Skocz do zawartości

Westland Wallace Mk.I - 1/72 - FROG/Novo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejny nietypowy polonik ukończony.

Tym razem jest to Westland Wallace Mk.I z 1 Signals School Cranwell.

Na początek pragnę nadmienić, iż model jest jedynie próbą odtworzenia wyglądu maszyny gdyż nie istnieją zdjęcia oryginału.

Model to wiekowy zestaw FROG/Novo (jego początki sięgają roku 1964) przerobiony co by udawał maszynę wojskową - zestaw w swojej pierwotnej formie pozwala na budowę maszyny która przeleciała nad Mount Everestem.

Zakres zmian to:

- przeróbka kadłuba w celu uzyskania wejścia do kabiny ucznia

- wykonanie wnętrza kabiny

- wykonanie rur wydechowych (w zestawie brak jakichkolwiek)

- wymiana płozy na kółko ogonowe

Tradycyjnie dla mnie kalki to zbiór pozostałości po innych zestawach.

Zapraszam do odbioru.

DSCF7040_zps889238d1.jpg

DSCF7031_zps78c59f4b.jpg

DSCF7037_zps790104a2.jpg

DSCF7034_zps514939b3.jpg

DSCF7053_zpsa4a26be9.jpg

DSCF7050_zps974d3e6c.jpg

DSCF7046_zps5d952823.jpg

DSCF7043_zpsee3118fd.jpg

PZDR

Napisano

Fajny, takie vintage plus. Wyraźnie jednak nie starczyło Ci cierpliwości na poprawienie podwozia. Wygląda wyraźnie mniej delikatnie niż reszta. Zastanawia mnie też barwa słupków międzyskrzydłowych. Dlaczego nie w kolorach kamuflażu?

Napisano

Polonik to mocno naciągany, ale samolot ciekawy i rzadko wykonywany... Poza tym bardzo miło zobaczyć tak pięknie wykonanego vintyga! (a już myślalem, że tylko ja się potrafię zmierzyć z Novo/FROGami hehe).

Podoba mi się wykończenie i kapitalnie zrobione naciągi. Fakt użycia washa w lotkach i sterach też został zauważony!

Napisano

Dziękuję Kolegom za dobre słowo.

Letalin - no fakt - odpuściłem sobie, co gorsza zupełnie nie wiem czemu.

Banny - bo stare Frogi, Airfixy, Matchboxy i Hellery mają to coś, czego nie mają wypacykowane Tamiye, Hasegawy itp.

PZDR

Napisano
bo stare Frogi, Airfixy, Matchboxy i Hellery mają to coś, czego nie mają wypacykowane Tamiye, Hasegawy itp.

Pełna zgoda

A model prezentuje się bardzo ładnie. W ogóle wybierasz bardzo ciekawe tematy. Co następne?

Napisano

A kolejny zabytek - pomału działam przy Milesie Master Mk.II - płatowiec Frogowskiego Mastera Mk.III + zespół silnika również Frogowskieo Blenheima .

PZDR

Napisano
Banny - bo stare Frogi, Airfixy, Matchboxy i Hellery mają to coś, czego nie mają wypacykowane Tamiye, Hasegawy itp.
Ja lubię stare modele i regularnie je wykonuję, ale uważam że Tamiya i Hasegawa też mają swój urok! Myślę ZIO że też powinieneś po nie częściej sięgać, nie zamykając się w getcie ze starymi modelami! Właśnie dzięki temu że nie trzeba spędzać godzin na dopasowaniu i szlifowaniu można się bardziej skupić na wykończeniu (co oczywiście można nazwać "pacykowaniem" ).
Napisano

Byłbym niezwykle kontent gdyby jakaś poważna firma wypuściła serię przyzwoitych maszyn szkolnych lub bombowców AdA - niestety szanse są raczej niewielkie.

Zdecydowana większość staroci które sklejam nie ma godnych następców a że lubię takowe prymitywy to już swoją drogą

PZDR