ZIO BY NAITT Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Kolejny nietypowy polonik ukończony. Tym razem jest to Westland Wallace Mk.I z 1 Signals School Cranwell. Na początek pragnę nadmienić, iż model jest jedynie próbą odtworzenia wyglądu maszyny gdyż nie istnieją zdjęcia oryginału. Model to wiekowy zestaw FROG/Novo (jego początki sięgają roku 1964) przerobiony co by udawał maszynę wojskową - zestaw w swojej pierwotnej formie pozwala na budowę maszyny która przeleciała nad Mount Everestem. Zakres zmian to: - przeróbka kadłuba w celu uzyskania wejścia do kabiny ucznia - wykonanie wnętrza kabiny - wykonanie rur wydechowych (w zestawie brak jakichkolwiek) - wymiana płozy na kółko ogonowe Tradycyjnie dla mnie kalki to zbiór pozostałości po innych zestawach. Zapraszam do odbioru. PZDR Cytuj
Sławekb Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Naprawdę fajny model...no i SZA-CUN...za te wszystkie odciągi-oj napracowałeś się przy tym Cytuj
letalin Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Fajny, takie vintage plus. Wyraźnie jednak nie starczyło Ci cierpliwości na poprawienie podwozia. Wygląda wyraźnie mniej delikatnie niż reszta. Zastanawia mnie też barwa słupków międzyskrzydłowych. Dlaczego nie w kolorach kamuflażu? Cytuj
Banny Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Polonik to mocno naciągany, ale samolot ciekawy i rzadko wykonywany... Poza tym bardzo miło zobaczyć tak pięknie wykonanego vintyga! (a już myślalem, że tylko ja się potrafię zmierzyć z Novo/FROGami hehe). Podoba mi się wykończenie i kapitalnie zrobione naciągi. Fakt użycia washa w lotkach i sterach też został zauważony! Cytuj
ZIO BY NAITT Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Napisano 7 Czerwca 2013 Dziękuję Kolegom za dobre słowo. Letalin - no fakt - odpuściłem sobie, co gorsza zupełnie nie wiem czemu. Banny - bo stare Frogi, Airfixy, Matchboxy i Hellery mają to coś, czego nie mają wypacykowane Tamiye, Hasegawy itp. PZDR Cytuj
Mikolaj75 Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 bo stare Frogi, Airfixy, Matchboxy i Hellery mają to coś, czego nie mają wypacykowane Tamiye, Hasegawy itp. Pełna zgoda A model prezentuje się bardzo ładnie. W ogóle wybierasz bardzo ciekawe tematy. Co następne? Cytuj
ZIO BY NAITT Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Napisano 7 Czerwca 2013 A kolejny zabytek - pomału działam przy Milesie Master Mk.II - płatowiec Frogowskiego Mastera Mk.III + zespół silnika również Frogowskieo Blenheima . PZDR Cytuj
Banny Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 Banny - bo stare Frogi, Airfixy, Matchboxy i Hellery mają to coś, czego nie mają wypacykowane Tamiye, Hasegawy itp. Ja lubię stare modele i regularnie je wykonuję, ale uważam że Tamiya i Hasegawa też mają swój urok! Myślę ZIO że też powinieneś po nie częściej sięgać, nie zamykając się w getcie ze starymi modelami! Właśnie dzięki temu że nie trzeba spędzać godzin na dopasowaniu i szlifowaniu można się bardziej skupić na wykończeniu (co oczywiście można nazwać "pacykowaniem" ). Cytuj
ZIO BY NAITT Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Napisano 7 Czerwca 2013 Byłbym niezwykle kontent gdyby jakaś poważna firma wypuściła serię przyzwoitych maszyn szkolnych lub bombowców AdA - niestety szanse są raczej niewielkie. Zdecydowana większość staroci które sklejam nie ma godnych następców a że lubię takowe prymitywy to już swoją drogą PZDR Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi