Skocz do zawartości

Ya-12 towing 152mm Howitzer-gun 1:35

Kami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Z racji tego, że na razie nie mam możliwości kontynuowania prac nad Panther'ą postanowiłem wziąć na warsztat prezent urodzinowy i tak oto rozpoczynamy kolejny projekt

Inspiracją było to zdjęcie i niewykluczone, że dioramka będzie nawiązywała do takich klimatów

fotka5.jpg

Zestawy:

fotka1.jpg

I pierwsze fotki z prac:

fotka2.jpg

fotka3.jpg

fotka4.jpg

Pozdrawiam

Kamil

Witam,

drago101 - szczerze mówiąc, to nie mam zielonego pojęcia Ale może jakiś szpec się wypowie w tym temacie

I tak jak mówiłem, są postępy:

fotka6.jpg

fotka7.jpg

fotka8.jpg

I ruchome zawieszenie:

fotka9.jpg

Generalnie model bardzo przyjemny, jakość większości części bez zastrzeżeń (trochę pracy jest przy mniejszych detalach - normalka ) Ruchome zawieszenie działa, aczkolwiek jest mocno delikatne, gąski raczej też przyzwoite, ale przypuszczam, że po zamontowaniu je skleję, bo mogą nie przeżyć weatheringu, bo dosyć łatwo się rozpadają

Pozdrawiam,

Kamil

Paweł Czarnocki napisał:

Niewielka liczba egzemplarzy trafiła na wyposażenie jednostek Ludowego Wojska Polskiego, więc pewnie i ciągały te ML-20

Generalnie ciągniki Ya-12 to były używane przez LWP głownie po wojnie (lata 40-te i 50-te), potem zastąpiły je ATL'e , ATS'y i D-350 Mazur, a te następnie przez KrAZ'y 255B (nie wiem, może wcześniej były jeszcze KrAZ'y 214B). Co do ciąganie armat/haubic, to ML-20 była ciutkę za ciężka dla Ya-12. Zdjęcie na którym ciągnik jest w zestawie z ML-20 jest to raczej sytuacja bardziej "przygodna". W LWP Ya-12 były używane do holowania haubic M-30 122 mm popularna Babcia i w jednostkach artylerii plot.

Do ML-20 używano cięższych ciągników typu Woroszyłowiec, a jeszcze wcześniej popularnych ciągników gąsienicowych typu ChTZ S-65 (zresztą te ostatnie, ze względu na ich ogólną dostępność, były używane do holowania wszystkiego).

Maciej BUDYŃ Bedyński

Oj Kami, Kami widzisz co narobiłeś, zapatrzony na Twój warsztat sam kupiłem ruski ciągnik, a już miałem nie kupować modeli Padło na ChTZ S-65 z Trumpka.

Hej,

Dzięki wszystkim za odpowiedzi

panzer_lehr - nie ma to jak fachowiec w temacie Trochę zdjęć pary Ya-12 z ML-20'tką znalazłem, więc póki co tego połączenia będę się trzymał, a niewykluczone, że na warsztacie w przyszłości pojawi się więcej rosyjskiej myśli technicznej

Oj Kami, Kami widzisz co narobiłeś, zapatrzony na Twój warsztat sam kupiłem ruski ciągnik, a już miałem nie kupować modeli Padło na ChTZ S-65 z Trumpka.

Bardzo mi miło z tego tytułu

Jeszcze Piotrek dobrze widzisz Ciemne zdjęcia wyszły i potem musiałem z nimi kombinować i takie dosyć smerfastyczne wyszły A jakoś łatwiej mi wydawać kasę na modele niż w miarę porządny sprzęt do fotografowania zainwestować ale może w kooońcu się przełamię

A tym czasem również na kilka dni urlopu się wybieram

Pozdrawiam,

Kamil

Się by tak zebrać w kilku i skleić po jednym Stalińcu .....

Proponujesz jakiś wątek grupowy?

Tak. Kurcze zgubiłem link do Forum na którym był taki duży wspólny projekt i kilka osób robiło Stalińca. Ooo już mam

http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewforum.php?f=33&sid=dfa17d69f8f573b1297762004d4dc669