Skocz do zawartości

Jagdpanzer IV/70(A) Sd.Kfz.162/1

andrzejon26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To mój debiut na tym forum, w sumie to zakładam pierwszy raz w życiu swój wątek na forum. Sklejanie zajmie mi dużo czasu więc proszę o wyrozumiałość

Model nad, którym będę pracował to Jagdpanzer IV/70(A) Sd.Kfz.162/1 w skali 1:35 od Dragona (6082). Fotki zamieszczam poniżej.

Nabyłem ten model już częściowo sklejony i tu mam kilka pytań:

Czy gąsienice, które są w "zestawie" (zdjęcie 11) pasują do tego modelu, powinny być plastikowe (każde ogniwo oddzielnie) są gumowe lub z tworzywa, które przypomina gumę?

Czy płyta górna nadwozia (zdjęcie 9)z błotnikami(ta część, która jest mocowana do wanny) jest od tego modelu, po przyłożeniu "nadbudówki" krawędzie pionowe mają zostać przyklejone do ryflowanych błotników?

Na ostatnim zdjęciu (zdjęcie 12) są przedstawione elementy, które wg instrukcji nie należą do tego modelu, czy aby na pewno?

Zdjęcie 1

P1010909.JPG

Zdjęcie 2

P1010911.JPG

Zdjęcie 3

P1010914.JPG

Zdjęcie 4

P1010917.JPG

Zdjęcie 5

P1010918.JPG

Zdjęcie 6

P1010922.JPG

Zdjęcie7

P1010931.JPG

Zdjęcie 8

P1010932.JPG

Zdjęcie 9

P1010933.JPG

Zdjęcie10

P1010937.JPG

Zdjęcie 11

P1010939.JPG

Zdjęcie 12

P1010944.JPG

Nawet udało mi się zamieścić w/w zdjęcia

Z góry dziękuję za pomoc.

Oj małe zainteresowanie Sklejony jest prawie cały kadłub, brakuje działa, które to dokupiłem metalowe gdyż uznałem, że oryginalne plastikowe jest kiepskiej jakość (chyba ktoś wcześniej na nim usiadł ) i tu powstał problem gdyż metalowa lufa jest ciężka i oryginalny mechanizm nie utrzyma jej w poziomie (opada maksymalnie do dołu), będę musiał przykleić na stałe Resztę drobnicy dokleję po ewentualnym szpachlowaniu.

Dokupiłem blaszki, niestety nie dokładnie do tego modelu ale coś się zaadoptuje oraz linę

Wrzucam nowe fotki oraz mam kilka nowych pytań.

Zdjęcie 1

P1010974.JPG

Zdjęcie 2

P1010955.JPG

Zdjęcie 3

P1010958.JPG

Zdjęcie 4

P1010962.JPG

Zdjęcie 5

P1010965.JPG

Zdjęcie 6

P1010970.JPG

Zdjęcie 7

P1010979.JPG

Na zdjęciu nr 2 jest widoczna szpara pomiędzy podwoziem a nadbudówką zaraz pod wizjerem kierowcy, czy tak ma zostać?

Na zdjęciu nr 3 i 5 jest widoczna szpara pomiędzy błotnikami a nadbudówką, szpachlować to czy tak ma być?

Na zdjęciu nr 1 są koła podwozia cztery pierwsze wydają się szersze (bez bandaży gumowych) i cztery tylne węższe (z gumowymi nakładkami) wg instrukcji, czy tak jest prawidłowo?

Zachęcam do komentowania, wszelkie uwagi mile widziane.

Wpisz w Google i zobacz zdjęcia. Ja jestem w robocie i tylko miniaturki mi się pokazują, ale z tego co widać to szpara między błotnikami a górą jest, no w każdym razie na pewno jest podział. Ale za dokładnie nie widzę.

Co się tyczy popularności to początki zawsze są trudne, ale walcz dalej i pokazuj warsztat. Pewno przy malowaniu więcej się będzie działo.

Na zdjęciu nr 1 są koła podwozia cztery pierwsze wydają się szersze (bez bandaży gumowych) i cztery tylne węższe (z gumowymi nakładkami) wg instrukcji, czy tak jest prawidłowo?

Wg Militaria 151 - Pod koniec 1944r. zastosowano dwa przednie wózki z metalowymi kołami jezdnymi. Czyli wygląda na to, że jest ok.

Jest prawidłowo, dwa pierwsze wózki są wyposażone w metalowe koła bez gumowych bandaży, co do szczeliny widocznej przy połączeniu przedniej płyty nadbudowy i wanny kadłuba to jak wskazują fotki powinna być. Zwróć uwagę na sam pancerz: wygląda na to, że centralna część dolnego pasa (ta w kształcie trapeza) jest nitowana bądź przykręcana jako dodatkowy pancerz i pod nią powinna być szczelina. Te kawałki po bokach trapeza to zasadniczy pancerz i on powinien przylegać bez szczeliny. Podobnie jak boki kadłuba.

Prace powoli poruszają się do przodu.

Odkryłem, że w moim "zestawie" brakuje przednich zaczepów do holowania widocznych na zdjęciu (a raczej widoczny ich brak). I tu moje pytanie: czy są może jakieś zestawy waloryzacyjne zawierające w/w element?

zaczepy%2525201.1.jpg

Blaszki... Mój pierwszy kontakt z nimi, tragedia, ale juz chyba wiem, o co chodzi

Kamil dzięki za zwrócenie uwagi na ten babol, już poprawiłem.

Szpary przy błotnikach poszpachlowałem, model gotowy do odtłuszczenia i nałożenia podkładu, zobaczymy, co jeszcze będzie do poprawienia

Fotki aktualnego wyglądu modelu postaram się dodać wieczorem.

Zdjęcie 1

P1020002.JPG

Zdjęcie 2

P1020003.JPG

Zdjęcie 3

P1020006.JPG

Zdjęcie 4

P1020010.JPG

Zdjęcie 5

P1020011.JPG

Edytowane przez Gość

Gąsienice oczywiście dasz ogniwkowe?

Nie stety będą takie jak w "zestawie" czyli gumowe (zdjęcie w pierwszym poście)

Narazie jestem w delegacji, zobaczymy jak wrócę, może znowu odwiedzę sklep modelarski i pewnie znowu coś dokupię

Czekam na kolejne sugestie.

Zdawało mi się, ze w komplecie były także ogniwkowe, never mind - efekt Trumpetera.

właśnie... w "zestawie" powinny być ogniwkowe, ale kupiłem od kogoś i nie ma

Mam takie pytanie czy gąsienice, które mam (zdjęcie 11, post 1) pasują do tego modelu?

Zdawało mi się, ze w komplecie były także ogniwkowe, never mind - efekt Trumpetera.

właśnie... w "zestawie" powinny być ogniwkowe, ale kupiłem od kogoś i nie ma

Mam takie pytanie czy gąsienice, które mam (zdjęcie 11, post 1) pasują do tego modelu?

Wzór wygląda prawidłowo, ale musisz je przymierzyć czy pasują długością, może ktoś włożył gąsienice z innego modelu i mogą się nie zgadzać na długość

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Kolejny etap, nakładanie koloru bazowego:

P1020014.JPG

... I teraz zaczęły się schody, nałożyłem dwa kolejne kolory kamuflażu maskując model plasteliną z Empiku. Wyczytałem na forum, że nie jest tłusta - prawda nie zostawia tłustych plam, dobrze się formuje - prawda, dobrze się przylepia - prawda, ale usunąć ją z modelu to już wyższa szkoła. Skończyło się na zabawą wykałaczką. Dopiero pod koniec wpadłem na pomysł, że można zamrozić model i dopiero zdejmować plastelinowe wałeczki, którymi maskowałem.

Zdjęcie 1

P1020040.JPG

Zdjęcie 2

P1020044.JPG

Zdjęcie 3

P1020046.JPG

Zdjęcie 4

P1020049.JPG

Zdjęcie 5

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Teraz muszę dokleić pomalowany osprzęt i siatki po bokach czołgu. Właśnie się zastanawiam, co zrobić z zadrapaniami po wykałaczce. Niektóre drobne elementy nie są pomalowane, cóż zawsze mi coś musi odpaść podczas malowania Kamo skromne, bo to moje pierwsze robione aerografem z maskowaniem plasteliną (przejścia miały być rzeczywiście bardziej płynne). Jeszcze spróbuję zrobić filtr to może te przejścia trochę złagodnieją. Proszę o komentarze.

Edytowane przez Gość

Kamo dość skromne w swojej ilości ale skoro takie ma być. Mam jednak wątpliwości co do tego czy powinny to być ostre przejścia kolorów? Na pudełku wyglądają na miękkie. No i na pierwszych dwóch zdjęciach z kamo widac na bokach chyba ślady po problemach z plasteliną.

Ubytki farby po plastelinie zamalowane. Kończę malować małe dodatki (siekiery, łomy itp.) oraz gąsienice. Koła napinające przykleję jak już będę miał gotowe gąsienice, wtedy odpowiednio je naciągnę. Na popularnym serwisie aukcyjnym kupiłem drobną siatkę drucianą, koszt 5 zł (fototrawione elementy Abera 84 zł) która to ma udawać dodatkowy pancerz . Czekam na komentarze

Ja próbowałem sil z plastelina przy Stugu i tez nie byłem zadowolony ;) Dlatego przy King Tigerze zrobiłem normalnie pędzlem. Pierw malutkim pedzlem kontury, potem wypełnienie

Rzeczywiście pięknie Ci wyszło to malowanie pędzlem ( viewtopic.php?f=87&t=38240&start=135 ) lepiej niż mi aerografem.

• 2 weeks later...

Kolejne małe postępy:

P1020073.JPG

P1020076.JPG

Wydechy w rzeczywistości nie są tak jaskrawe.

P1020077.JPG

Gąsienice zwoszowałem farbą na fotce (Pactra), niestety rozcieńczyłem wodą i zamiast się ładnie porozlewać w zakamarkach to zostały duże krople, więc przetarłem delikatnie papierowym ręcznikiem czego efekt na zdjęciu (brak śladów rdzy). Czy wiecie może jak to poprawić? Czy poprawić jeszcze raz tą samą farbą, czy zastosować inną farbę? Podkład to Humbrol.

Pomalowane są kolorem bazowym panele dodatkowego pancerza, fotki jak tylko mi się w końcu wgrają.

P1020081.JPG

I już jest.

• 3 weeks later...

Witam po długiej przerwie.

Obecnie model jest psiknięty Sidoluksem, są nałożone kalkomanie, dorobiłem troszkę obić i zacieków. Zacieki robiłem farbami Maimeri Classico ale nie jestem zadowolony z efektów, zresztą zobaczcie sami. Przemalowałem gąsienice i teraz wyglądają znacznie lepiej dzięki pomocy Demonion i Kosynier. Wielkie dzięki.

Zdjęcie 1

P1020169.JPG

Zdjęcie 2

P1020172.JPG

Zdjęcie 3

P1020175.JPG

Zdjęcie 4

P1020179.JPG

Gorąco zachęcam do komentowania