Jacek K Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 Silnik już w pełnych wymiarach. Dodałem troszkę osprzętu (tego najbardziej odstającego) , będzie potrzebny przy robieniu mocowań silnika do skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 super praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 24 Września 2013 Autor Share Napisano 24 Września 2013 Podłubałem trochę przy silniku. Ten będzie odkryty więc postaram się go uzupełnić w miarę kompletnie. Teraz wyglada to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 24 Września 2013 Share Napisano 24 Września 2013 super!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 30 Września 2013 Autor Share Napisano 30 Września 2013 Zdecydowana większość detali silnika już na miejscu. Raczej nie będę już zagęszczał kabelków, rurek itp. Do dorobienia zostały zaczepy silnika do płata i zaczepy do obudowy gondoli (będą widoczne). Luźne przewody będą wprowadzone w skrzydło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 2 Października 2013 Autor Share Napisano 2 Października 2013 Przymierzyłem lewy silnik do wcześniej wyznaczonych portów. Wszystko wpasowało się ładnie na miejsce. Prawa gondola niestety nie należy do wygodnych w składaniu. Przekrój części do siebie nie pasuje i jest cała masa szlifowania jak na tak mały element. Płat pod lewy silnik musiałem uzupełnić i wyznaczyć miejsca mocowania. Tak to wygląda teraz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 6 Października 2013 Autor Share Napisano 6 Października 2013 Spasowałem wszystkie elementy klap i stateczników i lotek. Było i z tym odrobinę zabawy bo bez szlifowania zostawały za duże szpary. W wolniejszej chwili zrobiłem już bobki i trochę z nimi poeksperymentowałem. Trochę obić, łuszczącej się farby i brudu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 13 Października 2013 Autor Share Napisano 13 Października 2013 Troszkę podłubałem przy malowankach mojego schwalbe. Nie wybrałem łatwego malowania ale za to jest dość ciekawe. To pierwszy etap. Trzeba jeszcze pogrubić wszystkie te pręgi a przynajmniej jeszcze raz je cieniutko pociągnąć. Potem domalować wszystkie oznaczenia, które się da namalować, poprzecierać miejsca najbardziej narażone na zużycie, popudrować, filtry itd. Jeszcze masa roboty. Baza wyjściowa wygląda teraz tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Października 2013 Share Napisano 13 Października 2013 Elegancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 Malowanek ciąg dalszy. Oznaczenia samolotu poszły na pierwszy rzut. Poprawione zostały pręgi na kadłubie i skrzydłach. Teraz SA bardziej widoczne i grubsze. A tutaj chciałem osiągnąć zróżnicowanie poszycia przez delikatne pogięcie blach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 20 Października 2013 Autor Share Napisano 20 Października 2013 Wszystkie ruchome elementy: klapy , powierzchnie sterowe itd. po spasowaniu i na miejscu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Klasa Napisano 20 Października 2013 Share Napisano 20 Października 2013 będę miał na czym się wzorować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 27 Października 2013 Autor Share Napisano 27 Października 2013 Zabrałem się za obicia i inne elementy świadczące o używaniu samolotu. Robię to jeszcze na etapie połysku na modelu. W ten sposób mogę wielokrotnie poprawiać i usuwać to co mi się nie podoba. Połysk to „olej” a wszystkie zabiegi potem są na bazie wody i pudrów, więc nie ma problemu jak coś nie wyjdzie. Najgorzej jest z przyleganiem pudrów, ale i na to znalazła się rada. Drugim etapem będą przebarwienia, wypłowienia powłoki. Teraz wygląda to tak : Spód jeszcze nie ruszony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 27 Października 2013 Share Napisano 27 Października 2013 Drobna uwaga, jeśli można: płatowiec Me 262 miał dość dużo elementów poszycia wykonanych ze stali oraz sklejki. Na przykład cały nos, sloty, osłony silników, wloty do silników, podstawa wiatrochronu - to była wszystko stal. Krawędzie natarcia usterzenia były oklejone taśmą płócienną i zamalowaną czerwoną farbą zabezpieczającą. Do tego sklejka na pokrywach podwozia, pokrywach zbiorników paliwa... Pod farbą kamuflażu do tego albo RLM 02 na stali albo szpachla na nitach. Warto to uwzględnić przy wykonywaniu śladów otarć czy uszkodzeń powłoki lakierniczej na płatowcu. Poza tym Twój model robi wrażenie. Bomba (a nawet dwie bomby!) Powodzenia dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 27 Października 2013 Autor Share Napisano 27 Października 2013 Dzięki Kuba. Podchodzę dość ostrożnie, jak na mnie, do śladów eksploatacji na tym modelu. Za dużo "roboty" mnie kosztował, żeby coś totalnie sknocić na koniec. Twoje podpowiedzi są więc bardzo cenne. Generalnie nie chcę go zbytnio "zmęczyć" ale musi być "używany" . Specjalnie do tego modelu kupiłem sobie kredkę akrylową w kolorze RLM 02 (a przynajmniej bardzo zbliżoną). Krawędzie natarcia usterzenia poziomego miałem w zamiarze poprzecierać bardzo delikatnie do czerwonego (taki dałem podkład w tym miejscu) a w miejscach gdzie była szpachla na nitach i łączeniu blach mam liniowo pod spodem 02-w ten sposób osiągnąłem mimowolnie wstępne cieniowanie i nawet to trochę widać. Musze tylko jeszcze odpowiednio się zabrać do tych przecierek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 4 Listopada 2013 Autor Share Napisano 4 Listopada 2013 Na własnych "nóżkach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Listopada 2013 Share Napisano 5 Listopada 2013 Wygląda jak prawdziwy. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: PZL P.24 - Azur - 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 5 Listopada 2013 Share Napisano 5 Listopada 2013 No nie pogada, wrażenie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 9 Listopada 2013 Autor Share Napisano 9 Listopada 2013 W zasadzie jaskółka skończona. Przed galerią popatrzę na to wszystko jeszcze kilka razy w świetle dziennym. Teraz kilka ostatnich fotek detali: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi