Adaszek123 Napisano 8 Maja 2013 Autor Share Napisano 8 Maja 2013 OK to mi starczy dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Spodobała mi się spraw tego pigmentu i na pewno pomyślę. Swego czasu skleiłem sobie takie o coś https://picasaweb.google.com/106849463375700960543/BA10#5509747034489717906 Całe cieniowanie było zrobione praktycznie za pomocą olejnego washa i suchych pasteli. Szału może nie ma, ale ja wtedy z tego efektu byłem bardzo zadowolony. Nie wiem czy np Benzyna Ekstrakcyjna albo jakieś Nitro? Czy to już jest za agresywne? Nitro zdecydowanie zbyt agresywne, z benzyną ekstrakcyjną też miewałem problemy. Ja bym proponował rozcieńczalnik Wamodu lub White spirit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 do humbroli ,modelmasterów ,pactry polecam leveling thiner Gunze ,maluje sie bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert.bednarczyk Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 do humbroli ,modelmasterów ,pactry polecam leveling thiner Gunze ,maluje sie bardzo dobrze Tak Robert ale to drogie jak cholera (a Koledze chodzi chyba o coś tańszego i powszechnie dostępnego) - ja używam go do farb Gunze i Tamiyi. W mojej "epoce humbrolowej" (która się skończyła parę lat temu) używałem do tych farb benzyny lakowej, a później rozcieńczalnika Wamodu - był całkiem ok. i z tego co wiem nadal jest dostepny. Innych "zajzajerów" bliżej nieokreślonego pochodzenia i składu raczej bym unikał bo biedy można narobić. RB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 do humbroli ,modelmasterów ,pactry polecam leveling thiner Gunze ,maluje sie bardzo dobrze Tak Robert ale to drogie jak cholera (a Koledze chodzi chyba o coś tańszego i powszechnie dostępnego) -. Tanie mięso itd.. Robert modelarstwo nie jest tanim hobby i używanie tańszych-słabszych materiałów sie po prostu nie opłaca /tak jak w przypadku słynnych kredek i pasteli/ jesli chcesz uzyskac dobre wyniki to niestety trzeba troche zainwestowac ,czy LT jest drogi ? nie powiedziałbym ,rozcienczalnik pactry jest kilkakrotnie droższy ,100ml LT kosztuje 20 zł i starczy naprawdę na kilka modeli w 48 co daje koszt ok 4zł na model ,to duzo ? za to że by malowac bez stresu ?po za tym jednak doradzam przejsc stopniowo na gunze i tamiye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Komu drogo, komu tanio. Mnie np. zawsze zastanawia które to jest tanie hobby, jeżeli modelarstwo nie. Mnie do emalii humbrolowych sprawdzał się white spirit. Fakt, że Gunze LT bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Mnie do emalii humbrolowych sprawdzał się white spirit. Fakt, że Gunze LT bardzo dobry. Radek jesli to jest WS Talensa to cena bardzo zblizona do LT Gunze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Kiedy ja używałem white spirit to Talens był na kartki i w Ameryce . W normalnym chemicznym kupiłem po parę zeta za pół lytra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert.bednarczyk Napisano 13 Maja 2013 Share Napisano 13 Maja 2013 do humbroli ,modelmasterów ,pactry polecam leveling thiner Gunze ,maluje sie bardzo dobrze Tak Robert ale to drogie jak cholera (a Koledze chodzi chyba o coś tańszego i powszechnie dostępnego) -. Tanie mięso itd.. Robert modelarstwo nie jest tanim hobby i używanie tańszych-słabszych materiałów sie po prostu nie opłaca /tak jak w przypadku słynnych kredek i pasteli/ jesli chcesz uzyskac dobre wyniki to niestety trzeba troche zainwestowac ,czy LT jest drogi ? nie powiedziałbym ,rozcienczalnik pactry jest kilkakrotnie droższy ,100ml LT kosztuje 20 zł i starczy naprawdę na kilka modeli w 48 co daje koszt ok 4zł na model ,to duzo ? za to że by malowac bez stresu ?po za tym jednak doradzam przejsc stopniowo na gunze i tamiye W modelarstwie i nie tylko też jestem zwolennikiem tezy, że "nie stać mnie na kupowanie tanich rzeczy", bo te na ogół z czasem zalegają bezsensownie półki, a finalnie i tak kupuję to co pewne i sprawdzone, choć trochę kosztuje. Ja generalnie oparłem swoje modelarstwo o chemię Gunze i nic nie wskazuje na to bym miał od tego odstąpić. Uzupełnienie stanowią farby Tamiyi (głównie do pancerki) i Vallejo (do figurek). Tak więc w pełni podpisuję sie pod Twoja radą - zdecydowanie najrozsądniej jest sukcesywnie przechodzić na Gunze i Tamiyę. Dodam jeszcze, że seria supermetalików Gunze bije konkurencję z kretesem. RB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 2 Października 2013 Autor Share Napisano 2 Października 2013 Panowie. Preshading idzie na czy pod podkład. Akurat załatwiłem sobie aero i tak kminie. Napomnę, że za podkład posłuży humbrol 1. Zreszta reszta też malowana tymi farbami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Na podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 3 Października 2013 Autor Share Napisano 3 Października 2013 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Panowie. Preshading idzie na czy pod podkład. Akurat załatwiłem sobie aero i tak kminie. Napomnę, że za podkład posłuży humbrol 1. Zreszta reszta też malowana tymi farbami Ja i paru innych kolegów na tym forum miało problemy z tym podkładem. Cały czas się lepił i nie chciał wyschnąć. DLatego z niego zrezygnowałem na rzecz surfacera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 4 Października 2013 Autor Share Napisano 4 Października 2013 Pomalowałem wczoraj wieczorem BF 109 g6. Dzis rano jak patrzyłem był suchy. Wprawdzie do niedzieli jeszcze trochę poczeka do nakładania koloru. Zobacze i napisze jak to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zigihammer Napisano 9 Października 2013 Share Napisano 9 Października 2013 Jako podkład tylko Surfacer 1200, nie spotkałem lepszego. Niedawno zakupiłem duży w aerozolu, do aero odłożyłem na bok z powodu smrodu w domu. Spray biorę do garażu, nakładam, trwa to może z 10 min, rękawiczka do kosza, model na warsztat i tyle. Bez smrodu i bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Października 2013 Share Napisano 9 Października 2013 Sam kupiłem jakiś czas temu puszkę Surfacera, ale 1500. W ogóle nie potrafię z tego korzystać, bo siła i ilość surfacera wali tak mocno w model, że go zalewa "na grubo". Odzyskuję z puszki surfacera przy pomocy słomki, bezpośrednio do aero. Ale więcej puszki już chyba nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zigihammer Napisano 9 Października 2013 Share Napisano 9 Października 2013 Psikanie z puszki impulsami daje super efekt, niby grubo siada, ale trzeba pamiętać że z puszki jest "gazowany" i po wyschnięciu powłoka jest jak z aero. Też się wystraszyłem za pierwszym razem, ale po wyschnięciu emocje opadły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Października 2013 Share Napisano 9 Października 2013 Przetestuję w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi