Skocz do zawartości

Ił 2m3 1/72 Plastyk

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

Taśma niby jest, ale sposób aplikacji szpachli niczym wylewanie betonu pozostał... Zamiast używać łyżeczki od herbaty do nakładania szpachli może spróbuj zastosować jakieś delikatniejsze narzędzia?

Nie używam łyżeczki do herbaty a małego kawałka grubszej tekturki.

• Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie używam łyżeczki do herbaty a małego kawałka grubszej tekturki.

Rozbroiłeś mnie zupełnie kowal! No, to wszystko jasne.

Nie rozumiem czy kawałek grubszej tektury prosto wycięty nie nadaje się do rozprowadzenia szpachli ?. Stosowałem już kilka razy takie rozwiązanie i nie było problemów.

Szerokość paska tekturki to 5 mm.

Łyżeczka do herbaty hehe dobre

Kowal zamiast kartoniku zainwestuj w sklepie dla dentystów w

Łopatka do cementu

Ekskawator Darbey-Perry

lub

Nakładacz płaski

Dzięki któremuś z nich będziesz zużywał mniej szpachli, i będziesz mógł ną nakładać o wiele precyzyjniej.

Grubsza tekturka to prowizorka, nie narzędzie

Niezależnie od techniki nakładania szpachli, warto zapoznać się z pierwowzorem. Na razie wygląda na to, że zabetonujesz i pilotowi i strzelcowi wejście do kabiny i nie będą mogli polecieć do boju... Z czego być może nawet się ucieszą...

Niezależnie od techniki nakładania szpachli, warto zapoznać się z pierwowzorem. Na razie wygląda na to, że zabetonujesz i pilotowi i strzelcowi wejście do kabiny i nie będą mogli polecieć do boju... Z czego być może nawet się ucieszą...

Szpara pomiędzy oszkleniem i kadłubem była duża więc ją zaszpachlowałem. Ten element jest do poprawki , oczywiście domyślam się że kabina musiała się jakoś otwierać i zamykać .

A tak w ogóle, to przypadkiem nie używasz szpachli Wamodu Jak tak, to dobrze zmienić na np. szpachlę Tamiyi, dużo łatwiej się ją obrabia.

Powodzenia

Dzięki. Tak używam Wamodu i planuje kupić Tamiye.

Witajcie

Dziś jestem na urlopie więc trochę popracowałem przy Ile. Obrobiłem miejsca gdzie znajdowała się szpachla oraz skleiłem elementy podwozia. Myślę że w przyszłym tygodniu wezmę się za malowanie .

Pozdrawiam Grzesiek

DSC01050.JPG

DSC01051.JPG

DSC01052.JPG

DSC01053.JPG

DSC01054.JPG

DSC01056.JPG

bypicasa2html.gifcreated by

Grzesiek szpachla przy oszkleniu wygląda kiepsko, jak by podziobana była, popracuj nad nią jeszcze.

Działko w skrzydle zamień może na igłę, będzie o wiele lepiej wyglądało ;)

Grzesiek szpachla przy oszkleniu wygląda kiepsko, jak by podziobana była, popracuj nad nią jeszcze.

Działko w skrzydle zamień może na igłę, będzie o wiele lepiej wyglądało ;)

Dzięki Moses , szpachlę przy oszkleniu postaram się poprawić. Działka tak jak piszesz planuję zrobić z igły.

Dzięki. Tak używam Wamodu i planuje kupić Tamiye.

a ja tam używałem wamodu przez długie lata a na pewno przez cały okres malowania pędzlem - i jestem zadowolony nawet kiedyś jeden z kolegów na forum nadmienił mi że szpachla może po jakimś czasie się zapadać czego wogóle nie widzę na starszych modelach, przede wszyskim powinienes znaleźć w domu jakieś narzedzie którym będzie się wygodnie szpachlę nakładać (w miarę precyzyjnie i bez pozostawiania nadmiaru).

kolejna sprawa której uczą wszyscy na forach to maskowanie owiewki jak najwczesniej i w całości (na gotowo tak jak będzie zamalowywana) - kiedyś ktoś zwrócił mi na to uwagę i od tamtego czasu robię to jeszcze w ramce. nawet jest gdzieś topic na ten temat w którym pokazane są przy okazji niemal wszystkie metody maskowania.

poza tym wychodzi bardzo przyzwoicie nie wiem jak dysponujesz czasem ale przede wszystkim dużo sklejaj:)

poza tym wychodzi bardzo przyzwoicie nie wiem jak dysponujesz czasem ale przede wszystkim dużo sklejaj:)

Dzięki tombie1. Z czasem u mnie trochę kiepsko, pracuję normalnie w tyg i dorabiam w drugiej firmie po godz i w weekendy, oczywiście nie wszystkie . Planuje sklejać model jeden za drugim może kiedyś moje modele choć trochę będą zbliżone jakością wykonania do Waszych prac. Oczywiście nie w tempie jak kiedyś szybko jak najszybciej tylko powoli i cierpliwie bo cierpliwości mi brakuje , muszę nad nią pracować.

Pozdrawiam Grzesiek

Wamodu używam od... no długo... A do nakładania zrób coś takiego... Ścięty czubek ostrza i zaokrąglone brzegi, żeby nie zarysować powierzchni modelu. Można nakładać równe, cieniutkie warstwy...

imgp41751024x683.jpg

...pracuję normalnie w tyg i dorabiam w drugiej firmie po godz i w weekendy, oczywiście nie wszystkie ...

to gratuluję determinacji w wyborze hobby; modelarstwo uczy cierpliwości i to bardzo - ja przez dłuższy czas byłem zwolennikiem teorii, że sklejam jeden model kończę i zaczynam następny, z początku jest to bardziej uzasadnione ale jak sie rozkręcisz zachedzam do prowadzenia warsztatów równoległych. Od modelu czasem trzeba "odpocząć" zwłaszcza jak się siadzie na jakiś czasochłonny etap, wprowadzilem pewną logistykę w moim warsztacie i np obecnie wraz z poległym Niemcem sklejam jeszcze dwa modele-w przyszłości polecam;

• 2 weeks later...

Witajcie

Po ponad tygodniu ciężkiej pracy od rana do wieczora trzeba troszkę odreagować .

Postanowiłem jednak że Ił będzie nosił barwy "kamo" 11 Pułku Szturmowego z okresu walk o pomorze. Zmieniłem zdanie ponieważ Ił w barwach powojennych którego planuję także zrobić ma układ skrzydeł "strzałka" a nie "deska".

Dzisiaj pomalowałem pierwszą warstwą farby spód samolotu. Jutro planuję pomalować drugi raz.

CAM00016.jpg

bypicasa2html.gifcreated by

nie wiem czy ta druga warstwa wyjdzie na zdrowie liniom podziału, chyba że pokryjesz bardzo rzadką warstwą farby

Dziś pomalowałem górne powierzchnie kolorem brązowym. Niestety trochę farby dostało się na dole pod taśmę więc będą poprawki . Przemalowałem także kołpak śmigła.

Jutro lub w sobotę planuję pomalować górę kolorem zielonym.

Pozdrawiam Grzesiek

CAM00023.jpg

CAM00025.jpg

CAM00028.jpg