imt Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Pewnie jest, lecz do określenia będzie potrzebny nr seryjny. O ile pamiętam (jak coś to nich minie ktoś poprawi) to część samolotów powstała z przebudowy MiG-15 bis a część była zbudowana w Czechach (Słowacji). Jeszcze inne były zbudowane i przebudowane u nas z Lim-1 i Lim-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) '006" - (n/s 1A-06 006). 6 egzemplarz 6 serii Lim-1. W 1974 roku był już SBLim-em 1. W 1979 przebudowany na SBLim-a 2. 1A-06006 Lim-1 "06" SBLim-1 - "6006" - (czy z tego czterocyfrowego numery nie wynika, że czasowo był on również SBLim-1Art?) SBLim-2 - "006" Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Super! W błyskawicznym tempie wiadomo jak powstał ten samolot. Wielkie dzięki. Fajnie by było gdyby, w necie powstała taka dokumentacja, uzupełniana jeszcze fotami (o ile to możliwe lub tylko odnośnikami gdzie takowe są) i ... Marzy mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 dobry wieczór Panowie, Czy to czasem nie nasz bohater w innym mundurku? źródło: http://forum.nie.com.pl/showthread.php?t=4071&page=22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Pewnie jest, lecz do określenia będzie potrzebny nr seryjny. O tym właśnie myślałem. '006" - (n/s 1A-06 006). 6 egzemplarz 6 serii Lim-1.W 1974 roku był już SBLim-em 1. W 1979 przebudowany na SBLim-a 2. Pytanie na którym etapie przeróbek uzyskał taką konfigurację "okien" i czy można ją przypisać do innych maszyn o podobnej historii. Znacie może np. losy tych dwu maszyn z Dęblina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 dobry wieczór Panowie, Czy to czasem nie nasz bohater w innym mundurku? źródło: http://forum.nie.com.pl/showthread.php?t=4071&page=22 Tak to ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 '006" - (n/s 1A-06 006). 6 egzemplarz 6 serii Lim-1.W 1974 roku był już SBLim-em 1. W 1979 przebudowany na SBLim-a 2. 1A-06006 Lim-1 "06" SBLim-1 - "6006" - (czy z tego czterocyfrowego numery nie wynika, że czasowo był on również SBLim-1Art?) SBLim-2 - "006" Jarku ! Samolot SBLim 2 o numerze 1A 06006 nie był bojową wersją tego samolotu czyli Artem. Toteż nie mógł nosić czterocyfrowego numeru bocznego. Do naszego pułku został przyjęty z Mirosławca w marcu 76 roku a we wrześniu 79 roku zdany do LZR 2 w Bydgoszczy na IV remont główny. A latał z numerem bocznym 060 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 To tylko moja hipoteza, a właściwie otwarte pytanie. Informację o "okresowym" czterocyfrowym numerze samolotu znalazłem tu: http://lotnictwo.net.pl/10-lotnictwo_wojskowe/114-lotnictwo_wojskowe_tematy_ogolne/26364-sblim_2_oblatany-3.html Nikt w tym temacie nie poddał wątpliwości tego numery (również Ty Grzesiu). Stąd moja hipoteza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 To tylko moja hipoteza, a właściwie otwarte pytanie. Informację o "okresowym" czterocyfrowym numerze samolotu znalazłem tu: http://lotnictwo.net.pl/10-lotnictwo_wojskowe/114-lotnictwo_wojskowe_tematy_ogolne/26364-sblim_2_oblatany-3.html Nikt w tym temacie nie poddał wątpliwości tego numery (również Ty Grzesiu). Stąd moja hipoteza. Jarku ! Negować nie mogę bo nie znam dokładnej historii tego samolotu. To co napisałem wyżej to moje wiadomości są udokumentowane oryginalnymi protokołami przyjęcia samolotu z Mirosławca oraz przekazania do LZR 2 gdzie jako typ podają SB Lim 2 czyli wersja szkolna a nie bojowa. Tylko w protokole przyjęcia widnieje numer boczny 060 co jest adekwatne do przyjętego systemu oznaczeń dla Artów 4 cyfry dla szkolnych 3 cyfry. W Skrzydlatej Polsce znalazłem taką informację : W oparciu o drugą Książkę Płatowca, wystawioną po pierwszej przebudowie samolotu, możemy ustalić duży fragment z jego 37-letniej eksploatacji. W tym czasie samolot służył między innymi w 58. LPSz Dęblin, 5. Pomorskim PLMSz Bydgoszcz, 6. PLMB Piła, 28. PLM Słupsk, 13. PLM Łęczyca, 17. EL Poznań, 8. PLMB Mirosławiec, 32. PLRT Sochaczew, 38. PLSzB Modlin, służbę swą kończąc z nalotem ogólnym 2703 godziny w 7. PLS MW w Siemirowicach Dziś ten samolot lata jako SP-YNZ i figuruje dalej jako SBLim 2 co wskazywałoby na to, że nigdy Artem nie był – ewentualny powrót z wersji bojowej na szkolną skutkowałby nazwą jako SBLim 2 M . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Teraz faktycznie rozwiałeś moje wątpliwości. Z jednym działkiem nie mógł być wcześniej Artem. Byłby teraz eMem z dwoma działkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Na Aviateamie znalazłem świetne zdjęcie SB Lima : Jest to ciekawe malowanie samolotu po remoncie gdzie spod nowego numeru 2614 przebija stary numer 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi