Twitch Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Witam wszystkich Chciałbym wam zaprezentować moją następną pracę... sam czołg bardzo dobrze każdemu znany ale jedna z ciekawszych wersji. Model otrzymałem już gotowy od Rafała Dumo... brakuje tylko gąsienic do niego. Pierwsze co zrobiłem po otrzymaniu paczki to wsadziłem go do kąpieli żeby zmyć stary malunek i ślady eksploatacji. Wczoraj wieczorem wanna dostał już podkład ponieważ nie wymagała żadnych napraw. Zostaje mi teraz naprawić mocowania wyrzutni rakiet na wieży i wziąć się za malowanie. Co do malunku... zastanawiałem się co z nim zrobić i przeglądając monografie wpadłem na takie zdjęcie i barwną plansze . Plan jest prosty zrobić właśnie tą wersje... tylko jest malutka przeszkoda potrzebuje trzy takie gwiazdki jak na wieży (podejrzewam że jeszcze jedna była na przodzie) no i trzeba będzie wykonać na lufie ID Code 14Δ40T A-18 Ogólnie rzecz biorąc prośba do modelarzy którzy kiedyś robili shermany i zostały im kalki które mogłyby pomóc mi wykonać tą wersje Zdjęcie i plansza zapożyczona z monografii: Armor At War 7001 - The M4 Sherman At War - The European Theatre 1942-1945 Wydawnictwa Concord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Super . Zasiadam Janusz i kibicuję, ładna faktura wyszła po podkładzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 21 Lutego 2013 Autor Share Napisano 21 Lutego 2013 Witam wszystkich Niestety ale okazało się że mój Sherman to nie jest wersja M4A1 tylko M4A3 dal tego plany z czołgiem o nazwie Annabelle odeszły w kąt (stąd też zmiana nazwy warsztatu) Na chwilę obecną Sherman jest już gotowy do malowania pozostaje mi tylko czekać na farby. Chciałbym jeszcze podziękować koledze z forum który ofiarował mi gąsienice do niego.... założone do zdjęć żeby się rozprostowały po podróży. A no i jedna sprawa odnośnie wyrzutni... chciałem żeby nie była zasłonięta szmatą dlatego wziąłem się za szpachlowanie ale okazało się że plastik w tym miejscu jest już strasznie nadwyrężony i wręcz pękał w palcach... dlatego też i u mnie pojawiła się szmata na niej. Stan z dnia dzisiejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Zapowiada sie interesojaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Uwielbiam tą konstrukcję. Jedziesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Ładnie wygląda.Ostatnio sam się zakochałem w zapalniczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Super, ale przy malowaniu się nie śpiesz i nie rób znowu tego białego nalotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Zapowiada się naprawdę ciekawie , będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 26 Lutego 2013 Autor Share Napisano 26 Lutego 2013 Witam wszystkich Może za bardzo bujam w obłokach ale wiem na pewno że dobrzy koledzy z forum sprowadzą mnie szybko na ziemię. O co chodzi... jeszcze nigdy w życiu nie byłem tak zadowolony ze swoich malunków. Pomijając fakt iż ręce ze stresu mi się trzęsły jak szalonemu i mało nie przeszedłem trzech zawałów. Model malowany farbami Tamiya (jak zwykle dla mnie najlepszymi) całość zmalowana XF-62 Olive Drab mocno rozjaśniona XF-60 Dark yellow a potem starałem się cieniować XF-62 prosto ze słoiczka. No i czas na zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Witam Model bardzo ładny, ale co to za paprochy na plandece wyrzutni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Malowanko wyszło bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 ale wynalazek ,jedziesz dalej Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Kolor kompletnie inny jak u mnie a farba bazowa ta sama. Walcz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 5 Marca 2013 Autor Share Napisano 5 Marca 2013 Witam wszystkich Prace przy Calliope troszeczkę spowolniły ale to nie znaczy że nic się nie dzieje. Pomalowałem już większość detali i przyznam się szczerze że te worki będą mi się śniły po nocach... najprawdopodobniej będę je jeszcze poprawił no chyba że są do zaakceptowania. Ostatnio odebrałem przesyłkę z kalkami od Krzyśka vis13 za które bardzo dziękuje. Ps. Drewno na narzędziach to Vallejo 70834 Natural Wood... zastanawiam się co można by z nim zrobić żeby nie było takie żywe i zabawkowe?? No ale czas na zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jumo Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 Ps. Drewno na narzędziach to Vallejo 70834 Natural Wood... zastanawiam się co można by z nim zrobić żeby nie było takie żywe i zabawkowe?? Siena palona + brąz Van dyke Wiecej sieny jak brązu rozrobić withe spirit i pomizać delikatnie . Wyjdzie cos takiego jak na mojej M4-ce tam też pod spodem jest ten sam Vallejo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 6 Marca 2013 Autor Share Napisano 6 Marca 2013 Witam Kolejna odsłona a co za tym idzie to i postępy... Na dzień dzisiejszy zakończyłem pracę nad trzonkami narzędzi, pomalowałem jeszcze kilka elementów i położyłem lakier błyszczący. Na to przyszły kalki... jedyne co to słabo siadła gwiazdka na tylnej płycie, strasznie dużo załamań i efekt jej nie jest powalający. Jeszcze jeden problem to teraz zrobić dobre zdjęcia błyszczącej się bryły... może później uda mi się zrobić lepsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 Mam pytanie Janusz - Na obu zdjęciach masz całkiem inny kolor modelu. Na pierwszym wpada w zieleń na drugim w brąz. TYendrugi to przypomina mój Olive Drab. Które wg ciebie zdjęcie przypomina kolor na modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 6 Marca 2013 Autor Share Napisano 6 Marca 2013 Mam pytanie Janusz - Na obu zdjęciach masz całkiem inny kolor modelu. Na pierwszym wpada w zieleń na drugim w brąz. TYendrugi to przypomina mój Olive Drab. Które wg ciebie zdjęcie przypomina kolor na modelu? Pierwsze zdjęcie najbardziej oddaje oryginalny kolor... na drugim światło z lampki dało taką różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 8 Marca 2013 Autor Share Napisano 8 Marca 2013 Witam Za namową jednego kolegi z forum postanowiłem wywalić łańcuch wiszący na tylnej płycie i dorzucić kilka klamotów. Padło na leciwą Academy wyszperaną z czeluści pudełek i złomu modelarskiego... zestaw może nie jest idealny i nawet nie ma co konkurować z odlewami żywicznymi ale na pewno wzbogaci Elizabeth. Nie wiem czy to ułożenie klamotów będzie dobre... no ale nie ma tego złego ponieważ nic nie jest przyklejone. Liczę teraz na doradztwo kolegów czy może to tak zostać czy coś pozmieniać... no a potem malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 Tego "kaseciaka" raczej wywal albo odwróć, żeby nie było widać co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 Z plecakiem, prostokątnym termosem i kanistrami na wodę zrób to samo, bo to zdaje się Modern Accessories Set jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 8 Marca 2013 Autor Share Napisano 8 Marca 2013 Przydałby mi się teraz jakiś spec od sprzętu amerykańskiego bo ja jestem zielony w temacie. Tak czy siak jeszcze jestem na etapie poprawek worków i muszę je pocieniować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 11 Marca 2013 Autor Share Napisano 11 Marca 2013 Witam wszystkich Przez weekend udało mi się zrobić krok do przodu... poprawiłem styki worków ze stelażami oraz zróżnicowałem kolor worków (od razu zaznaczam że zdjęcia troszkę przekłamują i nie jest to tak żywe). Na chwilę obecną wydaje mi się że zostało już tylko pomalować bandaże i uszczuplony pakunek na tylnej płycie. Potem ślady eksploatacji których przy tym modelu najbardziej się boję bo nimi zawsze coś schrzanię a Ela ma być najśliczniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 16 Marca 2013 Autor Share Napisano 16 Marca 2013 Witam wszystkich Nadszedł czas na następną odsłonę i to w dodatku tą której się najbardziej boje... Wczoraj wieczorem spędziłem około 1,5 godziny nad washem na samej wannie z workami bez podwozia... pierwszy raz w życiu starałem się robić go punktowo i wydaje mi się że jak na pierwszy raz nie jest źle choć miejscami spróbuje go jeszcze troszkę zetrzeć. Na wieży zrobiłem biedronkę która jak na mój gust wyszła fajnie... pozostaje jeszcze zrobić washa na niej. No ale czas na zdjęcia które mam nadzieje że się spodobają... chociaż nie wolę żeby się model spodobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi