jacek172 Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 ... Edit: Czy jednoczesne opuszczenie obu lotek na skrzydłach to działanie celowe i świadome ? Nie znam aż tak dobrze Karasia ale wydaje się mało realnym aby obie lotki były ustawione tak samo. Lotki w każdym typie samolotu wychylają się w przeciwne strony. Jeśli jedna wychyla się do góry to druga idzie w dół z tym, że nie jest to taki sam kąt: http://pl.wikipedia.org/wiki/Powierzchnie_sterowe Ale powierzchnie sterowe na sterze wysokości wychylają się już tak samo. Pozdrawiam No nie w każdym samolocie chociażby w Cessnie 182 T wraz z klapami lotki również się delikatnie opuszczają, ale zaznaczyć przy tym trzeba, że nadal spełniają swoją funkcję i wychylają się przeciwstawnie względem siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMP Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 No ale to są klapolotki. Jak chcesz zmienić przechylenie samolotu lotkami to one nie mogą wychylać się o ten sam kąt w tą samą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Masz oczywiście rację, ale trzeba przyznać, że Sławko napisał 'Nie znam aż tak dobrze Karasia' i po tej wypowiedzi napisało Ci się 'w każdym'. Że tak sobie pozwolę podtrzymać kolegę na duchu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 To że podczas normalnej pracy lotki wychylają się w przeciwnych kierunkach to fakt niezaprzeczalny. Nie dałbym sobie jednak nawet włosów obciąć czy w gąszczu różnych konstrukcji latadeł, w innych sytuacjach niż normalna praca (np postój na lotnisku, awaria systemów sterowania, itp. itd.), nie można by było zaobserwować widoku maszyny z opuszczonymi w dół obiema lotkami. Dlatego zapytałem autora czy to działanie celowe i świadome Odpowiedź padła i kilka dodatkowych wyjaśnień przy okazji. A teraz czekam na dalsze fotki z wynikami pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 'awaria' No, to jest słowo klucz do dowolnego kształtowania modeli samolotów i nie tylko ;). Mnie chodziło o to, że nie znając konstrukcji danego samolotu trudno stwierdzić, czy nie miał funkcji wspomagania klap lotkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 11 Lipca 2013 Autor Share Napisano 11 Lipca 2013 Podkład nałożony jutro ostatnie poprawki i czas na kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 17 Lipca 2013 Autor Share Napisano 17 Lipca 2013 Dół pomalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 18 Lipca 2013 Autor Share Napisano 18 Lipca 2013 Góra pomalowana oczywiście potrzeba paru poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek15 Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Bardzo mi się podoba twoja praca - bravo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Podoba mi się twoja praca; niestety w wakacje z reguły mniej czasu poświęcam na modelarstwo a i forum czytam rzadziej; nie doczytałem albo się nie chwaliłeś jakiej farbki użyłeś na zewnątrz - byłabym ciekaw:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 19 Lipca 2013 Autor Share Napisano 19 Lipca 2013 Wybacz. Farb jakich użyłem to Pactra Polish Blue II i Polish Khaki II. Dzięki za dobre słowa i cieszę się że się wam podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 19 Lipca 2013 Autor Share Napisano 19 Lipca 2013 Kalki nałożone. Teraz czas na brudzenie wash itd. Na pierwszej fotce pod owiewką widać jakieś paprochy. Ale jest to wina aparatu bo tam jedynie co to znajduję się rączka do asekuracji przy wchodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Bardzo fajnie to wygląda Bartek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 Mnie się również podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 22 Lipca 2013 Autor Share Napisano 22 Lipca 2013 Prace powoli dobiegają końca. Karaś dostał wash i śladów zużycia oraz lakier matowy. Maski zdjęte czas ostatnie poprawki i składanie wszystkiego do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 23 Lipca 2013 Autor Share Napisano 23 Lipca 2013 Prace przy Karasiu dobiegają końca. Następne zdjęcia już w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 25 Lipca 2013 Autor Share Napisano 25 Lipca 2013 Zapraszam do galerii http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=39148 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowykacper Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Sklejam ten sam model i mam pytanie czy używasz farbek vallejo bo ja znalazłem te kolory z pactry i nimi maluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 18 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2013 To zależy czy chodzi ci o wnętrze czy o wierzch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi