Skocz do zawartości

Sd.Kfz.167 Sturmgeschutz IV (Mid-Production) / Dragon / 1:35

Twitch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich w moim nowym warsztacie.

Jak w temacie StuG IV który jest już zamówiony tylko teraz chciałbym coś do niego dokupić...

stug-iv-mid-production-dragon-6582.jpg

Chodzi mi o lufę tylko nie jestem pewien którą RB Model oraz liny holownicze co do których też nie jestem pewien Eureka XXL chciałbym również wymienić w modelu podstawy anten i tutaj zastanawiam się nad zakupem Panzerart (Pamiętam że zawsze podstawy anten w dragonach były odbiegające od tych co np z RB) no i jeszcze zastanawiam się nad wymianą jarzma... tylko tutaj nie wiem czy jest w tym jakiś sens ale kusi mnie Panzerart

No fajnie że coś się dzieje. Mam nadzieję że będzie malowanie bez kontrowersji typu minia czy coś, he, he.

To ja z góry Ciebie uprzedzam. Pod zadnym pozorem nie odwiedzaj wątku z moim geschutzem jak go wstawie xD

To ja z góry Ciebie uprzedzam. Pod zadnym pozorem nie odwiedzaj wątku z moim geschutzem jak go wstawie xD
Spko, na pewno wpadnę. Chodzi mo o to że chciałbym to pudełkowe kamo w wykonaniu Janusza zobaczyć. A ty mi najpier Lotr - ambush skończ, bo już dwa lata na niego czekam a potem się za coś nowego bierz, he, he.

Dzięki chłopaki za wsparcie

Dzisiaj odebrałem paczkę z modelem i czekam na realizację zamówionych dodatków... myślę że w piątek zacznę coś dłubać przy nim.

No fajnie że coś się dzieje. Mam nadzieję że będzie malowanie bez kontrowersji typu minia czy coś, he, he.

Kuba nie obawiaj się nie będzie żadnych kontrowersji... jestem teraz na etapie poszukiwań zdjęci z epoki na którym mógłbym się wzorować/inspirować.

• 2 weeks later...

Witam na pierwszej odsłonie...

Prace troszeczkę się ślimaczą ale to tylko ze względu na brak wolnego czasu... no i nadal jestem na etapie poszukiwania zdjęcia na którym mógłbym się wzorować (będąc trochę zniechęcony skłaniam się kutemu żeby wykonać malowanie pudełkowe)

No ale czas na zdjęcia

20130704_185041.jpg

20130704_185100.jpg

20130704_185217.jpg

20130704_185239.jpg

Szybko Ci poszło "odbrażenie" się na modelarstwo.

A na festiwalu w Krakowie Cię nie było, choć czekaliśmy z Tomaszem.

Zgadza się szybko przeszło ale jak tak oglądałem wasze prace przy modelach to mnie nosiło

A co do tego Krakowa to wybacz Marcin no ale tak wyszło... jeżeli wszystko się uda to będę chciał się wybrać do Jaworzna... no i jeszcze jak czas pozwoli to chciałbym ukończyć Stuga na tą wystawę ale co do tego to na spokojnie.

Ooo, temat odświeżony, spadł jak z nieba .

Będzie co obserwować i na czym się wzorować przy lepieniu własnego, jak to się mówi "strucla", by przypominał choć troszkę Stuga

Zasiadam i czekam z niecierpliwością

Ooo, temat odświeżony, spadł jak z nieba .

Będzie co obserwować i na czym się wzorować przy lepieniu własnego, jak to się mówi "strucla", by przypominał choć troszkę Stuga

Zasiadam i czekam z niecierpliwością

Dzięki za odzew... widzę że u ciebie troszkę więcej roboty ale i tak dajesz radę

Niewielki postęp... wszystko jak na razie idzie dobrze.

20130705_081424.jpg

20130705_081450.jpg

20130705_081520.jpg

Janusz też byś sobie kupił coś gdzie trzeba porzeźbić a nie tylko te Dragony, he, he.

A swoja drogą to te spręzynki na błotnikach mogłes wymienić. Nawet Dragon ma je kiepskie.

Janusz też byś sobie kupił coś gdzie trzeba porzeźbić a nie tylko te Dragony, he, he.

A swoja drogą to te spręzynki na błotnikach mogłes wymienić. Nawet Dragon ma je kiepskie.

Wiem Krzysiek że te sprężynki są słabawe jak je wklejałem to sobie przypomniałem że pisałeś o nich w warsztacie kol. Rack... pomyślę jeszcze nad tą kwestią

Dzięki Piotrek za zdjęcia... w sumie to już je widziałem oprócz tego ostatniego.

Dzięki sporej ilości wolnego czasu prace nad Stugiem idą szybko i bez problemów.

Postanowiłem że malowanie spróbuje wykonać pudełkowe czyli jednostka nieustalona wschodnie Prusy 1944r. Wnętrze będzie całkowicie zamknięte więc nie będę nic tam malował... możliwe że do modelu dojdzie jeszcze załoga.

20130705_181945.jpg

20130705_182041.jpg

20130705_192200.jpg

20130705_192235.jpg

Wybaczcie zdjęcia ale niestety na chwilę obecną nie dysponuje porządnym aparatem...

O, na takie zdjęcie z góry czekałem ;).

Czy te trzy, jakby odcinki rury, umiejscowione: nad jarzmem armaty, w tylnym prawym narożniku "budy", oraz przy obudowie kopuły dowódcy, to zaczepy "Pilzen" do montażu dźwigu?.

Jeśli tam, to prosiłbym o przybliżone wymiary - średnicy zewn., fi otworu wew. i wysokości tej rurki ;).

Dzięki.

Jeśli budę już pokleiłeś to nie założysz chyba teraz jarzma Janusz.

Spoko Piotrek buda i płyta nadsilnikowa jest założona na sucho do zdjęć.

• 2 weeks later...

Witam wszystkich

Prace sporo posunęły się do przodu... położony został kamuflaż w sumie nie taki jaki miał być na samym początku. Na dzień dzisiejszy obstawiam na malowanie 912 brygady dział szturmowych, Kurlandia maj 1945r.

schematy.jpg

Na koniec malowania zdałem sobie sprawę że wanna nie miała kamuflażu (w razie czego to jest do poprawienia) no ale na tej barwnej planszy nie widać stelaża na boczne słony...

Ogólnie model pomalowany farbami Tamiya... baza to XF-60 rozjaśniana XF-2 zielony to XF-58 rozjaśniana XF-2 no i brązowy XF-64 rozjaśniany XF-2. Dawno nie robiłem tak żeby model malować bez narzędzi ale stwierdziłem że skro moa być jakikolwiek kamuflaż z miękkimi przejściami to chce mieć jak najbardziej dostępne miejsca bryły.

No ale teraz czas na zdjęcia...

20130718_190620.jpg

20130718_190659.jpg

20130718_190721.jpg

20130718_190741.jpg

20130718_190850.jpg

20130718_190937.jpg

20130718_190959.jpg

Ładnie to wygląda Janusz .

Kładziesz jakieś filtry czy dajesz sido i sam wash,by nie ściemniał zbyt mocno.