oilstat Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Model WR-40 Langusta złożony z zestawu żywicznego Tololoko. Kolejny model do mojej skromnej kolekcji współczesnych pojazdów Wojska Polskiego. 11 Mazurski Pułk Artylerii z Węgorzewa. Cytuj
Konrad C Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Widać nie obrobioną i nie po szpachlowaną żywice. Co się stało z szybami? Cytuj
oilstat Napisano 1 Września 2013 Autor Napisano 1 Września 2013 Widać pewnie jeszcze więcej, ale tak już zostanie. Szyby są przykurzone pigmentem. Zdjęcia były robione zaraz po jego nałożeniu (już jest usunięty) Cytuj
Konrad C Napisano 2 Września 2013 Napisano 2 Września 2013 Możesz jeszcze naprawić to co najbardziej rzuca się w oczy czyli nie zaszpachlowane defekty żywicy na wyrzutni (?). Delikatnie ja oderwij, zaszpachluj i pomaluj na nowo, miniatura na tym zyska. Cytuj
gumowy01 Napisano 2 Września 2013 Napisano 2 Września 2013 Ot po prostu żywica, czasem wychodzą takie nie dolewki. Posłuchaj Konrada słusznie prawi. Bardzo ciekawy model (tak jak i większość produktów żywicznych przedstawiających niszowe konstrukcje). Cytuj
oilstat Napisano 2 Września 2013 Autor Napisano 2 Września 2013 Zaszpachlować lub wymienić na wyrzutnię z Grada ICM-u. Pomyślę o tym. Cytuj
hubert72 Napisano 2 Września 2013 Napisano 2 Września 2013 Ładny model, wymalowany kamuflaż jest bardzo w moim guście- napisz mini tutorial z malowania i eksploatowania w wolnej chwili. Bardzo podobają mi się koła i paka. Przeszlifuj boki przedniego zderzaka i tył ramy, model naprawdę na tym zyska. Cytuj
Andrzej_LK Napisano 2 Września 2013 Napisano 2 Września 2013 wyrzutnia z Grada byłaby chyba lepsza, taki model zasługuje na to, żeby go trochę dopieścić. Cytuj
oilstat Napisano 2 Września 2013 Autor Napisano 2 Września 2013 Ładny model, wymalowany kamuflaż jest bardzo w moim guście- napisz mini tutorial z malowania i eksploatowania w wolnej chwili. Bardzo podobają mi się koła i paka. Przeszlifuj boki przedniego zderzaka i tył ramy, model naprawdę na tym zyska. Dzięki. Malowanie tego modelu to był dla mnie eksperyment. Wcześniej kamuflaż na modelach malowałem dosłownie 3 razy w życiu. Jako pierwszy na model trafił kolor zielony (foto), dobierany jak to u mnie bywa na oko. Po wyschnięciu zacząłem ręczne malowanie plam kamuflażu (bez szablonu ani wyklejania blue-takciem); najpierw czarnego (z zestawu Tank colors for NATO z Mr Hobby) a następnie brązowego (nie pamiętam w tej chwili nazwy ani numeru farby). Gotowy kamuflaż został pokryty bezbarwnym lakierem błyszczącym, na który trafiły kalki i kolejna warstwa lakieru (semi-gloss). Brudzenie to wash MIG-a (dark wash) i kilka specyfików AK. Ostatnim etapem było przykurzenie modelu pigmentami MIG-a, pod które trafiła cienka warstwa rozcieńczonej farby w kolorze odpowiadającym użytym później pigmentom. Farba była nakładana aerografem w miejscach w których naturalnie zbiera się kurz w trakcie krótkiej poligonowej eksploatacji. Następne modele będą mam nadzieje lepsze. Cytuj
wisa Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 W 2010 roku podczas ćwiczeń poligonowych "Dzik" węgorzewskiemu pułkowi przekazano nowe Langusty, które wyglądały tak jak na zdjęciu poniżej. Pytanie brzmi: skąd wziąłeś takie barwy do swojej miniatury? Cytuj
imek46 Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Bardziej odpowiednie kolory puszcza NATO puszcza Tamiyia. Te które są u ciebie, są za jasne. Cytuj
Lipstein Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Tak jak koledzy zauważyli: wyrzutnia rakiet (szwy na bocznych rurach), ten element nadwozia za wyrzutnią (chyba ostatnia belka ramy) i belka tylnego zderzaka są do poszpachlowania lub wyszlifowania; można by pokusić się też o to lusterko nad przednią szybą. Krzywo sklejone błotniki w tylnej części - światła wsteczne nie mają symetrii. O kolorach była tez mowa. Plus za temat. Cytuj
Grzes Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Pomijając wszelakie minusy, model bardzo elegancki, no i w mojej Siedem-Dwójce Cytuj
hubert72 Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Jeszcze jedno pytanko: opony są gumowe czy żywiczne? Cytuj
oilstat Napisano 3 Września 2013 Autor Napisano 3 Września 2013 W 2010 roku podczas ćwiczeń poligonowych "Dzik" węgorzewskiemu pułkowi przekazano nowe Langusty, które wyglądały tak jak na zdjęciu poniżej. Pytanie brzmi: skąd wziąłeś takie barwy do swojej miniatury? Kolory dobierałem na podstawie dostępnych zdjęć, a jak to z nimi bywa, co jedno to inny odcień. Jedne ciemniejsze, drugie jaśniejsze. Oryginału nie mam pod ręką więc kolor dobierałem tak aby według mnie było dobrze. FOTO FOTO 2 FOTO 3 FOTO 4 itp. Zdjęcia modelu, robione przy sztucznym oświetleniu, też nie oddają do końca jego rzeczywistych kolorów. Jeszcze jedno pytanko: opony są gumowe czy żywiczne? Opony są żywiczne. Cytuj
skala72 Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Panowie, jeżeli chodzi o kolorystykę kamo we współczesnym WP to jest wolna amerykanka. Co wóz to inne kolory zieleni, brązu a nawet czarnego (!!!) Jeżeli ktoś był 15.08 przy ul. Agrykoli to zapewne wie o czym piszę. Kolorki jakie zrobiłeś są , a sam model prezentuje się rewelacyjnie. Gdybyś walnął czekoladowy brąz było by też dobrze. Zapoznaj się z zestawem farb firmy Vallejo (nr.kat. 71159) German ISAF color set. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi