Martinez Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 Tiger I ma już założone kółka. Fotki - później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) Antena przyłożona tylko do zdjęć - wklejona zostanie dopiero po nałożeniu gąsek. Fotki bez lampy błyskowej (by nie przekłamywało). created by picasa2html.com Do zrobienia drobne poprawki farbą na bandażach i będzie można zacząć kombinować, jak te gąsienice ułożyć... Edytowane 19 Maja 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 No skill będzie się szybko poprawiał jak się będziesz tak przykładał jak do teraz. Obyś miał rację Niektóre rzeczy to nie lada problem. Najtrudniejsze póki co są dla mnie obicia... nie do końca to czuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 Kolejny updejt. Gąski są w trakcie układania. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 Ostatni updejt dziś, zrobiłem pierwszą gąskę. Pytanie czy jest dobrze wykonana - chodzi o naciąg. Błotko pójdzie później, rdza już poszła na ogniwka metodą suchego wtarcia pigmentu bez lakieru/utrwalacza/fixera. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Naciąg może być. Koło napinające powinno być wytarte do metalu jak zęby koła napędowego.To samo z zębami i bieżnikiem gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 Chodzi mi generalnie o godło dywizyjne. Przeglądając bardzo dużo zdjęć z Kurska - niektóre 'niby' z 1 dywizji SS, jak brzmi opis - nie mogę nigdzie się dopatrzeć godła jednostki (biały klucz na czarnym tle). Albo źle patrzę, albo nie wiem. Das Reich z tego okresu ma, dość zauważalne oznaczenia właśnie z Kurska, a w LSAH nie mogę się dopatrzyć. Wiem że AK Interactive ma kalki z oznaczeniami dywizji Waffen SS, tylko pytanie czy wszystkie jednostki były nimi znakowane. Szukam dalej. Czołem. Pod Kurskiem wszystkie Kompanie Czołgów Ciężkich SS nosiły dla zmylenia przeciwnika specjalne oznaczenia, z reguły była to pozioma linia z dwoma, trzema itd pionowymi liniami. Na zdjęciu, to ta pierwsza z lewej na czołowej płycie pancernej ( to Tottenkopf ) : Nie wszystko jestem w stanie na tym stadium prac poprawić, ale część poprawek wprowadziłem. Bieżniki zmetalizowałem (niestety naciąg zrobiłem przy pomocy CA więc gąski już nie zdejmę). No ale nie powinno być najgorzej. Muszę jeszcze trochę błota pacnąć na gąskę. Generalnie przy pracy nad gąsienicą wzorowałem sie na tym zdjęciu. Dochodzę do wniosku, że tracki lepiej robić przed założeniem na model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lanczyslaw Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Martinez jak układałeś tą gąskę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 21 Maja 2013 Autor Share Napisano 21 Maja 2013 Podklejona klejem CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lanczyslaw Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 OK. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lanczyslaw Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Jeszcze jedno mam pytanko czy klej CA tak uplastycznił tą gumę ?, bo coś mi się kiedyś obiło że aby gąski dobrze przylegały należy je potraktować suszarką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 21 Maja 2013 Autor Share Napisano 21 Maja 2013 Wystarczy w odpowiednich miejscach podkleić gumę i gąski układają się same. Dałem CA w dwóch czy trzech miejsach od góry - wystarczyło. Suszarka nie była w obrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lanczyslaw Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym0ngl Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Czym i jak robiłeś obicia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 23 Maja 2013 Autor Share Napisano 23 Maja 2013 Obicia są najsłabszą stroną mojego tygrysa - tak uważam. Zwykły pędzel 5/0 czyli 00000 i farba panzer gray. Dziś ruszam powoli z drugą gąską, bo potrzebowałem przerwy po ostatnim weekendowym maratonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 23 Maja 2013 Share Napisano 23 Maja 2013 Obicia masz przyzwoite a jak na 1-y raz b. dobre, kolor zmień na ciemniejszy, napisałem ci w moim wątku na jaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 23 Maja 2013 Autor Share Napisano 23 Maja 2013 Krisownia - planuje kupić AK Chipping + Retarder (może się przydać). Zastanawiam się też co lepsze do zacieków - biedronka czy AK Raining Stains. Ale to będę uskuteczniał w drugim modelu. Tygrysa kończę na dniach - do niedzieli będzie na pewno finisz. A dziś jak się uda dam fotki z kilkugodzinnej walki z modelem - pigmenty, brudzenie, rdzewienie. Z założenia będzie to przedostatni updejt ze zdjęciami na warsztacie. Do końca piątku, lub soboty rano dam finalne fotki z brudzingiem, a potem ewentualne korekty wprowadzę jak będzie trzeba. Myślę, że najpóźniej w niedzielę powinienem otworzyć swoją pierwszą galerię Będzie trzeba zrobić dobre oświetlenie i tło, bo to już nie zdjęcia robocze a finał Pozdrawiam. Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 23 Maja 2013 Share Napisano 23 Maja 2013 "biedronka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 23 Maja 2013 Autor Share Napisano 23 Maja 2013 Czy zacieki robić z olejnych farb ręcznie czy jednak lepiej będzie przy Panzer III dokupić ten specyfik z AK Interactive. Nie wiem przemyślę 2/3 brudzingu, a może 3/4 zrobiłem dziś. Model przeschnie to dam jakąś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 23 Maja 2013 Share Napisano 23 Maja 2013 Do robienia zacieków nie potrzebujesz żadnych "specyfików" od AK czy MIG to dobre dla frajerów bez warsztatu plastycznego. W tych produktach masz jedynie rozcieńczoną farbę typu emalia. Płacisz za rozcieńczoną farbę to jest porażka, normalne robienie ludzi w jajo. Tak samo jest z washami i filtrami, można je zrobić samemu w 5 min i w dodatku lepsze bo sam decydujesz o kolorze. Zacieki możesz zrobić każdym typem farby akrylem, emalią, i olejnymi rzecz jasna. Potrzebujesz szeroki miękki pędzelek i do olejnych lub emalii zwykły white spirit/terpentynę a do akryli używasz wody. Używasz techniki "on wet" czyli zwilżasz sobie płaską powierzchnię na modelu, dla akryli jest to woda a dla pozostałych wcześniej wymienione rozpuszczalniki (model musi być pomalowany akrylem bazowym) następnie dajesz na model malusi kleks lub pionową kreskę danej farby i wilgotnym pędzelkiem jedziesz z góry na dół - powstaje ci naturalny zaciek jak w realu, poćwicz na czymś a zobaczysz jakie zajebiste efekty uzyskasz tymi produktami które już masz, bez kupowania gówien od AK czy MIG'a. Wszystkie efekty w modelarstwie uzyskujemy farbą mniej lub bardziej rozcieńczoną, z dodatkami różnych mediów; rozpuszczalników, pędzlem i aerografem, musisz po prostu znać triki czyli mieć warsztat plastyczny i tyle. Malarz jak maluje obraz to ma farby i rozcieńczalniki + lakiery i nic więcej jak maluje błoto to maluje farbą a nie produktem pt. "AK malujemy błoto" jak maluje niebo to bierze niebieską i białą a nie produkt "MIG malujemy niebo" itd. Pozdrawiam K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Maja 2013 Share Napisano 23 Maja 2013 Kolego, tutaj z tobą zgodzić się nie mogę. Każdy używa tego co jest dla niego wygodniejsze/lepsze tak by efekt końcowy go zadowalał i na dobrą sprawę nie ma znaczenia czy jesteś zaproawionym plastycznie weteranem czy nowicjuszem preferującym gotowe rozwiązania. Jeśli zaciek wychodzi dobrze, to nie ma znaczenia czym był uzyskany. Nie rozumiem też krytyki dostępnych gotowców. To tak trochę jak powiedzieć, ze po co kupować zestawy fototrawione, jak co bardziej zaprawieni modelarze mogą sobie część rzeczy powyginać z blaszek miedzianych... Wolność wyboru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 23 Maja 2013 Autor Share Napisano 23 Maja 2013 Pewnie masz rację. Popróbuję z olejami bo mam cały komplet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 23 Maja 2013 Share Napisano 23 Maja 2013 @ Stojkovic Wytłumaczę bo nie łapiesz mi nie chodzi o efekty użycia tylko o parametr cena do jakości. Do rzeczy: Kupujesz brązową farbę olejną za 10 PLN do tego butlę white spirit pół litra 500ml za ok 20-30 PLN w zależności od producenta. Możesz sobie z tego zrobić PÓŁ LITRA(!) WASHA brązowego i jeszcze ci zostanie 75% farby w tubie. Jak kupisz gotowy wash np. MIG płacisz 30 PLN za 75 ml czyli za 500ml dałbyś 6,6x30 = 200 PLN. Reasumując koszt własnego washa olejnego to 30-40 PLN, gotowiec wychodzi 5x drożej. Mig Jimnez włąściciel AK interactive już dawno to zauważył i trzepie kokosy ładując swoje gotowce mniej ogarniętym modelarzom reklamując je jako profesjonalne i wyjebane w kosmos produkty... Możesz jechać na gotowcach nie ma problemu uzyskasz dobre efekty ale nie wnoszą one nic do tematu poza tym, że zabierają Ci złotóweczki z kieszonki. Pozdrawiam, K P.S. MIG Thinner for washes to zwykły white spirit ze sklepu dla artystów. Wszystkie washe i filtry "gotowce" są na jego bazie jest tani jak barszcz. @Martinez O to chodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 23 Maja 2013 Autor Share Napisano 23 Maja 2013 Foty postaram się dać jutro w południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 23 Maja 2013 Share Napisano 23 Maja 2013 OK 3mam kciuki ale i tak wiem, że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi