kowal76 Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 Taśma niby jest, ale sposób aplikacji szpachli niczym wylewanie betonu pozostał... Zamiast używać łyżeczki od herbaty do nakładania szpachli może spróbuj zastosować jakieś delikatniejsze narzędzia? Nie używam łyżeczki do herbaty a małego kawałka grubszej tekturki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Nie używam łyżeczki do herbaty a małego kawałka grubszej tekturki. Rozbroiłeś mnie zupełnie kowal! No, to wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 Nie używam łyżeczki do herbaty a małego kawałka grubszej tekturki. Rozbroiłeś mnie zupełnie kowal! No, to wszystko jasne. Nie rozumiem czy kawałek grubszej tektury prosto wycięty nie nadaje się do rozprowadzenia szpachli ?. Stosowałem już kilka razy takie rozwiązanie i nie było problemów. Szerokość paska tekturki to 5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Łyżeczka do herbaty hehe dobre Kowal zamiast kartoniku zainwestuj w sklepie dla dentystów w Łopatka do cementu Ekskawator Darbey-Perry lub Nakładacz płaski Dzięki któremuś z nich będziesz zużywał mniej szpachli, i będziesz mógł ną nakładać o wiele precyzyjniej. Grubsza tekturka to prowizorka, nie narzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 Dzięki Moses. Coś wykombinuję i zastosuję się do Waszych rad. Nie mam dużego doświadczenia i nigdy nie inwestowałem w profesionalne narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Niezależnie od techniki nakładania szpachli, warto zapoznać się z pierwowzorem. Na razie wygląda na to, że zabetonujesz i pilotowi i strzelcowi wejście do kabiny i nie będą mogli polecieć do boju... Z czego być może nawet się ucieszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 Niezależnie od techniki nakładania szpachli, warto zapoznać się z pierwowzorem. Na razie wygląda na to, że zabetonujesz i pilotowi i strzelcowi wejście do kabiny i nie będą mogli polecieć do boju... Z czego być może nawet się ucieszą... Szpara pomiędzy oszkleniem i kadłubem była duża więc ją zaszpachlowałem. Ten element jest do poprawki , oczywiście domyślam się że kabina musiała się jakoś otwierać i zamykać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 11 Marca 2013 Share Napisano 11 Marca 2013 A tak w ogóle, to przypadkiem nie używasz szpachli Wamodu Jak tak, to dobrze zmienić na np. szpachlę Tamiyi, dużo łatwiej się ją obrabia. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 11 Marca 2013 Autor Share Napisano 11 Marca 2013 A tak w ogóle, to przypadkiem nie używasz szpachli Wamodu Jak tak, to dobrze zmienić na np. szpachlę Tamiyi, dużo łatwiej się ją obrabia. Powodzenia Dzięki. Tak używam Wamodu i planuje kupić Tamiye. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 11 Marca 2013 Autor Share Napisano 11 Marca 2013 Witajcie Dziś jestem na urlopie więc trochę popracowałem przy Ile. Obrobiłem miejsca gdzie znajdowała się szpachla oraz skleiłem elementy podwozia. Myślę że w przyszłym tygodniu wezmę się za malowanie . Pozdrawiam Grzesiek created by Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Marca 2013 Share Napisano 11 Marca 2013 Grzesiek szpachla przy oszkleniu wygląda kiepsko, jak by podziobana była, popracuj nad nią jeszcze. Działko w skrzydle zamień może na igłę, będzie o wiele lepiej wyglądało ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 11 Marca 2013 Autor Share Napisano 11 Marca 2013 Grzesiek szpachla przy oszkleniu wygląda kiepsko, jak by podziobana była, popracuj nad nią jeszcze. Działko w skrzydle zamień może na igłę, będzie o wiele lepiej wyglądało ;) Dzięki Moses , szpachlę przy oszkleniu postaram się poprawić. Działka tak jak piszesz planuję zrobić z igły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 11 Marca 2013 Autor Share Napisano 11 Marca 2013 Dorobiłem jeszcze dzisiaj działka z igły oraz poprawiłem szpachlę przy oszkleniu. created by Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Marca 2013 Share Napisano 11 Marca 2013 Dzięki. Tak używam Wamodu i planuje kupić Tamiye. a ja tam używałem wamodu przez długie lata a na pewno przez cały okres malowania pędzlem - i jestem zadowolony nawet kiedyś jeden z kolegów na forum nadmienił mi że szpachla może po jakimś czasie się zapadać czego wogóle nie widzę na starszych modelach, przede wszyskim powinienes znaleźć w domu jakieś narzedzie którym będzie się wygodnie szpachlę nakładać (w miarę precyzyjnie i bez pozostawiania nadmiaru). kolejna sprawa której uczą wszyscy na forach to maskowanie owiewki jak najwczesniej i w całości (na gotowo tak jak będzie zamalowywana) - kiedyś ktoś zwrócił mi na to uwagę i od tamtego czasu robię to jeszcze w ramce. nawet jest gdzieś topic na ten temat w którym pokazane są przy okazji niemal wszystkie metody maskowania. poza tym wychodzi bardzo przyzwoicie nie wiem jak dysponujesz czasem ale przede wszystkim dużo sklejaj:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Marca 2013 Autor Share Napisano 12 Marca 2013 poza tym wychodzi bardzo przyzwoicie nie wiem jak dysponujesz czasem ale przede wszystkim dużo sklejaj:) Dzięki tombie1. Z czasem u mnie trochę kiepsko, pracuję normalnie w tyg i dorabiam w drugiej firmie po godz i w weekendy, oczywiście nie wszystkie . Planuje sklejać model jeden za drugim może kiedyś moje modele choć trochę będą zbliżone jakością wykonania do Waszych prac. Oczywiście nie w tempie jak kiedyś szybko jak najszybciej tylko powoli i cierpliwie bo cierpliwości mi brakuje , muszę nad nią pracować. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Wamodu używam od... no długo... A do nakładania zrób coś takiego... Ścięty czubek ostrza i zaokrąglone brzegi, żeby nie zarysować powierzchni modelu. Można nakładać równe, cieniutkie warstwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 ...pracuję normalnie w tyg i dorabiam w drugiej firmie po godz i w weekendy, oczywiście nie wszystkie ... to gratuluję determinacji w wyborze hobby; modelarstwo uczy cierpliwości i to bardzo - ja przez dłuższy czas byłem zwolennikiem teorii, że sklejam jeden model kończę i zaczynam następny, z początku jest to bardziej uzasadnione ale jak sie rozkręcisz zachedzam do prowadzenia warsztatów równoległych. Od modelu czasem trzeba "odpocząć" zwłaszcza jak się siadzie na jakiś czasochłonny etap, wprowadzilem pewną logistykę w moim warsztacie i np obecnie wraz z poległym Niemcem sklejam jeszcze dwa modele-w przyszłości polecam; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Marca 2013 Autor Share Napisano 12 Marca 2013 Dziękuję Wam za cenne rady i wskazówki. Mam pytanko jakiej zielonej farby z palety Pactry użyć do pomalowania górnych powierzchni ?. Chodzi o malowanie jednolite zielone powojenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Marca 2013 Autor Share Napisano 20 Marca 2013 Witajcie Po ponad tygodniu ciężkiej pracy od rana do wieczora trzeba troszkę odreagować . Postanowiłem jednak że Ił będzie nosił barwy "kamo" 11 Pułku Szturmowego z okresu walk o pomorze. Zmieniłem zdanie ponieważ Ił w barwach powojennych którego planuję także zrobić ma układ skrzydeł "strzałka" a nie "deska". Dzisiaj pomalowałem pierwszą warstwą farby spód samolotu. Jutro planuję pomalować drugi raz. created by Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 21 Marca 2013 Share Napisano 21 Marca 2013 nie wiem czy ta druga warstwa wyjdzie na zdrowie liniom podziału, chyba że pokryjesz bardzo rzadką warstwą farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Marca 2013 Autor Share Napisano 21 Marca 2013 nie wiem czy ta druga warstwa wyjdzie na zdrowie liniom podziału, chyba że pokryjesz bardzo rzadką warstwą farby Witaj Będzie cieniutka i rzadka warstwa ten błękit ładnie kryje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Marca 2013 Autor Share Napisano 21 Marca 2013 Dziś pomalowałem górne powierzchnie kolorem brązowym. Niestety trochę farby dostało się na dole pod taśmę więc będą poprawki . Przemalowałem także kołpak śmigła. Jutro lub w sobotę planuję pomalować górę kolorem zielonym. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Marca 2013 Autor Share Napisano 21 Marca 2013 Jeszcze dwie fotki. created by Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 Jak na razie, wygląda to bardzo przyzwoicie, mnie czasem aerografem gorzej wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Marca 2013 Autor Share Napisano 22 Marca 2013 Jak na razie, wygląda to bardzo przyzwoicie, mnie czasem aerografem gorzej wychodzi... Dziękuję , myślę ze szału nie ma , ale staram się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi