sotter Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 Właśnie ktoś wie jak Pan Skulski robił te cuda. Tzn. Jakimi narzędziami, w jaki sposób? Jest to gdzieś opisane? Jest ;-) częściowo opisane a częściowo z bezpośrednich relacji ;-) hehe, no super ale gdzie??? no gdzie? Swoją drogą rozumiem, że ten człowiek-legenda żyje, zważywszy, że niedawno zjechał Yamato w Modelarstwie Okrętowej. Musi to być nietuzinkowy człowiek i genialny talent, wie ktoś co ten Pan zawodowo robił/robi? Bo ciekaw jestem kto zacz. Niewątpliwie Przemistrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 22 Listopada 2013 Autor Share Napisano 22 Listopada 2013 Właśnie ktoś wie jak Pan Skulski robił te cuda. Tzn. Jakimi narzędziami, w jaki sposób? Jest to gdzieś opisane? Jest ;-) częściowo opisane a częściowo z bezpośrednich relacji ;-) hehe, no super ale gdzie??? no gdzie? Swoją drogą rozumiem, że ten człowiek-legenda żyje, zważywszy, że niedawno zjechał Yamato w Modelarstwie Okrętowej. Musi to być nietuzinkowy człowiek i genialny talent, wie ktoś co ten Pan zawodowo robił/robi? Bo ciekaw jestem kto zacz. Niewątpliwie Przemistrz Tu się wiele można dowiedzieć : ISBN 4-7720-0892-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 wie ktoś co ten Pan zawodowo robił/robi? był wykładowcą na Wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej. Obecnie mieszka w Japonii. Technologia... hmm pamiętajmy, że były to wczesne lata 80 głębokiego PRL.... oczywiście suwmiarka, szpikulec, pilnik, papier ścierny i pewnie jakowaś pęseta.... nie było blach fototrawionych, żywicznych chińczyków i innych Nanodreadów.... Nie było komputerów !!! warsztat: Pamiętam publikacje Skulskiego w miesięczniku Morze nt Shokaku i Takao. I takie malutkie rysunki owych okrętów. Wtedy narodziła się moja fascynacja IJN..... fajne czasy. ok - wystarczy wtrąceń do wątku Witka przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 22 Listopada 2013 Autor Share Napisano 22 Listopada 2013 wie ktoś co ten Pan zawodowo robił/robi? był wykładowcą na Wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej. Obecnie mieszka w Japonii. warsztat: Pamiętam publikacje Skulskiego w miesięczniku Morze nt Shokaku i Takao. I takie malutkie rysunki owych okrętów. Wtedy narodziła się moja fascynacja IJN..... fajne czasy. ok - wystarczy wtrąceń do wątku Witka przecież. Nie zaśmiecacie....dużo prac J.Skulski wykonywał za pomocą ruskiej maszyny o wdzięcznej nazwie "Umiełyje ruki" K-1 odpowiedni zmodyfikowanej do naprawdę drobnych prac. Reszta warsztatu to preszpan i wszystko co wpadnie w rękę a inwencja podpowie jak wykorzystać.Natomiast plany na podstawie których powstawały modele były dziełem analizy geometrycznej archiwalnych fotografii.W wieku młodzieńczym gdy trafiłem do P.Skulskiego wszystko mi to pokazywał,tłumaczył.Długa historia......Do dziś pamiętam te modele.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 22 Listopada 2013 Autor Share Napisano 22 Listopada 2013 Tymczasem dotarły lufy...niestety nie wszystkie zgodnie z zamówieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 jak Pan Skulski robił te cudaNo to szczęka mi opadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 23 Listopada 2013 Autor Share Napisano 23 Listopada 2013 Dziś udało mi się sklecić armaty 127mm wypustu nanodreda. Efekt warty kasy.Nawet luf nie zmieniałem bo nie było sensu. Następnie cały ulepek jaki do tej pory powstał trafił do kąpieli odtłuszczającej i finiszuje na profesjonalnej suszarce : Ten obrazek wyżej zwiastuje jutro święto brudasa czyli psikanie niepsikającym aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 Witku nie chciałbyś przeszlifować końcówek luf na płasko?? W jakim sklepie się zaopatrujesz w akcesoria? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 24 Listopada 2013 Autor Share Napisano 24 Listopada 2013 Witku nie chciałbyś przeszlifować końcówek luf na płasko?? W jakim sklepie się zaopatrujesz w akcesoria? Pozdrawiam Nie ma potrzeby szlifować luf. Pod obserwacją nie uzbrojonym okiem nie widać zaoblenia wylotu. Co do sklepu to najczęściej w Hobbyeasy lub w 1999. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 24 Listopada 2013 Autor Share Napisano 24 Listopada 2013 No to dziś dzień zmagań z psikawką.Chyba dojrzewam do zmiany aerografu na jakiś markowy.Dzisiejszy efekt zabawy z farbą : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 strach pomyślec, co markowym będziesz wyrabiał :-) kawał ślicznej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 Wygląda super! Czekam na efekt końcowy z wielką niecierpliwością.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 AAAAAAA Pieknie ! To jest to ! Jak mu zrobisz takie linki jak w Geisenau to udusze ! ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 25 Listopada 2013 Autor Share Napisano 25 Listopada 2013 AAAAAAA Pieknie ! To jest to ! Jak mu zrobisz takie linki jak w Geisenau to udusze ! ,-)) Jak już to w Scharnhorscie Linki powinny wyjść lepiej.Postaram się wdrożyć patent Blacmana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Listopada 2013 Share Napisano 25 Listopada 2013 działa 127 piękne. W ogóle jak to u Ciebie detal śliczny !!! Czysty, równy, słowem wzorcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 25 Listopada 2013 Share Napisano 25 Listopada 2013 O kurde, piękna modelarska robota, armaty 127mm zaj... Z niecierpliwością czekam co będzie się działo dalej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Jakimi farbami malujesz? MrHobby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 26 Listopada 2013 Autor Share Napisano 26 Listopada 2013 Jakimi farbami malujesz? MrHobby? Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 26 Listopada 2013 Autor Share Napisano 26 Listopada 2013 Dzień niezbyt pracowity.Przykleiłem kilka wentylatorów na pokładzie i wykonałem imitację gretingu na pomoście bojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Świetnie to wygląda. Mój apetyt po takich smakowitościach bardzo rośnie na 700. Już nie mogę się doczekać na przesyłkę z HOBBYEasy i 1999.jp . Mam nadzieję że szybko takie przesyłki dochodzą Siedzę i obserwuję w wielkim skupieniu jak powstaje istne cudeńko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 29 Listopada 2013 Autor Share Napisano 29 Listopada 2013 Świetnie to wygląda. Mój apetyt po takich smakowitościach bardzo rośnie na 700. Już nie mogę się doczekać na przesyłkę z HOBBYEasy i 1999.jp . Mam nadzieję że szybko takie przesyłki dochodzą Pozdrawiam Doczekasz się.Daj znać jak przesyłka dojdzie.Jestem ciekaw twojego pierwszego wrażenia po zderzeniu ze skalą ;-) Pamiętaj na wszystko jest sposób w tej skali i wszystko da się zrobić pod warunkiem ,że się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Witek na ile zestawy blaszek flyhawka i fujimi się różnią?Czy w zestawie fujimi są jakieś istotniejsze elementy pominięte przez flyhawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 29 Listopada 2013 Autor Share Napisano 29 Listopada 2013 Witek na ile zestawy blaszek flyhawka i fujimi się różnią?Czy w zestawie fujimi są jakieś istotniejsze elementy pominięte przez flyhawka? Generalnie w zestawie Flyhawka jest kilka istotnych elementów pominiętych przez Fujimi. Mało tego te same elementy wykonane przez Flyhawka nie zawsze są lepiej wykonane od elementów z blachy Fujimi. W związku z tym dokonywałem wybory i wybierałem oczywiście te lepsze....co znaczy lepsze...np. te z ładniej odwzorowanymi nitami itp.Reling na ten przykład bezapelacyjnie lepiej wykonany przez Flyhawka,choć w kilku miejscach na nadbudówce zdecydowałem się na reling Fujimi.Fajnie jest mieć do wyboru dwa zestawy blach do modelu choć nie jest to ekonomiczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 30 Listopada 2013 Share Napisano 30 Listopada 2013 Wiatrochronu żadna firma nie zrobiła fototrawionego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 30 Listopada 2013 Autor Share Napisano 30 Listopada 2013 Wiatrochronu żadna firma nie zrobiła fototrawionego? No właśnie nie.....a ja zorientowałem się po sklejeniu całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi