syn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 9 Lutego 2013 Share Napisano 9 Lutego 2013 Ponieważ miałem ten sam problem z moim modelem w skali 1/72 (patrz też w galerii), zwracam uwagę, że należy "ręcznie" zamalować jasno-szare pasmo na lewym stateczniku pod postacią Krasnodębskiego. Zrobiono to w czasie malowania sylwetek słynnego pilota bodaj ze spraya, co widoczne jest na doskonałym zdjęciu p. Bondaryka. Można to zrobić tzw. kosmetycznym wacikiem (z gąbką), ostrożnie aby nie zamalować sylwetki. Model ładnie wykonany, bez zbędnych zabrudzeń i wypłowień kolorów, ale sylwetka nie wygląda dobrze bez tej korekty. Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 9 Lutego 2013 Autor Share Napisano 9 Lutego 2013 Cieszy mnie, że MiG się kolegom podoba mimo tych kiepskich fotek, które w najbliższych dniach mam nadzieję podmienić czymś zadowalającym. Dzięki Wojtek za zwrócenie uwagi z tym statecznikiem, postaram się to w miarę możliwości poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 No i ładnie Panie Marcinie. Korekta barw na stateczniku też zdaje się wyszła pozytywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 No powiem szczerze, że mi się podoba. Helgi sam robiłeś czy kupne?? Owiewka przy takim wykonaniu prosi się sama o otwarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 12 Lutego 2013 Autor Share Napisano 12 Lutego 2013 Helgi sam robiłeś czy kupne?? 'Helgi' ? Co masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Światła antykolizyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 13 Lutego 2013 Autor Share Napisano 13 Lutego 2013 Zapamiętam Światła antykolizyjne to gotowy wyrób Eduarda, są z przeźroczystej, czerwonej żywicy. Światła pozycyjne wykonałem samemu, czerwone z resztek tejże żywicy a zielone z kawałka plastiku po napoju Sprite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Teraz oprócz modelu to i foty fajne No i korekta na stateczniku pionowym wyszła dobrze. Całość jest w moim guście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Rafał a zauważyłeś ,że model Marcina stoi "pod górkę" tzn.koło przednie z gównym nie jest w jednej linii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Eksponat muzealny ma niekompletne dysze, dlatego twoje zaznaczenie w tamtym miejscu mija się z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 13 Lutego 2013 Autor Share Napisano 13 Lutego 2013 Panowie, wszelkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane. Mogę dowiedzieć się o własnym modelu ciekawych rzeczy, bo powiem szczerze, że do planów nie zaglądałem. W okolicach nosa i garba było sporo szpachlowania ze względu na kiepskie spasowanie elementów, ale na ten numer wykręcony z dyszami nie mam wytłumaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 RAV troszkę nie bardzo jest ta twoja migawka. Samolot i model są fotografowane z innej perspektywy. Rzuć okiem na stateczniki pionowe, a zwłaszcza na końcówkę tego bardziej oddalonego od obiektywu. Edit. A tak poza tym to masz rację, że ten model jest nie bardzo, bo to Academy, a na temat Academy i zgodności ich modelu z oryginałem napisano wiele...niedobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 13 Lutego 2013 Autor Share Napisano 13 Lutego 2013 Egzemplarz dokładnie ten sam co mój, zdjęcie z 2011 roku czyli jeszcze bez sylwetek Krasnodębskiego, ale reszta wydaję się zgadzać. Chyba jednak nie jest tak źle z tymi dyszami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Piękny model. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 To ma wpływ na kształt kadłuba? Masz pewność ,ze oba zdjęcia robione były na tej samej ogniskowej ? i w ogóle co to za slajd ,czemu ma to dowodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Dzięki za odpowiedź na temat antykolizyjek. P.S. Roberto jak to czemu ma to dowodzić?? Mądrości i sprytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 P.S. Roberto jak to czemu ma to dowodzić?? Mądrości i sprytu Tia..., sprytu rzekłbym godnego komisji macierewicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 P.S. Roberto jak to czemu ma to dowodzić?? Mądrości i sprytu Tia..., sprytu rzekłbym godnego komisji macierewicza Taa i foto robione było na ogniskowej 666 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Model ładny, zwłaszcza w drugiej odsłonie foto. Natomiast nie wiem czemu, niektórzy koledzy uwagę RAV-a postanowili potraktować kąśliwymi komentarzami opatrzonymi emotką nie przystającymi do charakteru naszego forum... Ja uważam tego rodzaju kwestie za bardzo potrzebne, bo może ktoś to sobie wykorzysta przy budowie kolejnego modelu albo przynajmniej skłoni to kogoś do głębszego sięgnięcia do dokumentacji. Nie wydaje mi się, aby miało tu chodzić o wygranie racji, a raczej o wyjaśnianie wątpliwości. Ja w każdym razie nie miałbym nic przeciwko tego rodzaju wskazówkom na swoich warsztatach. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi