Jarekk Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 (edytowane) W projekcie jubileuszowym chciałbym się zmierzyć na początek z modelem półpancernego Chevroleta 157. W ramach dyskusji nad projektem poszperałem z zasobach internetowych i sporo materiałów znalazłem. Na początek tempo nie będzie duże, bo muszę rozrysować ramę samochodu w skali 1:35. Rama pójdzie do druku 3D. Później będzie już z górki. Edytowane 2 Września 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Jarku więc rozumiem,że starym zwyczajem model od podstaw? Pilnie obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Bede potpatrywal.Tez planuje go stworzyc ale troche przeraza mnie wykonanie oblych elementow,tloczenie maski i nadkoli;reszta to jak napisales z gorki.Niestety nikt nie robi tego dosc popularnego w przedwojennej Polsce pojazdu.Szkoda. Szykuje sie ciekawy pojazd z rownie ciekawa historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Projekt zacny. Prawdę mówiąc to też myślałem o tym pojeździe jednak nie znalazłem tej ciężarówki w 1/72, tak że puki co pozostaje w jakiś dalszych planach, bo od podstaw to się jakoś nie widzę Pilnie śledzę Twój projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 półparlamentarnego Chevroleta 157. Półpancernego... Ramę gdzieś, kiedyś mieliśmy rozrysowaną - popytać? poszukać? Zresztą, rama to pikuś... ( no powiedzmy, Pan Pikuś ) - gorsze jest wyprofilowanie błotników. Masz jakieś materiały dotyczące tyłu auta? Robiłem go ... 8 lat temu, dla MPW Foto z 23/06/2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Śmieszny zbieg okoliczności. Również go chciałem popełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 2 Września 2013 Autor Share Napisano 2 Września 2013 półparlamentarnego Chevroleta 157. Półpancernego... Ramę gdzieś, kiedyś mieliśmy rozrysowaną - popytać? poszukać? Zresztą, rama to pikuś... ( no powiedzmy, Pan Pikuś ) - gorsze jest wyprofilowanie błotników. Masz jakieś materiały dotyczące tyłu auta? Robiłem go ... 8 lat temu, dla MPW Foto z 23/06/2008 Już wtedy spodobał mi się. Ramę mam rozrysowaną w szczegółach. Tydzień szukania w Internecie. Zobaczymy jak wyjdzie w 3D. Co do tyłu, nic nowego po za starymi dywagacjami nie mam. Stawiam na podobne rozwiązanie, może drzwi trochę węższe. Co do błotników, jeśli nie znajdzie się nic podobnego, trzeba będzie piłować kopyto. Rama Chevroleta wygląda tak: półparlamentarnego nawet nie zauważyłem jak komputer zmienił wyraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Września 2013 Autor Share Napisano 14 Września 2013 Projekt ramy już poszedł do drukarni 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Będę kibicował A w archiwum znalazłem tego wozu po zniszczeniu go, rozdzielczość duża i widać sporo detali - może Ci się przyda do czegoś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Września 2013 Autor Share Napisano 14 Września 2013 Dzięki. Zdjęcie faktycznie duże. Sporo detali widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Projekt ramy już poszedł do drukarni 3D. Jarku czy dla drukarza 3D wystarczy taki rysunek w 2 rzutach jak pokazałeś? Pytam z ciekawości może się przyda ta wiedza kiedyś. Ciekawe jak wyjdzie drukowanie? Rozeznania ikonograficznego tego pojazdu pewnie już dokonałeś. Jedną fotkę jednak wrzucę. Zdjęcie z portalu odkrywca.pl z tematu Powstancza broń pancerna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 Jarku czy dla drukarza 3D wystarczy taki rysunek w 2 rzutach jak pokazałeś? Pytam z ciekawości może się przyda ta wiedza kiedyś. Ciekawe jak wyjdzie drukowanie? Nie. Wszystko musi być jeszcze zwymiarowane, wraz z przekrojami. Myślę, że bez płynnej szpachlówki i papieru ściernego nie obejdzie się. Dlatego detali ramy nie drukowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Września 2013 Autor Share Napisano 17 Września 2013 Rama materializuje się coraz bardziej. Projekt do druku jest już na ukończeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heilsberg Napisano 20 Września 2013 Share Napisano 20 Września 2013 Rama Chevroleta wygląda tak: Jeśli mogę coś zasugerować to raczej nie może być rama od Chevroleta 157 bo takowy miał silnik rzędowy a tu jest widoczna Vka. To raczej rama od Forda F60L o 158 calowym rozstawie osi (raptem 1 cal więcej więc łatwo pomylić), który miał zbiorniki paliwa w tym samym miejscu i właśnie silnik V6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Września 2013 Autor Share Napisano 20 Września 2013 Dzięki. Nie mówię tak, nie mówię nie. Nie wiem. Pisałem tylko o ramie bo jestem na tym etapie obecnie. Rama ma dokładnie takie sam kształt i poprzecznice jak w Chevrolecie 157. Silnik wygląda na wpasowywany na siłę. Przód silnika ma się opierać na przedniej poprzecznicy. Widać nawet otwory do mocowania silnika na niej a silnikowi daleko do nich. Drugiej poprzecznicy brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 Pomysł z drukowaną ramą w 3D nie wypalił, więc poszukiwany był dawca elementów. Znalazł się więc warsztat przyśpiesza! Rama wymagała tylko drobnych uzupełnień. Silnik jednak musi być nowy. Maska silnika jest cała do przebudowy i to będzie chyba najtrudniejszy element modelu do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Jaki model wykorzystałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Marca 2014 Autor Share Napisano 4 Marca 2014 Ford V3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Marca 2014 Share Napisano 4 Marca 2014 No i się sprawa skomplikowała. Mam nadzieję że wytrwasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 4 Marca 2014 Share Napisano 4 Marca 2014 trzymam kciuki za tę maskę warto by taki fajny projekt doczekał się szczęśliwego finału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Marca 2014 Autor Share Napisano 5 Marca 2014 Maska nie jest zagrożeniem dla modelu, Kwestią jest czy żaluzja wyjdzie dobrze za pierwszym razem czy za drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 To mnie uspokoiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Maja 2014 Autor Share Napisano 12 Maja 2014 Maska silnika skończona. Nie obeszło się bez wulgaryzmów, kilka razy pręty z żaluzji pękły. Skrzynia składa się w międzyczasie, teraz czas na silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Nie obeszło się bez wulgaryzmów, kilka razy pręty z żaluzji pękły. To już taki chyba modelarski standard przy przeróbkach modelu. Ale koniec końców wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Lipca 2014 Autor Share Napisano 27 Lipca 2014 Nadrabiam małe opóźnienie w budowie modelu i potrzebuję konsultacji. Kwestia malowania. Jak był malowany ten bankowóz? Poczta Polska za okupacji została zlikwidowano i na jej miejsce w GG powołano Niemiecką Pocztę Wschód -Deutsche Post Osten. Ja były malowane samochody tej poczty? Przejęte pozostawiono w pocztowej zieleni polskiej czy zmieniono na niemiecki, jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi