Skocz do zawartości

Niemiecki pojazd trałowo-szturmowy ALKETT

tadeusz6514

Rekomendowane odpowiedzi

2i1jvo7.jpg

ibigls.jpg

xqao2o.jpg

5l9cp0.jpg

Oto następny pojazd który będzie w mojej kolekcji - skala 1 : 72 wzorowany na modelu kartonowym firmy Modelik - proszę kolegów o pomoc przy redagowaniu budowy mojego modelu jak i wyrażaniu swoich opinii

Fajnie że robisz od podstaw, ale nie podoba mi się twoje podejście do modelu, a na wieżyczce widać to szczególnie. Zalewasz detale/powierzchnie klejem, powinieneś robić to dokładniej co zaoszczędzi ci pracy później i dbać bardziej o końcową powierzchnię bo...

1003-1.jpg

28ssaie.jpg

...który model prezentuje się lepiej?

Pierwsze zdjęcie pochodzi z http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=169&t=10608&start=0

drugie zdjęcie z viewtopic.php?f=180&t=35939&start=30

Zgadzam się z powyższymi uwagami na temat kleju, będziesz musiał się trochę napracować żeby to poprawić.

Od siebie dodam jeszcze jedną uwagę, a mianowicie te żaluzje na górnej płycie wyglądają na nierówne i trochę krzywo powklejane.

a nie prościej wziąść gotowego z Mirage? też jest trochę zabawy przy sklejaniu a tak robisz coś na siłę od podstaw i to jeszcze na odwal pomijając ślady kleju masz wszystko krzywe od pseudozawiasów po pseudożaluzje taki sc-racz mnie nie przekonuje

RPM robił go, nawet go kiedyś sklejałem i ogólnie nie zachwycał dokładnością wykonania (zwłaszcza koła) ale w każdym razie trzeba przyznać że pojazdy tego typu mają swój klimat.

co do modelu, to dobra robota, choć faktycznie ten klej razi aż po oczach, ale pewnie się z tym jakoś kolega upora no i skoro już tu jestem, tam z tyłu na wannie te "trójkąty" nie wiem jak to nazwać, proszą się o odrobinę szpachli

ale po za tym to na prawdę kawał dobrej roboty, zwłaszcza że robiony od podstaw!

Klej Tamiya w przeciwieństwie do wamodowskiego specyfiku, właściwie nie pozostawia żadnych śladów po klejeniu, nawet jak kapnie w niepożądane miejsce, to nie wchodzi w reakcję z plastikiem ( zostaje ślad, ale niewidoczny po nałożeniu podkładu). Poza tym jest rzadki i można go dzięki temu nakładać precyzyjnie pędzelkiem. Ma przy tym ciekawe właściwości penetrujące, sprawiające to, że możesz go nałożyć go w szparę pomiędzy klejonymi elementami, a on sam się rozleje na klejonej powierzchni. Spróbuj zrobić coś podobnego glutem z wamodu, który oprócz wspomnianej gęstej konsystencji, zamienia się w latające w powietrzu nitki.

A czym się różnią - jeśli można poprosić o informacje

Tylko z tym klejem jest jeden problem - nie łączy na stałe dwóch tworzyw i jego czas schnięcia jest zbyt długi

Z tych dwóch postów widać, że nie używałeś a nie wiem na jakich opiniach się opierasz. Tamiya a wamod to niebo a błoto... i bezsensowne oszczędności w tak małej skali.

OK- następny model zaczynam kleić klejem Tamiy -jeszcze jedna uwaga kleju tego już używałem tylko przy różnych tworzywach które używam ten klej nie klei ich - i to cała tajemnica . Tyle klei ile już w życiu miałem w swoim warsztacie to chyba mało kto posiadał i na razie tylko jeden sprawdz się w 100 % to ten nie dobry WaMot choć czasami przesadzę z jego dawkowaniem gdyż jego dozownik ma za dużą igłę .

OK- następny model zaczynam kleić klejem Tamiy -jeszcze jedna uwaga kleju tego już używałem tylko przy różnych tworzywach które używam ten klej nie klei ich - i to cała tajemnica . Tyle klei ile już w życiu miałem w swoim warsztacie to chyba mało kto posiadał i na razie tylko jeden sprawdz się w 100 % to ten nie dobry WaMot choć czasami przesadzę z jego dawkowaniem gdyż jego dozownik ma za dużą igłę .

Tamiya to klej do polistyrenu a nie różnych tworzyw, do różnych tworzyw są CA.

na razie tylko jeden sprawdz się w 100 % to ten nie dobry WaMot choć czasami przesadzę z jego dawkowaniem gdyż jego dozownik ma za dużą igłę .

Jasne - igła z buteleczki kleju jest jedynym sposobem jego nanoszenia na model. Brawo, modelarzu

A ja od lat uzywam zwyklego nitro i nie mam zadnych problemow. Na "matkach" trzymie super a co dopiero na "witrynkowcach".

To samo dotyczy wszelkich specyfikow do kalkomanii aby nie bylo widac folie. Wielkie dyskusje a najprosciej przyklejic kalke na lakierze ktorym sie model maluje. W mym przypadku to akryl.

Mojim skromnym zdaniem "najprostrze- najskuteczniejsze"

Tak a propo Minenraeumer: byl kiedys z Armo i obecnie z 5M (Chiny), obie zywice. Tylko ten drugi przydrogawy, ok.35 € i tego nie warty.

pzdr

Brawo za temat, tym bardziej że budowany od podstaw. Właśnie kończę swojego z Armo fakt model nie jest wolny od błędów, ale jak na model opracowany 10 lat temu to całkiem nieźle. Jak się przysiądzie i popoprawia niektóre detale to prezentuje się całkiem przyzwoicie. Swoją drogą to skoro odwaliłeś już tyle roboty to popracuj nad detalami i przeszlifuj powierzchnię