bazylms Napisano 21 Sierpnia 2013 Share Napisano 21 Sierpnia 2013 No a co to znowu za poddawanie się. Jak cię męczy to odłuż na parę dni. Poczekaj aż cię chęć najdzie. Nic na siłę. A co rozjasniania to napisz z czym masz problem to może coś jeszce pomożemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2013 Chodzi mi o to, że nie mam czasu na modelarstwo a chcę go skończyć, ale idzie wszystko pod górę. A co do rozjaśniania to mam taki problem, że kolor rozjaśniony "wchodzi" w kolor bazowy i nie widać różnicy, albo jest za bardzo rozjaśniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Moim zdaniem jest wiele razy lepiej. Niestety zdjęcia nie oddają takich kolorów jak w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Idzie dobrze- Jakubie, zwróć uwagę: rozjaśniony kolor w wielu warsztatach nakładany jest niemal równomierną smugą na górną powierzchnię wszelkich brył (głównych modułów pojazdu)- niektórzy nawet mają tendencję do przesadzania i "rozjaśniony" kolor bliski jest białemu... Stąd na "produkcie końcowym" widoczne są silne kontrasty... Jest to podyktowane efekciarstwem- chęcią wyróżnienia modelu (prawdziwy pojazd nigdy tak nie wyglądał, a model przypomina bardziej "trójwymiarową grafikę"). Co do rozjaśnienia "góry" brył: wszelkie przedmioty oświetlane są najczęściej od góry przez światło słoneczne... Nie martw się, że zrobisz zbytnie kontrasty- tak trzeba, bo gdy potraktujesz model płukankami- "przyciemnisz" go, a jak jeszcze zechcesz zrobić zacieki i "błoto i kurz"- to całkiem zmieni ostateczny wygląd modelu... I jeszcze jedno- efektownie wyglądające modele to nie tylko sprawa "chemii" czy wprawy. W głównej mierze to efekt cierpliwego "znęcania się" nad "materią Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Wielkie dzięki za wyjaśnienie. Mogę już kłaść sido? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2013 No cóż, kładę sido. A może ktoś zna dobry sposób na zmycie farby? Pytam się, bo odnawiam starego teciaka i nie wiem jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Zamocz go w zmywaczu do akryli wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2013 I tak prezentuje się po wash-u. PS. Moim zdaniem wyszedł trochę lepiej, jutro brudzing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 B. dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Uff, na szczęście widać trochę cieniowania. Sam teraz widzisz o co chodziło. Na razie jest całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 wygląda bardzo fajnie, aż sam nabieram ochoty na zmagania z jakimś ruskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2013 To może wytłumaczę dlaczego tak bardzo lubię ruskie tanki. Mój pradziadek w 1940 roku trafił do armii pancernej zsrr. Od tamtej chwili był przerzucany z czołgu na czołg. Walczył w takich jak mi powiedział: T-26, KW-1, a T-34 76 do końca wojny. To przez niego się zaraziłem tymi ruskimi, ale niestety już nigdy z nim o tym nie porozmawiam, bo w 2011 roku 5 listopada odszedł w chwale i chorobie. Cześć i chwała Kazimierzowi Stirepkov [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Bardzo dobrze sobie poradziłeś, fajnie wyszły rysy na pierwszej fotce. Czym je robiłeś? Działaj dalej, bo jak na razie jest bdb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Rysy to mój stary dobry sposób tylko, że niektórych przeraża. Biorę kawałek papieru ściernego 320 i delikatnie trę. Czasami trzeba leciutko nożykiem przejechać (ale bardzo leciutko!), następnie papier w dłoń id pocieram aż wyjdzie mniej więcej mała rysa. No i dalej pewnie wszyscy wiedzą, malowanie i najważniejsze wash, który oddaje bardzo fajny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 To może wytłumaczę dlaczego tak bardzo lubię ruskie tanki. Mój pradziadek w 1940 roku trafił do armii pancernej zsrr. Od tamtej chwili był przerzucany z czołgu na czołg. Walczył w takich jak mi powiedział: T-26, KW-1, a T-34 76 do końca wojny. To przez niego się zaraziłem tymi ruskimi, ale niestety już nigdy z nim o tym nie porozmawiam, bo w 2011 roku 5 listopada odszedł w chwale i chorobie. Cześć i chwała Kazimierzowi Stirepkov [*] Dobrze łączyć pasję z takimi rodzinnymi historiami. Też mam podobną motywację, tyle że do robienia samolotów Polskich Sił Powietrznych na zachodzie, bo paru moich krewnych tam służyło A wash bardzo fajnie wyszedł, zgrał kolory modulacji ze zobą ciekaw jestem jak pójdzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Widzę, że znajduje się tu więcej osób z historiami. Mój drugi pradziadek budował łosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Aktualizacja. Zbliżam się do końca swojej przygody ze stodołą. Zrobione brudzenie i kurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Jak pomalujesz wnętrze reflektora silverem- przyklej do środka kuleczkę plasteliny i też pomaluj- przecież wewnątrz powinna być żaróweczka... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Właśnie to zrobiłem. Jutro wstawię zdjęcia, bo już ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Podobają mi się gąski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Zróżnicuj ten pigment, robisz tak samo jak poprzedni model, wszystko w ciemnym brązie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Ok, spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Wyszło tak: PS. W rzeczywistości wygląda to lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Niezbyt widoczne zróżnicowanie, i takie trochę hm... Więcej kolorów,i przejść między nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi