Tenggeri Napisano 16 Marca 2013 Share Napisano 16 Marca 2013 Witam Jako, że zima atakuje, jeździć na moto się nie da ruszam z kolejnym warsztatem. Niedawno na forum można było oglądać relację Tortoise'a, więc ja dla równowagi w przyrodzie zrobię jego amerykański odpowiednik T-28 In-box modelu zamieściłem tutaj: viewtopic.php?f=71&t=36425 Na razie za wiele nie zrobiłem, ale już widać, że spasowanie jest średnie, trochę słabo jak na model za 200 zł. Całkiem toto spore: Sory za zdjęcia, chwilowo nie mam dostępu do dobrego aparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 16 Marca 2013 Share Napisano 16 Marca 2013 Nie powiem ale sam mam ochotę i na tego brzydala, więc oglądam uważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 16 Marca 2013 Share Napisano 16 Marca 2013 Nareszcie relacja . Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 Kleję, kleję a postępu za bardzo nie widać, ogrom części i ich rozdrobnienie robi swoje. Przez dwa dni klejenia zrobiłem tylko jedną stronę zawieszenia, jeszcze 3 razy tyle mi zostało jeśli chodzi o sam zawias! Sam wózek składa się z 19 części, a trzeba ich zrobić aż 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Marca 2013 Autor Share Napisano 23 Marca 2013 Zawieszenie posklejane, wreszcie... Teraz przyklejanie zębów gąsienic, jakieś 400 części hehe Powoli zacząłem się zastanawiać w jakiej konfiguracji zrobić ten model, obie są ciekawe i na żadną nie mogę się zdecydować. Która wam lepiej się widzi? Taka: Czy taka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 Mi się podoba placek czyli ta szeroka : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 Mi się podoba placek czyli ta szeroka : ) Popieram przedmówcę szersza wersja się lepiej prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 24 Marca 2013 Autor Share Napisano 24 Marca 2013 Zęby gąsienic wklejone oraz bandaże kół gotowe do malowania. Swoją drogą fajny patent Dragona, skoro bandaże są osobno, mozna je pomalować aero, nie trzeba będzie się bawić w malowanie pędzelkiem. Model będzie malowany na dwa razy, najpierw podwozie, potem reszta. Robię tak, dlatego, że po sklejeniu wszystkiego ciężko by mi było pomalować wózki i założyć gąsienice. I wszystko po podkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 26 Marca 2013 Autor Share Napisano 26 Marca 2013 Układ jezdny pomalowany. Szkoda tylko, że tak mało z tego będzie widac. Przy maskowaniu w niektóre miejsca pobrudziły mi się podkładem, doradzi ktoś czym go ładnie zmyć z modelu nie uszkadzając plastiku. Clenalux nie daje rady. Malowałem podkładem akrylowym w sprayu. Model jak na razie prezentuje sie tak jak poniżej, szkoda tylko że te boczne dokładki z dodatkowymi gąsienicami nie za dobrze pasuja do kadłuba. Coś ten Dragon ostatnio traci w moich oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 1 Lutego 2016 Autor Share Napisano 1 Lutego 2016 Wykopki czas zacząć Ostatnio zajrzałem do pudelka z rozgrzebanym T28 i spodobał mi się na tyle, że uznałem iż najwyższa pora go dokończyć, a skoro jest rozpoczęty wątek na forum to to też trzeba go doprowadzić do końca. Po trzech latach przerwy model nabrał dostatecznej mocy urzędowej Już kilka wieczorów spędziłem przy modelu i etap sklejania praktycznie dobiega końca, tak to się prezentuje na dzień dzisiejszy. Zostawiłem otwarte włazy, żeby było widać ogrom tego pojazdu w porównaniu z człowiekiem. Jedną figurkę do włazu mam, może któryś z szanownych śledzących wątek forumowiczów ma na zbyciu figurkę amerykańskiego pancerniaka, chętnie odkupię. Aktualnie walczę z fototrawionymi zasobnikami, swoją drogą polityka Dragona jest trochę dziwna, dają blaszane skrzynki które równie dobrze mogły by być plastikowe a fototrawionych zabezpieczeń na zapasowe ogniwa gąsienic nie ma wogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Lutego 2016 Share Napisano 1 Lutego 2016 No cóż, tak mają. Ja np. w T-34/85 mam blaszkę z siatką wywietrznika, ale w modelu jest pełna klapa i trzeba sobie samemu wyciąć, mogli dać też już wycietą - do wyboru. No i żaluzji pod spodem nie ma i trzeba sobie samemu dorabiać. Mam nadzieję że malowanie już wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 2 Lutego 2016 Autor Share Napisano 2 Lutego 2016 Co do malowania to zobaczymy jak będą szły prace nad naleśnikiem. Kleję z doskoku ponieważ aktualnie modelarstwo ma konkretną konkurencję, która muszę przyznać potrafi odciągnąć od modeli Oto sprawczyni galimatiasu- moja trzytygodniowa córeczka Zuzia Dzisiaj przysiadłem chwilę i zrobiłem prawą stronę pojazdu, najwięcej czasu zajęły mi te cztery małe kostki, ale przynajmniej po przyklejeniu fajnie wyglądają. Do zrobienienia zostały jeszcze tylko dwie wciągarki i można malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Lutego 2016 Share Napisano 2 Lutego 2016 Co do małego modelu to też przez to przechodziłem - i to dwa razy. Najgorszy jest etap malowania bo jak sie raz siądzie to trzeba dokończyć. Kleic można na raty. W kazdym razie gratki córy i trzymam kciuki za etap malarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Lutego 2016 Share Napisano 2 Lutego 2016 Gratuluję córki! Ja 4 miesiące temu też miałem konkurentkę dla modelarstwa - Zosię. Teraz czasem zdarzy się nawet zejść do garażu i podmalować co nieco aerkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Dzięki chłopaki za pozytywny oddzew Co do modelowania, to nie ma tragedii, wieczorami udaje się godzinkę czy dwie przysiąść i coś podłubać. Jeśli chodzi o model to już prawie miałem malować, już grzałem kompresor i aerograf, ale znalazłem ciekawy walkaround T28. http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=features&file=view&artid=5527 Przeglądając zdjęcia zdałem sobie sprawę jak dużo mojemu modelowi brakuje do oryginału i postanowiłem jeszcze trochę podziałać z detalami. Pogrzebałem w pozostałościach, wynalazłem zestaw Patra do M4A1 i co pasuje to podbieram a co nie staram się dorobić sam. Jak na razie jestem w trakcie montowania fototrawionych zapięć na narzędzia, dodałem zabezpieczenia zapasowych ogniw gąsienic oraz uchwyty na linę holowniczą. Przy okazji wyszło kilka baboli ze strony Dragona ale nie ma co narzekać, tylko trzeba rzeźbić z tego co jest Zostało jeszcze kilka blaszek do dodania tu i tam, tylko zauważyłem, że im dłużej wpatruję się w zdjęcia prawdziwego pojazdu tym więcej rzeczy do poprawek wynajduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Night_Nine Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Łał, gdzie takowy kupić można? Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Ja swój model kupowałem od razu jak wszedł na rynek więc nie wiem jak jest teraz z dostępnością tego zestawu. Poszukaj na allegro albo w sklepach internetowych, coś może upolujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Night_Nine Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Tenggeri, bo zapomniałem powiedzieć, że gratuluję bobaska ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Tenggeri, bo zapomniałem powiedzieć, że gratuluję bobaska ;) A dziękuję, dziękuję, to chyba mój najbardziej udany model jak do tej pory, a na pewno dający najwięcej radości Skończyłem etap sklejania. Starałem się pododawać tu i ówdzie coś od siebie, żeby model jak najbardziej upodobnić do rzeczywistego pojazdu. Podsumowując, oprócz tego co było w pudełko dodałem: -fototrawione zapinki na narzędzia -zabezpieczenia na zapasowych ogniwach gąsienic -uchwyty i zamknięcia zasobników na boku kadłuba -fototrawione łańcuszki na bolcach itp -mocowania lin holowniczych na kadłubie -sprzęg holowniczy i uchwyty na linę z tyłu -cztery kwadratowe kostki, chyba jakieś mocowania o których zapomniał producent -liny na dźwigach -przewody reflektorów -kanister i pakunek -kilka innych detali i których Dragon zapomniał np oczka na płycie silnikowej itp To chyba tyle z wkładu własnego, swoją drogą trochę irytujące jest to, że Dragon zapomniał o kilku elementach, które są nawet na boxarcie a nie znajdziemy ich w pudełku. Rozumiem Italeri czy Academy ale nie Dragon. Tak się prezentuje bohater mojego wywodu: Trochę zbliżeń na detale: Z lotu ptaka rzeczywiście niezły naleśnik I jak Wam się widzi, jak bez zastrzeżeń to idzie do malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Ależ bydle wielkie . Wygląda świetnie, do tego rzadki temat Gratuluję córeczki . Oj, tak, bobas w domu, to prawdziwe wyzwanie dla modelarstwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Night_Nine Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 "Miłosć pokona wszystko", no chyba że masz t 28 z pancerzem przednim 300 mm to jednak nie. Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Ależ bydle wielkie . Racja, jest kawałek modelu, aż tła brakuje przy fotografowaniu Wygląda świetnie, do tego rzadki temat Cieszę się, że naleśnik się spodobał. Co do tematyki, to rzeczywiście mało takich pojazdów się pojawia na forach, a szkoda bo warto dodać takiego rodzynka do kolekcji Gratuluję córeczki . Oj, tak, bobas w domu, to prawdziwe wyzwanie dla modelarstwa . Dzięki wielkie Na razie córeczka jest grzeczna, gdzie ją się położy tam leży, ale za jakiś czas może już tak łatwo nie być Na szczęście zdążyłem sobie przygotować osobny pokój do sklejania i układania puzzli więc nie powinno być problemów ze znikającymi w niewyjaśnionych okolicznościach częściami "Miłosć pokona wszystko", no chyba że masz t 28 z pancerzem przednim 300 mm to jednak nie. Szkoda, że T28 nie wziął udziału w walkach, te 300 mm mogłoby namieszać Jeśli chodzi o bohatera wątku to otrzymał podkład, tradycyjnie wyszło kilka baboli do poprawy. Wieczorem ruszam z malowankami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Lutego 2016 Autor Share Napisano 23 Lutego 2016 Baza nałożona: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 25 Lutego 2016 Autor Share Napisano 25 Lutego 2016 Model z grubsza zmalowany. Pierwszy raz zrobiłem tak mocne kontrasty między panelami, ciekawe jak to będzie wyglądać na dalszym etapie prac. Teraz model wygląda następująco: W rzeczywistości kolor bardziej podchodzi pod to co widać na trzech pierwszych zdjęciach. Jak Wam się widzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 Malowanie skończone, model po lakierze błyszczącym i kalkach. Teraz moje ulubione-cioranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi