greatgonzo Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Wklep sobie w google 'sutton harness' i popatrz jak wyglądała uprząż w tych samolotach. Bo wiesz, to jest bardzo duża skala... . http://www.cairdpublications.com/scrap/survgearbit/images/SuttonHarness.jpg Być może zechcesz coś z tym zrobić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Lipca 2013 Autor Share Napisano 30 Lipca 2013 Układ pasów starałem się odwzorować jak najwierniej, wewnętrzne pasy plecowe są wklejone, ale są przykryte. Klamry robiłem jak umiem A po przygodzie z oparami CA postanowiłem nie przyklejać oczek w pasach, choć był taki plan. jest jak jest, zmieniał nie będę. tymczasem kadłub i płat sklejone do kupy. Tu i tam musiałem podoklejać dodatkowe kawałi plastku (rama okaptwania silnika), bo części nie chciały schodzić się ze sobą, teraz trzeba będzie skleić jedno z drugim i "szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 postanowiłem nie przyklejać oczek w pasach Jakich oczek? :> http://www.historicflyingclothing.com/myarchive/759.jpg Po prostu zrobiłeś uprząż, na której pojawienie się trzeba było poczekać jeszcze parę lat. I jeszcze ciekawi mnie, dlaczego powierzchnia zbiornika paliwa jest taka pikowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Na poprzednim zdjęciu, które wrzuciłeś były porobione oczka w pasach ;) Co do zbiornika, oryginalna część miała podobną fakturę (drobniejszą), która dokonała żywota w procesie szlifowania po sklejeniu, to odtworzyłem ją w taki sposób. Prawdę mówiąc nie wnikam przesadnie dogłębnie w konstrukcję Hurricane'a i nie sprawdzałem, jak w oryginale zbiornik wyglądał, ale jest jak jest i chyba nie jest brzydko ;) Tymczasem posklejałem cały płatowiec do kupy (ster kierunku na razie jest luzem, dokleję po pomalowaniu całości) i teraz najweselsza część, czyli szpachlowanie i szlifowanie i tak w kółko do znudzenia. A że w poniedziałek jadę na urlop to w relacji będzie teraz dość długa przerwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Września 2013 Autor Share Napisano 14 Września 2013 Żeby nie było, że się nic nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Piekna duża rzecz; ale widzę że miejscami detal wymaga obróbki i pasowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Września 2013 Autor Share Napisano 28 Września 2013 Piekna duża rzecz; ale widzę że miejscami detal wymaga obróbki i pasowania. Nawet nie miejscami, tylko wszędzie Jakościowo podejrzewam, że do Trumpetera mu daleko, ale modele dzieli jakieś 25-30 lat ;) Podoklejałem ostatnie duperele, następne zdjęcia już zmalowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Października 2013 Autor Share Napisano 6 Października 2013 Pierwsze koty za płoty Dwa dni maskowania ożebrowania pod pokryciem płóciennym, ale chyba się opłacało. I wszystko było by cacy, gdyby nie odłamana antena na grzbiecie kadłuba, odklejony wiatrochron i zgubione lusterko wsteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Października 2013 Autor Share Napisano 7 Października 2013 Spód w kolorze Sky. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Klasa Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Przepiękny samolot. Nie mogę się doczekać ciągu dalszego. PS.Na zdjęciu kokpitu widać jakieś jasne "okruchy". Znalazły się zam celowo czy przez prypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Października 2013 Autor Share Napisano 7 Października 2013 Pył po szlifowaniu, do wyczyszczenia na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Października 2013 Autor Share Napisano 9 Października 2013 Kolor Dark Earth na górne powierzchnie położony. Preshading widoczny słabiej, niż na dolnych powierzchniach, ale taki mam pomysł, że skoro samolot ma być w stanie "do zdjęcia pamiątkowego" to i przesadnie śladów eksploatacji robił nie będę, więc siłą rzeczy ciemna barwa kamuflażu na górnych powierzchniach powinna ukazywać mniejsze zabrudzenia niż jasna powłoka lakiernicza na spodzie. Na przejściu między pokryciem duralowym a płóciennym starałem się z kolei nie zakryć za grubą warstwą farby cieniowania aby uwypuklić żebrowanie pod płótnem. Wygląda to chyba przyzwoicie. Kolor Dark Green będę kładł z ręki, bez maskowania. Rozkład plam wzoruję na schemacie Techmodu dołączonym do kalkomanii, ale z nich samych wykorzystam napisy eksploatacyjne, godła kościuszkowskie i oznaczenie zestrzeleń dywizjonu. Resztę oznaczeń będę malował od szablonów Montexu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Października 2013 Autor Share Napisano 10 Października 2013 Kamuflaż gotowy. Lokalnie do poprawek, ale to standard przy aerografie, farba zawsze wciśnie się pod maskowanie tu i tam. Pod wieczór być może przykleję maski do oznaczeń i położę podkład, ale to jak farba dobrze wyschnie. Głupio było by zostawić gdzieś odcisk palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 Fajnie jest, czekamy na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 Nie maskowałeś białego pod rondle przed kamo? Poczytaj sobie poradnik montexu, np na mojehobby o malowaniu maskami. Chociaż jak będziesz malował Humbrolami, to problemu z kryciem być nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Października 2013 Autor Share Napisano 10 Października 2013 Od jakiegoś czasu maluję Gunze C (niebo a ziemia w porównaniu z Humbrolami ), a co do problemów z kryciem planuję po nałożeniu masek przykryć miejsca do malowania Surfacerem i zrobić znów delikatny preshading, dużo słabszy niż pod kamuflaż, żeby nie było zbyt wielkiej różnicy między rondlami a resztą malowania. I na sam koniec, kupiłem farbę GX 1 Cool White bo podobno kryje lepiej. Co prawda na opakowaniu pisze "błyszcząca" ale jeśli pierwsza warstwa będzie walić po gałach to na drugą położę zwykłą matową białą nr 62. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 Bardzo fajny garbusek. a co do problemów z kryciem planuję po nałożeniu masek przykryć miejsca do malowania Surfacerem i zrobić znów delikatny preshading, dużo słabszy niż pod kamuflaż, żeby nie było zbyt wielkiej różnicy między rondlami a resztą malowania. I na sam koniec, kupiłem farbę GX 1 Cool White bo podobno kryje lepiej. Co prawda na opakowaniu pisze "błyszcząca" ale jeśli pierwsza warstwa będzie walić po gałach to na drugą położę zwykłą matową białą nr 62. Z tym podkładem uważaj. Jak dasz zbyt grubą warstwę, to przy brzegu maski utworzy się rancik, który będzie na końcu widoczny jako jasna obwódka. Najbezpieczniej jest walić prosto na kamo, bez podkładu. Co do białego to kup Mr. Base White. Kryje wszysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 Z tym podkładem uważaj. Jak dasz zbyt grubą warstwę, to przy brzegu maski utworzy się rancik, który będzie na końcu widoczny jako jasna obwódka. Najbezpieczniej jest walić prosto na kamo, bez podkładu. No właśnie o to mi chodziło, w poradniku montexu jest to opisane. Biała siada przy masce na zasadzie menisku i potem po ściągnięciu masek ją widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Października 2013 Autor Share Napisano 10 Października 2013 Spokojnie, "będziesz Pan zadowolony" Ot, i cała heca z podkładem: W zasadzie patrzę na model i chyba sobie cieniowanie daruję. Co miało być rozjaśnione i wyrównane pod białe to już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 Kolos Pochwal się śmigiełkiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Października 2013 Autor Share Napisano 11 Października 2013 Kolos Pochwal się śmigiełkiem ;) Proszę Taśma zdjęła mi w kilku miejscach czarny lakier, ale na retusze przyjdzie jeszcze czas. Rondle gotowe: Nadmuchało farby pod maski tu i tam, ale i tak zadowolony jestem z efektu. Nie spodziewałem się, że wyjdzie tak ładnie ps. znów odpadło lusterko wsteczne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 I prawdziwy samolot mnie zachwyca...i twój model pięknie się zapowiada...i śmigiełko superanckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Kolos Pochwal się śmigiełkiem ;) Proszę Taśma zdjęła mi w kilku miejscach czarny lakier, ale na retusze przyjdzie jeszcze czas. Muszę wtrącić swoje 5 groszy Odtworzenie wyglądu śmigła jest błędne Zobacz jak zużywały się łopaty śmigieł na konkretnie polskich Hurricanach z 303 dywizjonu A tutaj masz fragment z książki pokładowej wspomnianego Hurricanea F/Lt John A. Kent 27 września powrócił do Northolt z licznymi przestrzelinami w kabinie i łopatach śmigła po zniszczeniu Ju 88A-1 z 5/KG 77 (7106) 3Z+GN nad wybrzeżem Sussex ok. 15: 20. Na ostatnim zdjęciu widać nieopiłowane miejsce po łączeniu połówek kadłuba (statecznik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Października 2013 Autor Share Napisano 11 Października 2013 Sie podpicuje, będzie git Tymczasem: I na razie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Widzę, że niepotrzebnie siałem panikę z tymi kalkami ;) Może i śmigło niepoprawne, ale jakieś takie ładne, estetyczne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi