rtx Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Witam wszystkich! Chciałbym zaprezentować model Su-11, wykonany z zestawu Amodel w skali 1:72. Model wykonany w barwach jedynych możliwych, zasadniczo z pudła, z pewnymi udoskonaleniami (skrzydełka OCP, elementy kokpitu, przewody hamulcowe) i z fotelem od Pavli. Malowanie wykonano metalizerem Humbrola (72001), na niektórych Humbrolem 56. Kokpit, podwozie i wnęki zapuszczone lekko washem i przybrudzone suchymi pastelami Tamiyi. Linie podziału blach zapuszczone washem. Zestaw jak to Amodel, chociaż myślałem, że będzie gorzej. Oczywiście mnóstwo szlifowania, piłowania, nadlewek itp, ale w sumie spasowanie i zdetalowanie w miarę dobre (poza połówkami skrzydeł, trzeba pocienić jedną z nich o ok. 1,5 mm - bez szlifierki dentystycznej nie dałbym rady). Szpachli poszło zaskakująco niewiele. Minusem są słabe kalki (gwiazdy wstawiłem ze starych zapasów) i grube szkło. Jako bonus zamieszczam fotkę w towarzystwie rodzinnym . Wszelkie komentarze mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Klasyczny rosyjski ołówek. Uwielbiam te konstrukcje- proste, siermiężne, mające swój urok. Sam cały czas zastanawiam się nad jakimś zestawem A-Modelu, ale no właśnie. To jest A-Model, więc trzebaby się pomęczyć, a jeśli już buduję jakiś samolot to traktuję taki model jako odpoczynkowy. Nie mniej trzeba będzie się chyba skusić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Świetna robota Zdjęcie rodzinne fajnie pokazuje konstrukcje tamtego okresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Każdy robi jak lubi i to co lubi, ale za "kartonowo" wygląda? Jakoś tak za czysty w stosunku do linii podziału. Model ładnie czysto zrobiony, ale "kartonów" nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lejgo_inc Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Gratuluje zwycięstwa nad Amodelem. I to w ładnym stylu. Zgodzę sie z Krystianem co do nieco mocnych linii podziału. Zastanawiałbym się czy tego dużego dość modelu nie ponitować w paru miejscach, żeby było więcej punktów zaczepienia dla oka. Pierścienie wokół dyszy silnika i na dziobie są na moje oko trochę zbyt matowe, odcinają się od faktury reszty kadłuba. Fotka rodzinna - tylko pozazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtx Napisano 15 Marca 2013 Autor Share Napisano 15 Marca 2013 Dzięki za spostrzeżenia. Co do kartonowości - kwestia gustu, mnie się podoba. Jasne, że z nitowaniem lepiej niz bez, ale muszę najpierw kupić nitowadło, a i tak nie wiem, czy miałbym siłę. Może w przyszłości (planuję Jaka-28). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Zacny model w zacnym towarzystwie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Bardzo ładny model wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 16 Marca 2013 Share Napisano 16 Marca 2013 Witam, Świetny Su. Brawo za niszowy temat. Radzieckie rury mają w sobie to "coś". Mam kilka Amodeli w magazynie więc mogę sobie tylko wyobrazić ile siwych włosów przybyło Ci na głowie podczas jego budowy. Jaką wersję Jaka-28 będziesz budować? Posiadasz może jakąś dokumentację (oprócz planów z airwar.ru)? Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtx Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 Witam,Świetny Su. Brawo za niszowy temat. Radzieckie rury mają w sobie to "coś". Mam kilka Amodeli w magazynie więc mogę sobie tylko wyobrazić ile siwych włosów przybyło Ci na głowie podczas jego budowy. Jaką wersję Jaka-28 będziesz budować? Posiadasz może jakąś dokumentację (oprócz planów z airwar.ru)? Pozdrawiam Damian Biwo Miło mi, że się podoba. Co do wersji Jaka to jeszcze się nie zdecydowałem (ale na pewno nie myśliwska), nie zacząłem też gromadzić dokumentacji. Poza tym jeśli Trumpeter wypuści w miarę szybko Miga-19 (podobno wreszcie ma być), to będzie miał pierwszeństwo. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Bardzo ładna rura. __________________________________________________________________________ Na warsztacie: Fiat CR.42 - Italeri 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi