Skocz do zawartości

Panther Ausf A Tamiya 1/35

Zekar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam trochę czasu, więc postanowiłem coś zacząć. Wybór padł na starszy ode mnie model tamiya, panther ausf a w wersji późnej. Aktualnie jestem na etapie przeglądania literatury w poszukiwaniu kamuflażu, planuję coś z frontu wschodniego. Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe obrazki to chętnie przygarnę.

4xh1.jpg

o2iq.jpg

Poprawiłem mocowania rur wydechowych, peryskopy i troche innych rzeczy, ale to pokażę, jak zrobię nowe zdjęcia.

n55a.jpg

w6v8.jpg

4yyh.jpg

Rozważam jeszcze co z błotnikami, może je wywalę?

wr2b.jpg

Pozdrawiam

Wszystkie pantery A miały zimmerit

To jasna sprawa, że miały zimmerit, mam zamiar go wykonać z green stuffa'a, ale najpierw muszę kota "do kupy" złożyć. Obrazków i zdjęć faktycznie mam od groma, ale ciężko się na coś zdecydować .

Ten model powinien być zakazany w sprzedaży..

Hehhe, po moich bataliach ze Zvezdą już mnie nic chyba nie przerazi

jest,jest 1969...

Ojj, to jest właśnie klimat starej Tamki, z niej w 1995 roku sklejałem swój pierwszy model właśnie (motocykl BMW R75 z przyczepką w 1:35) i było to niezapomniane przeżycie, choć szprychy miał grube jak rury CO to mam sentyment i gdy w maju zauważyłem przypadkiem w poznańskim sklepie rzadko spotykanego, starego T-34/85 z ramkami z 1974 roku ...kupiłem bez zastanowienia własnie przez ów sentyment

Ja popełniłem ten sam motocykl, do tego 88mkę i hanomaga z załogą oraz małego hanomaga z Rommlem. Piękne modele, dorzuciłem do tego później armaty przeciwpancerne z załogami

Będę zaglądał

Witam

oto co dorobiłem do Pantery:

rrx8.jpg

poprawiony wizjer kierowcy - wymaga jeszcze dopracowania.

rbs2.jpg

próbuję też coś wycisnąć z zestawowego pojemnika na wycior

mu0a.jpg

poskładałem na sucho wieżę... teraz pora zabrać się za poprawki na niej

7e58.jpg

w maju zauważyłem przypadkiem w poznańskim sklepie rzadko spotykanego, starego T-34/85

Desaxe a tak z ciekawości to w którym poznańskim sklepie takie starocie mają?

Pozdrawiam

Desaxe a tak z ciekawości to w którym poznańskim sklepie takie starocie mają?

w http://www.mojehobby24.pl na Wołyńskiej 38, po schodkach w dół. Łaziłem między półkami, bo mnie życzliwy sprzedawca wpuścił i zauważyłem go na półce Na stronie było, że jest niedostępny ale się znalazł. Zdaje mi się, że w sklepie stacjonarnym mieli dużo więcej niż na stronce

Witam

na Wołyńskiej 38, po schodkach w dół

Dzięki, już dwa lata w Poznaniu, a nie wiedziałem o tym sklepie powiem szczerze, trzeba się będzie wybrać .

Trochę podłubałem przy wieży i kadłubie, przeprowadziłem też badania nad zimmeritem, chyba jest ok, tylko trochę za gruby wyszedł.

a8pv.jpg

8alo.jpg

d3zy.jpg

2aye.jpg

3xuh.jpg

3qxo.jpg

Pozdrawiam

Cześć. Z chcęcią pooglądam. Co do zimmeritu: jak robisz "krateczkę" to nie łatwiej jest deliktnie zatrzeć siatkę tynkarską (taka biała i cienka do zacierania) i później ją zerwać? Nie wiem, nie próbowałem jeszcze tego sposobu, ale wydaje mi się że da dobre efekty. Powodzenia w budowie!

Dzięki za rady . Twój sposób KrzychuP jest ciekawy, na pewno go spróbuję. Zastanawia mnie tylko czy taka mieszanka będzie wystarczająco trwała.

Ja chciałem wykonać zimm według tego przepisu: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=177&t=9227 tyle,że na próbnej wersji nie nakładałem faktury stąd wygląda tak nijak.

A na tym filmiku to gość pokazuje typ zimmeritu, którego raczej nie nakładano na Pantery, a na StuGi. Pomysł z siateczką może okazać się trochę lipny, ponieważ masa może się przykleić do siateczki i odleźć razem z nią.

Spróbuję zrobić fakturę, tak jak to jest pokazane i wtedy zobaczymy jak to wyjdzie