tadeusz6514 Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Oto następny pojazd który będzie w mojej kolekcji - skala 1 : 72 wzorowany na modelu kartonowym firmy Modelik - proszę kolegów o pomoc przy redagowaniu budowy mojego modelu jak i wyrażaniu swoich opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Wielki szacun, robić coś od podstaw. Powodzenia, będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Fajnie że robisz od podstaw, ale nie podoba mi się twoje podejście do modelu, a na wieżyczce widać to szczególnie. Zalewasz detale/powierzchnie klejem, powinieneś robić to dokładniej co zaoszczędzi ci pracy później i dbać bardziej o końcową powierzchnię bo... ...który model prezentuje się lepiej? Pierwsze zdjęcie pochodzi z http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=169&t=10608&start=0 drugie zdjęcie z viewtopic.php?f=180&t=35939&start=30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Faktycznie, zgadzam się z przedmówca. Nie przyjrzałem się model rzeczywiście pływa w kleju. Bombiesz go gdzie popadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Zgadzam się z powyższymi uwagami na temat kleju, będziesz musiał się trochę napracować żeby to poprawić. Od siebie dodam jeszcze jedną uwagę, a mianowicie te żaluzje na górnej płycie wyglądają na nierówne i trochę krzywo powklejane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 a nie prościej wziąść gotowego z Mirage? też jest trochę zabawy przy sklejaniu a tak robisz coś na siłę od podstaw i to jeszcze na odwal pomijając ślady kleju masz wszystko krzywe od pseudozawiasów po pseudożaluzje taki sc-racz mnie nie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 RPM robił go, nawet go kiedyś sklejałem i ogólnie nie zachwycał dokładnością wykonania (zwłaszcza koła) ale w każdym razie trzeba przyznać że pojazdy tego typu mają swój klimat. co do modelu, to dobra robota, choć faktycznie ten klej razi aż po oczach, ale pewnie się z tym jakoś kolega upora no i skoro już tu jestem, tam z tyłu na wannie te "trójkąty" nie wiem jak to nazwać, proszą się o odrobinę szpachli ale po za tym to na prawdę kawał dobrej roboty, zwłaszcza że robiony od podstaw! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 nie, 1/35. zapomniałem dopisać, chociaż o 1/72 nic mi nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Dziękuje za dobre rady -choć nie wiem co tu robi moja 7 i kolegi [kub] to chyba nie ten temat co do wieżyczki i reszty elementów poprawię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2013 klej modelarski firmy Wa Mod Łódź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 klej modelarski firmy Wa Mod Łódź Wyrzuć to i kup Tamiya extra thin cement Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2013 A czym się różnią - jeśli można poprosić o informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Klej Tamiya w przeciwieństwie do wamodowskiego specyfiku, właściwie nie pozostawia żadnych śladów po klejeniu, nawet jak kapnie w niepożądane miejsce, to nie wchodzi w reakcję z plastikiem ( zostaje ślad, ale niewidoczny po nałożeniu podkładu). Poza tym jest rzadki i można go dzięki temu nakładać precyzyjnie pędzelkiem. Ma przy tym ciekawe właściwości penetrujące, sprawiające to, że możesz go nałożyć go w szparę pomiędzy klejonymi elementami, a on sam się rozleje na klejonej powierzchni. Spróbuj zrobić coś podobnego glutem z wamodu, który oprócz wspomnianej gęstej konsystencji, zamienia się w latające w powietrzu nitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Tylko z tym klejem jest jeden problem - nie łączy na stałe dwóch tworzyw i jego czas schnięcia jest zbyt długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 no jezeli mniej wiecej godzina w temperaturze pokojowej to za dużo to nie pozostaje ci nic innego jak kleje cyjanoakrylowe co jak sądze może skończyć się jeszcze większym dramatem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 A czym się różnią - jeśli można poprosić o informacje Tylko z tym klejem jest jeden problem - nie łączy na stałe dwóch tworzyw i jego czas schnięcia jest zbyt długi Z tych dwóch postów widać, że nie używałeś a nie wiem na jakich opiniach się opierasz. Tamiya a wamod to niebo a błoto... i bezsensowne oszczędności w tak małej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2013 OK- następny model zaczynam kleić klejem Tamiy -jeszcze jedna uwaga kleju tego już używałem tylko przy różnych tworzywach które używam ten klej nie klei ich - i to cała tajemnica . Tyle klei ile już w życiu miałem w swoim warsztacie to chyba mało kto posiadał i na razie tylko jeden sprawdz się w 100 % to ten nie dobry WaMot choć czasami przesadzę z jego dawkowaniem gdyż jego dozownik ma za dużą igłę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 OK- następny model zaczynam kleić klejem Tamiy -jeszcze jedna uwaga kleju tego już używałem tylko przy różnych tworzywach które używam ten klej nie klei ich - i to cała tajemnica . Tyle klei ile już w życiu miałem w swoim warsztacie to chyba mało kto posiadał i na razie tylko jeden sprawdz się w 100 % to ten nie dobry WaMot choć czasami przesadzę z jego dawkowaniem gdyż jego dozownik ma za dużą igłę . Tamiya to klej do polistyrenu a nie różnych tworzyw, do różnych tworzyw są CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 na razie tylko jeden sprawdz się w 100 % to ten nie dobry WaMot choć czasami przesadzę z jego dawkowaniem gdyż jego dozownik ma za dużą igłę . Jasne - igła z buteleczki kleju jest jedynym sposobem jego nanoszenia na model. Brawo, modelarzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 A ja od lat uzywam zwyklego nitro i nie mam zadnych problemow. Na "matkach" trzymie super a co dopiero na "witrynkowcach". To samo dotyczy wszelkich specyfikow do kalkomanii aby nie bylo widac folie. Wielkie dyskusje a najprosciej przyklejic kalke na lakierze ktorym sie model maluje. W mym przypadku to akryl. Mojim skromnym zdaniem "najprostrze- najskuteczniejsze" Tak a propo Minenraeumer: byl kiedys z Armo i obecnie z 5M (Chiny), obie zywice. Tylko ten drugi przydrogawy, ok.35 € i tego nie warty. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2013 tu brakuje trchę nitów , siatek na górnych wentylatorach i koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Jak nie ma tych zbliżeń kleju, to bardzo ładnie, to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Super, napewno lepiej niz ten z Armo czy tez 5M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Brawo za temat, tym bardziej że budowany od podstaw. Właśnie kończę swojego z Armo fakt model nie jest wolny od błędów, ale jak na model opracowany 10 lat temu to całkiem nieźle. Jak się przysiądzie i popoprawia niektóre detale to prezentuje się całkiem przyzwoicie. Swoją drogą to skoro odwaliłeś już tyle roboty to popracuj nad detalami i przeszlifuj powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi