BOMI21 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Nie twierdzę, że moja teoria jest prawdziwa, jednak tak jak pisałem: przy 1500 zrywałem taśmę w ogóle nie pamiętając, że to może zniszczyć mi pomalowaną powierzchnię i nic.Mam wrażenie, że wpływ na to może mieć to, że Surfacer 1500 jest gładszy niż np. 1200, który używałem wcześniej. Nie piszę, że się mylisz. Sam zauważyłem, że odkąd moje modele pacyfikuję Surfacerem jako podkład, to farba zdecydowanie rzadziej schodzi. Ale schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Może za długo trzymałeś taśmę na farbie po skończeniu malowania? Ja ją zrywałem od kilkudziesięciu sekund do kilku minut po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 (...)Niekoniecznie, mój MiG został w całości pomalowany Surfacerem 1500 za to farbki to akryle (Gunze H). Może to ich wina... Ja korzystam z Surfacera 1200 i również Gunzów H. Zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Może za długo trzymałeś taśmę na farbie po skończeniu malowania?Ja ją zrywałem od kilkudziesięciu sekund do kilku minut po malowaniu. Podobnie - zrywałem parę minut po naklejeniu. (...)Niekoniecznie, mój MiG został w całości pomalowany Surfacerem 1500 za to farbki to akryle (Gunze H). Może to ich wina... Ja korzystam z Surfacera 1200 i również Gunzów H. Zero problemów. Czyli problemem jest nikt inny, tylko ja i mój brak umiejętności posługiwania się czymkolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 (...) Czyli problemem jest nikt inny, tylko ja i mój brak umiejętności posługiwania się czymkolwiek Taaa, a świstak siedzi i zawija... Dawaj dalej z ta robotą bo fajna maszyna się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 E tam, może miałeś akurat taśmę z nieco mocniejszym klejem, stąd problem. Albo kładłeś taśmę na zbyt świeżą farbę i to było przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 E tam, może miałeś akurat taśmę z nieco mocniejszym klejem, stąd problem.Albo kładłeś taśmę na zbyt świeżą farbę i to było przyczyną. Sam się zastanawiam, kiedy coś popsuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 E tam, może miałeś akurat taśmę z nieco mocniejszym klejem, stąd problem.Albo kładłeś taśmę na zbyt świeżą farbę i to było przyczyną. Nie szukamy już jakichkolwiek uzasadnień, dlaczego coś mi nie wychodzi. Po prostu trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Pierwszy etap poprawy kokpitu na lepsze, czyli uszczelka kabiny. Z 10x poprawiana poprzez kąpiel w rozpuszczalniku, ale wyszła. Obok dla porównania profil Evergreen 1x1 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Najs, ale po co była ta kąpiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Najs, ale po co była ta kąpiel? Ja nie wyszło, czyli np. pomalowałem wszystko naokoło tel uszczelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 To nie mogłeś po prostu jej pomalować właściwym kolorem? Nie rozumiem po co czyścisz coś, co i tak potem musisz pomalować. Acha, żeby nie było, nie staram się być natarczywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 To nie mogłeś po prostu jej pomalować właściwym kolorem?Nie rozumiem po co czyścisz coś, co i tak potem musisz pomalować. Acha, żeby nie było, nie staram się być natarczywy. Nie zrozumiałeś. Uszczelka jest tak wąską (0,5 mm?) że jak coś nie wyszło, to uwalone farbą było wszystko naokoło, co wygląda źle. Więc część ląduje w rozpuszczalniku, aby wszystko zmazać i zrobić od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Dzisiaj nic nie zrobiłem bo byłem zajęty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Rozumiem, że jutro też nic nie zrobisz i spotkamy się na pikniku w Trzebiczu? Podaj znaki rej do rozpoznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Zazdroszczę Też chciałbym być tak zajęty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Dzisiaj nic nie zrobiłem bo byłem zajęty...Oj, jakieś elementy do szlifowania mogłeś wziąć na pokład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Dzisiaj nic nie zrobiłem bo byłem zajęty...Oj, jakieś elementy do szlifowania mogłeś wziąć na pokład Wziąłem, już pokazuję, co: Pracowałem przy goleniach podwozia. Zamiana detali plastikowych na fototrawione. I specjalnie dla karambolisa8 porównanie poprawionego piaskowego ze starym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Aktualny postęp przy projekcie. Zacząłem pracować nad dyszami. Nie jestem zdecydowany, których użyję, dlatego robię dwa komplety jednocześnie. Bez względu na wybór dysz, komora spalania będzie taka: Przy samym płatowcu nic ciekawego. Poprawki malarskie w toku. Kokpit ze względów estetycznych jednak nie będzie miał malowanych uszczelek. Ale coś przy nim zrobiłem. Pomalowałem też wnęki podwozia na właściwy kolor, tak jak wszystkie ruchome jego osłony. Nadałem pylonom właściwe kolory - zadecydowałem że model będzie miał pylony na rakiety R-27, R-73 i R-60. To na chwilę obecną tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Będzie kawał maszyny Możesz się już chyba brać za plamy które zamalowywały oznakowania czeskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Będzie kawał maszyny Możesz się już chyba brać za plamy które zamalowywały oznakowania czeskie W planach jest zrobienie maszyny w całości czeskiej, z czeskimi oznaczeniami, numerami, kokardami, zrobienie galerii, po czym przemalowanie, naniesienie polskich oznaczeń i zrobienie właściwej galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Wszystko jasne, będzie zatem jak w realu Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Kokpit ze względów estetycznych jednak nie będzie miał malowanych uszczelek. Malowanych nie będzie miał, czy wcale nie będzie miał ? Względy estetyczne to jedno, ale uszczelka powinna być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Kokpit ze względów estetycznych jednak nie będzie miał malowanych uszczelek. Malowanych nie będzie miał, czy wcale nie będzie miał ? Względy estetyczne to jedno, ale uszczelka powinna być Na pewno nie będzie miał uszczelek malowanych - przy takiej skali ich pomalowanie jest i trudne i nieestetyczne. Widziałem kiedyś w modelu "szparki" MiGa-29 (nawet na modelworku jest galeria) że uszczelka była zrobiona z czegoś w rodzaju czarnego drucika czy coś. Tak czy inaczej uszczelka malowana nie będzie, ewentualnie ją dorobię w sposób opisany wcześniej. Ale nie wiem skąd ja takie coś wezmę. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Bingo! Marcinej to o Twoim MiGu-29 napisałem wyżej. Teraz pod karą przyznaj się, z czego zrobiłeś uszczelki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi