dzidas71 Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Witam. Mimo, że kilka poważnych wątków rozpoczętych, ale zblżających się powoli do końca, nie mogłem się powstrzymać i wystartuje z takim tematem. Malowanie będzie Wrzesniowe i to być może wg najnowszych trędów - dwubarwne. Niedługo cd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Widzę zestaw na bogato będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Widzę, że Ci dużo części z oryginalnego zestawu zostanie Masz moje poparcie! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Zasiadam i podpatruję trochę po kieszeni dał taki zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 3 Października 2013 Autor Share Napisano 3 Października 2013 Zawsze pojazdy tak trochę zachowawczo traktowałem jeśli chodzi o dodatki. Tym razem postanowiłem "isć na bogato" Poduczyłem sie trochę zabawy z blaszkami przy samolocie no i przede wszystkim przy okręcie, który ciągnę juz drugi rok , wiec myślę że jakoś pójdzie. Widzę, że Ci dużo części z oryginalnego zestawu zostanie Tak , właśnie . Sam zauważyłem, że sporej części nie wykorzystam. Mogę odstąpić po budowie , za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Mówisz dwubarwne? Chodzi o brązowe plamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 4 Października 2013 Autor Share Napisano 4 Października 2013 Mówisz dwubarwne? Chodzi o brązowe plamy? Tak, dokładnie. Choć wiem ,że to temat dyskusyjny , ale chyba spróbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Full wypas zestaw, brakuje tylko silniczka i radyjka do sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Dzidas, sprawdź PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 20 Października 2013 Autor Share Napisano 20 Października 2013 Prace dopiero powoli ruszają. Wyjazd w delegację pozwala zająć się trochę modelem. Pierwszy raz używam gąsienic Fruilmodel, na początku sporo przekleńst, ale teraz jakoś idzie. Co do modelu, nie jestem zaskoczony- świetne, ostre detale, ekstra spasowanie. Trochę może zbyt rozczłonkowany dla niecierpliwych, ale dla mnie jest fun .Mam natomiast parę pytań do znawców, niestety nie znalazłem na nie odpowiedzi w tym: 1.W jakich jednostkach we wrześniu 1939r używane były dokładnie te wersje Ausf.D? 2.Czy ci "chłopcy" nadają się wogóle na Kampanie Wrześniową ? 3.Jak wyglądała skrzynia biegów Maybach Variorex Vg , czy rózniła się wyglądem od standartowych Aphon SSG ? Niestety tych informacji nie udało mi się znaleść, a są dość ważne dla mnie. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Października 2013 Share Napisano 20 Października 2013 Co do figurynek, to masz przecież monografie, a tak zdjęć jest od cholery i ciut, ciut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 20 Października 2013 Share Napisano 20 Października 2013 O czołgach niemieckich i szczegółach ich konstrukcji sie nie wypowiadam, bo to tylko po macoszemu moja działka, ale figurki wszelkie WW2 są bliskie mi tematycznie i zapewniam, że te z Verlindena co pokazałeś jak najbardziej pasują do Kampanii Wrześniowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 20 Października 2013 Autor Share Napisano 20 Października 2013 No z tymi figurkami to nie do końca tak jest. Po przyjrzeniu się - to ewidentnie ss-mani. I dlatego pytałem w jakich jednostkach działały Ausf.D, bo był to typ nieliczny i chyba nie mogę pozwolić sobie na dowolność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Nie przyjrzałem się dokładnie tym figurkom- słabe zdjęcia... Dlaczego twierdzisz, że to "ewidentnie ss-mani"? Mają "trupie główki na kołnierzu? Jeżeli tylko tyle- obejrzyj sobie wczesne mundury pancerniaków z kampanii wrześniowej... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Omam mam albo mają opaski...więc duża szansa na to że to "elektrycy".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 (edytowane) Z pewnością te figurki mogą być i to do KAŻDEJ jednostki pancernej Wehrmachtu z Kampani Wrześnieowej (SS swoich pancerniaków jeszcze wtedy nie posiadało, jedynie dwa pułki zmotorysowane SS w mundurach feldgrau sobie hasały po Polsce wtedy, a jeden z nich SS "Germania" zebrał ciężkie cięgi w polskim ataku na bagnety w Lasach Janowskich ) Mylenie pancerniaków z SS-manami to częsty błąd gdy ktoś się nie wgłębia - niemieccy czołgiści mieli standardowo czarne mundury z trupimi główkami na kołnierzach po obu stronach (W SS czachy na prawej stronie kołnierza miała tylko Dywizja Totenkopf i kilka jednostek pomocniczych - zastępowały one wówczas symbol runiczny SS użyany w większości oddziałów). Czarne berety widoczne na figurkach używano w Wehrmachcie do 1940 roku, a po kampanii francuskiej niemiaszki ich nie stosowały zostając orzy furażerkach tylko. Gdzieś tam kiedyś widziałem foto czołgisty SS w czarnym berecie, ale pokazywano je na forum rekonstrukcji historycznej jako ciekawostkę i wyjątek od reguły, że SS nie nosiło beretów pancerniackich. No i przeróbka każdego załoganta niemieckiego czołgu z późniejszego okresu wojny sprowadza się do pomalowania inaczej patek na kołnierzu oraz "gapy" i czachy na czapce. Poniżej fajny rysunek Volstada z pokazanym umundurowaniem pancerniaków Wehrmachtu noszonym i w Polsce w 1939 i we Francji w 1940. Ergo - Twoje figurki od Verlindena idealnie pasują Edytowane 21 Października 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 21 Października 2013 Autor Share Napisano 21 Października 2013 Zdjęcia słabe, bo robione komórką. Figurki maja takie klamry więc... to ss Nie wiem, czy ich przerobić , czy szukać jednostek do których dopasować czołg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Mi się wydaje, że trochę na siłę chcesz zrobić z nich SS-manów, gdy oni w rzeczywistości w takich mundurach nie paradowali wcale lub wyjątkowo rzadko Pokaż fotkę tego detalu na figurce najlepiej No i powiedzmy sobie szczerze, to nie skala 1:16 czy 1:9, więc w skali 1:35 - jeśli producent na prawdę odlał SS-mańską klamrę - jest to pomijalne i nie wpływa w żaden sposób na wygląd figurki. Klamra WH i SS różniła się nieznacznie (co widać poniżej), ale w tej skali było by to bardzo mało widoczne i jeśli to serio klamra SS to spiłuj skrzydła orła wystające poza wieniec, a wówczas nikt, nawet bardzo upierdliwy detalista oglądając model się nie kapnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Opaski na rekawach nosiło tylko ss i jako jedyna jednostka WH-Gross Deutchland.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Opaski na rekawach nosiło tylko ss i jako jedyna jednostka WH-Gross Deutchland.. Nie tylko SS - opaski nosiły tak samo Heer (wojska lądowe Wehrmachtu) i Luftwaffe, rzadziej Kriegsmarine - miały je m.in. dywizja Herman Goring, spadochroniarze, Afrikakorps, dywizja Feldherrenhalle, Brandenburczycy, żandarmeria polowa, szkoły oficerskie i podoficerskie, pułki piechoty też często miały swoje Armbandy, tak samo niektóre pułki pancerne, zdarzały się też opaski w jednostkach kawalerii pancernej, które niedawno się przesiadły z kuni na czołgi. Odsyłam do publikacji "Mundury niemieckie 1939-45" Jarosława Ruszczaka i do wielu pozycji z serii Osprey Publishing, gdzie dokładnie to objaśniono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 21 Października 2013 Autor Share Napisano 21 Października 2013 Ok. Temat figurek uważam za zamknięty. Przerobi się ciut i git. Cały czas nie wiem w jakich jednostkach służyły D1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Z dużym prawdopodobieństwem służyły w 8.Pułku Pancernym 3 Dywizji i tylko w tej jednej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 21 Października 2013 Autor Share Napisano 21 Października 2013 Wielkie dzięki. To juz cos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Musisz zwrócić uwagę na wersję niektóre były E z innymi kołami ale w Bronco nie ma tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Share Napisano 11 Lutego 2014 Nie ma się czym chwalić za bardzo, ale żeby nie było, że temat upadł. Po prostu jak zwykle się slimaczy. Co do modelu , to na dobrą sprawę blaszki w nim możnaby prawie całkiem sobie darować. Pudełkowy zestaw jest prawie idealny, a blaszki wprowadzają trochę "zamieszania" ze spasowaniem. Kółeczka celowo podniszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi