Skocz do zawartości

Jak-7 W, 1:72, Maquette

drabik

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że skuszanie się, to jedna z moich podstawowych przypadłości, postanowiłem i tym razem jej ulec - wyciągając z pudełka kolejną zabawkę politechniczną i dokładając ją do niechlubnego katalogu rzeczy rozbabranych.

Chciałem zrobić to już wcześniej, ale pokazana poniżej zawartość pokazanego poniżej pudełka sprawiała, że szybko rezygnowałem z niecnych planów. Pokusą definitywną jednak okazało się przejęcie w łapy ostatniego "Lotnictwa z szachownicą"...

Dzieło plastyczne na opakowaniu wygląda zacnie, nieco mniej, ale też zacnie wygląda instrukcja; taka trochę Mastercraftowa, czyli pokazująca coś, czego nie ma (np rury wydechowe) w formie, w jakiej powinny być ale nie są. Pierwotnie zamierzałem wykonać toto prosto z pudła, ale już wiem, że nie zdzierżę; m.in. ze względu na karykaturalne wydechy i powalające bogactwem wyposażenie kabiny, przy którym nawet wnętrze Jaka-1M z Plastyka wydaje się tryskać przepychem.

A oto i materiał wyjściowy...

v2013060500074317367366.jpg

v2013060500074476197781.jpg

v2013060500074479714313.jpg

Coś ma w sobie ten dwuosobowy Jaczek, że bardzo mi się podoba.

Z chęcią popatrzę na Twoje zmagania z materią

Oj, patrząc na wypraski sporo pracy będzie. Ale temat oczywiście bardzo fajny. Rozumiem, że planujesz polską "4-kę"?

Pozdrawiam i będę tu regularnie

Oj, Mikołaj, będzie... Nawet, jeśli przyjąć brak przesadnej ingerencji w zawartość (przed tym zaś niesposób się powstrzymać, choć przy samym spasowaniu)... Stan na dziś: sklejony kadłub (bo inaczej się nie dało), mniej więcej wpasowane oszklenie (horror) i osłona silnika. Mikołaj - rozumiem, że w polskiej "4-ce" nie powinno być karabinów na osłonie silnika? Do szlifowania i szpachlowania?

Pozdrawiam

Krzysiek

Zgadza się, karabinów nie powinno być. Ale coś szybko idziesz i nie pokazujesz, zobacz jak jest z otworami na rury wydechowe, bo widok wypraski sugeruje jeden szeroki, a powinny być pojedyńcze na każdą rurkę. Oszklenie zestawowe do rzeczy? Daj jakieś fotki.

Zgadza się, karabinów nie powinno być. Ale coś szybko idziesz i nie pokazujesz, zobacz jak jest z otworami na rury wydechowe, bo widok wypraski sugeruje jeden szeroki, a powinny być pojedyńcze na każdą rurkę. Oszklenie zestawowe do rzeczy? Daj jakieś fotki.

Fotek już dziś nie dam, bo ledwo żyję... Postaram się jutro / w piątek ewentualne... Z pozbyciem się karabinów pewnie sobie poradzę; otwory na rury wydechowe to jakieś "żenuła"... W miejsce rowów mariańskich z wyprasek chcę wstawić płytki plastikowe, wyprowadzić to na jakiś normalny kształt i wypracowywać otwory na rury. Inna rzecz (na którą nie mam pomysłu), to zrobienie owych rurek...

Kiedyś robiłem rury wydechowe w Jaku z kawałków drutu miedzianego Fi 1mm, wkładanego w nawiercone otwory...

Ciekawy jestem efekty finalnego! Mam nadzieję, że szybko go zobaczymy, bo wydaje się że ten model można złożyć w jeden wieczór...

No i igły lekarskie się do takiej roboty nadają tak samo. A do wyboru są różne średnice, względnie łatwo się je obrabia przy odrobinie wprawy.

Potrafisz wygiąć igłę lekarską pod kątem ok. 90 st na odcinku 2 milimetrów, bez zniekształcenia przekroju, lub wręcz złamania?

Wszystko jest do wykonania. Raz, że wyginając jakąkolwiek rurę nie robisz tego na raz, a dwa, że przy tak dużym stosunku grubości ścianek do średnicy nie ma mocnych, żeby przekrój wzdłuż krzywizny się nie zmienił, kwestia cierpliwości przy obróbce.

dscn0284f.jpg

dscn0283lt.jpg

Lepszej jakości zdjęć swoim aparatem nie potrafię osiągnąć, ale mniej więcej się udało dogiąć 1mm igłę na promieniu 2mm o kąt prosty, więc to też jest opcja do wyboru dla każdego przy tego typu pracach.

Witam,kolego drabik mam takie pytanie czy posiadasz jakieś zdjęcie jak wyglądała druga kabina a konkretnie tablica przyrządów?

Podwójny wstyd się przyznać;) Pierwszy do tego, że z jedej strony liczę na pomocną dłoń Mikołaja; z drugiej zaś, w najbardziej pesymistycznej wersji, zakładałem korzystanie z in-boxa Jaka-7 W z Alangera... Mam jednak cichą nadzieję na wsparcie:)

Drugi zaś wiąże się z chronicznym brakiem czasu przemieszanym z odrobiną lenistwa - i oznacza on, że kadłub nadal jest na etapie sklejenia i części obróbki. Wydłużenia wymagał wcześniej przycięty wg wskazówek producenta grzbiet i odcinek między wiatrochronem a osłoną silnika. Zamknięte mam również dziwne "fabryczne" otwory pod rure wydechowe, które nadają się... W zasadzie do niczego się nie nadają...

Pozdrawiam

Krzysiek