Skocz do zawartości

Yamashiro 1/700 Fujimi

witek@

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie ktoś wie jak Pan Skulski robił te cuda. Tzn. Jakimi narzędziami, w jaki sposób? Jest to gdzieś opisane?

Jest ;-) częściowo opisane a częściowo z bezpośrednich relacji ;-)

hehe, no super ale gdzie??? no gdzie?

Swoją drogą rozumiem, że ten człowiek-legenda żyje, zważywszy, że niedawno zjechał Yamato w Modelarstwie Okrętowej. Musi to być nietuzinkowy człowiek i genialny talent, wie ktoś co ten Pan zawodowo robił/robi? Bo ciekaw jestem kto zacz. Niewątpliwie Przemistrz

• Odpowiedzi 205
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Właśnie ktoś wie jak Pan Skulski robił te cuda. Tzn. Jakimi narzędziami, w jaki sposób? Jest to gdzieś opisane?

Jest ;-) częściowo opisane a częściowo z bezpośrednich relacji ;-)

hehe, no super ale gdzie??? no gdzie?

Swoją drogą rozumiem, że ten człowiek-legenda żyje, zważywszy, że niedawno zjechał Yamato w Modelarstwie Okrętowej. Musi to być nietuzinkowy człowiek i genialny talent, wie ktoś co ten Pan zawodowo robił/robi? Bo ciekaw jestem kto zacz. Niewątpliwie Przemistrz

Tu się wiele można dowiedzieć :

kfqa.jpg

ISBN 4-7720-0892-6

wie ktoś co ten Pan zawodowo robił/robi?

był wykładowcą na Wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej. Obecnie mieszka w Japonii.

Technologia... hmm pamiętajmy, że były to wczesne lata 80 głębokiego PRL....

oczywiście suwmiarka, szpikulec, pilnik, papier ścierny i pewnie jakowaś pęseta.... nie było blach fototrawionych, żywicznych chińczyków i innych Nanodreadów....

Nie było komputerów !!!

warsztat:

10997301015_702cdc8286_z.jpg

Pamiętam publikacje Skulskiego w miesięczniku Morze nt Shokaku i Takao. I takie malutkie rysunki owych okrętów. Wtedy narodziła się moja fascynacja IJN..... fajne czasy.

ok - wystarczy wtrąceń do wątku Witka przecież.

wie ktoś co ten Pan zawodowo robił/robi?

był wykładowcą na Wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej. Obecnie mieszka w Japonii.

warsztat:

10997301015_702cdc8286_z.jpg

Pamiętam publikacje Skulskiego w miesięczniku Morze nt Shokaku i Takao. I takie malutkie rysunki owych okrętów. Wtedy narodziła się moja fascynacja IJN..... fajne czasy.

ok - wystarczy wtrąceń do wątku Witka przecież.

Nie zaśmiecacie....dużo prac J.Skulski wykonywał za pomocą ruskiej maszyny o wdzięcznej nazwie

"Umiełyje ruki" K-1 odpowiedni zmodyfikowanej do naprawdę drobnych prac. Reszta warsztatu to preszpan i wszystko co wpadnie w rękę a inwencja podpowie jak wykorzystać.Natomiast plany na podstawie których powstawały modele były dziełem analizy geometrycznej archiwalnych fotografii.W wieku młodzieńczym gdy trafiłem do P.Skulskiego wszystko mi to pokazywał,tłumaczył.Długa historia......Do dziś pamiętam te modele....

Dziś udało mi się sklecić armaty 127mm wypustu nanodreda. Efekt warty kasy.Nawet luf nie zmieniałem bo nie było sensu.

dmup.jpg

Następnie cały ulepek jaki do tej pory powstał trafił do kąpieli odtłuszczającej i finiszuje na profesjonalnej suszarce :

cjxt.jpg

Ten obrazek wyżej zwiastuje jutro święto brudasa czyli psikanie niepsikającym aerografem.

Witku nie chciałbyś przeszlifować końcówek luf na płasko??

W jakim sklepie się zaopatrujesz w akcesoria?

Pozdrawiam

Nie ma potrzeby szlifować luf. Pod obserwacją nie uzbrojonym okiem nie widać zaoblenia wylotu.

Co do sklepu to najczęściej w Hobbyeasy lub w 1999.

Świetnie to wygląda. Mój apetyt po takich smakowitościach bardzo rośnie na 700. Już nie mogę się doczekać na przesyłkę z HOBBYEasy i 1999.jp . Mam nadzieję że szybko takie przesyłki dochodzą

Siedzę i obserwuję w wielkim skupieniu jak powstaje istne cudeńko

Pozdrawiam

Świetnie to wygląda. Mój apetyt po takich smakowitościach bardzo rośnie na 700. Już nie mogę się doczekać na przesyłkę z HOBBYEasy i 1999.jp . Mam nadzieję że szybko takie przesyłki dochodzą

Pozdrawiam

Doczekasz się.Daj znać jak przesyłka dojdzie.Jestem ciekaw twojego pierwszego wrażenia po zderzeniu ze skalą ;-) Pamiętaj na wszystko jest sposób w tej skali i wszystko da się zrobić pod warunkiem ,że się chce

Witek na ile zestawy blaszek flyhawka i fujimi się różnią?Czy w zestawie fujimi są jakieś istotniejsze elementy pominięte przez flyhawka?

Generalnie w zestawie Flyhawka jest kilka istotnych elementów pominiętych przez Fujimi. Mało tego te same elementy

wykonane przez Flyhawka nie zawsze są lepiej wykonane od elementów z blachy Fujimi. W związku z tym dokonywałem wybory i wybierałem oczywiście te lepsze....co znaczy lepsze...np. te z ładniej odwzorowanymi nitami itp.Reling na ten przykład bezapelacyjnie lepiej wykonany przez Flyhawka,choć w kilku miejscach na nadbudówce zdecydowałem się na reling Fujimi.Fajnie jest mieć do wyboru dwa zestawy blach do modelu choć nie jest to ekonomiczne rozwiązanie.