Skocz do zawartości

Panzer II Ausf.D1- Bronco 1:35 + dodatki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To teraz zależy - ile. Bo jak przód to i siedzenie i drążki sterownicze trzeba by dorobić bo poza przekładnią to pusto trochę.

• 2 months later...
Napisano

I dobrze. A w wieży coś jest? Wprawdzie jak wsadzić tam figurami to z góry wraz zasłoni, ale nie wiem jak kwestia kosza wieży.

• 3 months later...
Napisano

Dalsze prace postępują powoli , ale jednak. Natomiast jakość zdjęć nie poprawia się wcale.

Pierwsze próby CM.

pz1_zpsb5b2370e.jpg

pz2_zps80f99901.jpg

Gąsienice w zasadzie wykończone.

pz3_zps150e3b7c.jpg

pz4_zps2c2a04cd.jpg

Figurki tez już przygotowanepz5_zpse36e0842.jpg

Podstawka w przygotowaniu

pz6_zpsbff5b3ec.jpg

pz7_zps323bc496.jpg

Napisano

Podoba mi się, tylko trochę ostrzejsze zdjęcia by się przydały.

W kwestii masek na koła - kup sobie takie coś. jest dużo tańsze niż maski quickwheel.

1936.jpg

Napisano

W kwestii masek na koła - kup sobie takie coś. jest dużo tańsze niż maski quickwheel.

Maski quickwheel są w zestawie razem z kołami A co to za producent masek, które pokazujesz?

Napisano

To są chyba uniwersalne wzorniki dla ucznów czy coś. Na eBay wpisałem takie coś "circles template stencil" i jest tego mnóstwo. W zalezności od modleu nawet do 14mm są w rozmiarach co 0.5mm. Niestety nie wiem jak się to po polsku nazywa.

Napisano
To są chyba uniwersalne wzorniki dla ucznów czy coś. Na eBay wpisałem takie coś "circles template stencil" i jest tego mnóstwo. W zalezności od modleu nawet do 14mm są w rozmiarach co 0.5mm. Niestety nie wiem jak się to po polsku nazywa.

A dokładniej są to dla architektów i innych projektantów .

Napisano

1936.jpg

Zdjęcia to moja zmora. Najgorsze chyba,że nie mam photoshopa.

Ale na koniec, postaram się o konkretną sesję.

Co do masek to były z kołami, nie są koniecznością, spokojnie można poradzić sobie bez nich.

Napisano

Sporo pracy w nią włożyłeś. Nie będę się czepiał pomniejszych drobiazgów...

ale chciałbym zwrócić uwagę, że okapnik nad wizjerami kierowcy i radioopertora masz przyklejony odwrotnie.

Myślę, że dasz radę to jeszcze poprawić.

Napisano

Nie chcę Cię teraz zadręczyć (... ale muszę...). Masz trochę braków

Z łatwiejszych zmian:

Odwrotnie mocowanie kloca. Uszkiem na zewnątrz błotnika.

Figurkom brakuje laryngofonów. Dość łatwo dorobić.

Z trudniejszych:

Brak siekiery i S-haka na prawym błotniku.

No i jeszcze błotniki... Skoro zrobiłeś 2 przednie, to chociaż 1 tylny.

Albo usuń przednie. Na fotkach widać, że szybciej tracili przednie niz tylne.

Pęknięcie błotnika jest dość mało prawdopodobne. Prędzej by cały odpadł

lub został odpięty i wyrzucony przez załogę.

Scenka zapowiada się bardzo dobrze

Napisano

Hej Mariusz , dzieki za zainteresowanie. Poziomem odwzorowania i zdetalowania długo Ci nie dorównam, ale kilka z proponowanych przez Ciebie zmian zrobię.

Laryngofony ogarnę, mocowanie kloca wymuszone przez instrukcję zarówno Bronco jak i Voyager - raczej zostawię, o istnieniu siekiery i S-haka nic mi nie wiadomo, brak odpowiednich materiałów, okapnik ogarnę.

Jeśli chodzi o tylne błotniki- muszę przyjrzeć się tematowi.

Co do pęknięcia błotnika - na wojnie dzieją się rzeczy trudne do wyobrażenia

Napisano

Materiały są w Panzer Tracts. Ewentulanie zerknij tu:

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=46107&p=678010#p678010

Przepraszam, że trochę po obiedzie ale sam te materiały zdobyłem niedawno i prawie w ostatniej chwili.

Ponieważ tempo mam powolne to zwykle zdążę poprawić przed malowaniem, choć już i pomalowane przerabiałem

Popraw co się da. Korytko z blaszek jest całkiem do bani. To były 2 listwy drewniane + 3 klocki.

Konstrukcja jak w korytkach z Pz. III i Stugach.

Napisano

Poprawki w trakcie, choć nie wszystkie. Zastanawiam się , jaki kolor powinny mieć włazy od wewnętrznej strony?

Wydaje mi się ,że jasny , choć kilkakrotnie widziałem w kolorze panzergrau.

Napisano

Możesz powiedzieć coś więcej o tej podstawce? Co to za firma?

Napisano

Wewnętrzne powierzchnie włazów mogą być w kolorze wnętrza, jak i w bazowej barwie kamuflażu, tak przynajmniej pamiętam.