Skocz do zawartości

M4A1 76W Sherman Italeri, 1:35, rewitalizacja

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

Po obiciach robionych gąbką:

IMG_4092.JPG

IMG_4089.JPG

IMG_4090.JPG

IMG_4093.JPG

IMG_4091.JPG

wieczorem wstawię fotkę pistolportu.

Jaki zestaw anteny polecacie do tego modelu (i do jeepa)? RB?

• Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

masz chyba złe pomalowane tylne światła tylko jeden refraktor powinien być czerwony zdaje się górna polówka lewej lampy pacząc od tyłu, do jazdy w nocy w kolumnie resztę zamalowywali na czarno obicia fajne

jeśli chodzi o anteny to ten zestaw mi osobiście przypadł do gustu

http://exito.sklep.pl/pl/p/ABER-R-25-135-US-antenna-brackets/17192

a obicia całkiem fajne jaka to farbka

Obiecałem, to wrzucam:

IMG_4100.JPG

IMG_4099.JPG

kadłub trochę pobrudziłem....

IMG_4101.JPG

Gąski też trochę styrałem, na razie tylko lewą: w szpary pomiędzy ogniwami gąsienicy nakładałem pędzlem mieszankę farb olejnych Renesans w kolorze ziemi, coby uzyskać konsystencję świeżego błocka, na to pigmenty dla plastyków, 3,50 PLN za opakowanie, rdza AK Rust streaks oraz Ak Dark Mud jako lepiszcze. Oto Efekty:

IMG_4102.JPG

IMG_4103.JPG

IMG_4104.JPG

Gąski lewitują! Jeśli jeszcze możesz to powyginaj je nad parą wodna z czajnika. Będą wtedy super leżeć i dobrze wyglądać...

dzięki za komentarz; ten model postanowiłem po prostu zmyć i lekko przerobić, poprzednie kamo nakładałem pędzlem, jeszcze chyba w zeszłym wieku ;-), nie chciałem też inwestować przesadnie w kiepski model.

Do kolekcji brakuje mi jeszcze np. M 7, M 10, M 36, Shermanów ze spawanymi kadłubami i drugim typem zawieszenia, więc na pewno któryś z nich dostanie lepsze gąski.

Następny w kolejce do przeróbki jest Chaffee

nie zasypuję gruszek w popiele: ten model też dostanie panel sygnalizacyjny na płytę nad silnikiem, ale w innym kolorze, akurat żółtą

IMG_4117.JPG

IMG_4118.JPG

postanowiłem poeksperymentować z produkcją kamuflażu a la hessian tape:

IMG_4122.JPG

IMG_4121.JPG

pierwszy raz, więc miejcie litość

Oto i foto:

IMG_4139.JPG

IMG_4140.JPG

IMG_4136.JPG

IMG_4138.JPG

Model ma jeszcze dostać M2 i antenę, ale na razie nie mam odpowiednich zestawów.

I to by było na tyle.

Przy tym modelu przekonałem się, że najważniejsze w budowie jest to, jaki efekt mamy osiągnąć, by nie utknąć; w trakcie budowy już po malowaniu bazą i nałożeniu lakieru pod wash dokupiłem metalową lufę, metalowe osłony świateł, zmieniłem osłony peryskopów i przerabiałem pistol porta, co tylko komplikowało sprawę, bo trzeba było odpowiednio to wszystko wkleić, pomalować, dostosować do reszty...

Marioba, przepraszam za fakturę odlewu.

Już nie będę się nad nim więcej pastwił, poza wyżej wspomnianymi dodatkami.

Dzięki wszystkim komentującym za "budujący" doping!

• 4 weeks later...

Dokleiłem w końcu antenę i na tym na razie koniec:

IMG_4161.JPG

IMG_4174.JPG

wg zaleceń z instrukcji Abera, antena ma mieć 10cm długości

IMG_4162.JPG

Wyszło, jak wyszło. Błoto, pigmenty, dodatki - to wszystko zostanie już tak jak jest. Na następnym modelu obicia mam zamiar robić pędzlem wg. wytycznych Bazylams, bo efekt jest dużo lepszy, ale muszę to jakoś wypróbować.

Dzięki wszystkim za komentarze i pomoc.

Galeria.... Nie umiem robić zdjęć, więc chyba nie będzie... A i chwalić się nie ma czym, skromnie mówiąc

Galeria.... Nie umiem robić zdjęć, więc chyba nie będzie... A i chwalić się nie ma czym, skromnie mówiąc

Nooo, nie przesadzaj !!! Model naprwdę dobry i szkoda by było nie oglądać go w galerii