luklen Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Witam wszystkich z racji że to mój pierwszy post na tym forum pozwolę się przedstawić nazywam się Łukasz mieszkam w Krakowie. Miałem sporą przerwę w modelarstwie i jest to pierwszy model od wielu lat w dodatku w skali 1/700 mam nadzieję że przy waszej pomocy dojadę z tym projektem do końca... Model to AOBA z Hasegawy nr 347 z tego co wyczytałem to jedno z nowszych wydań poprawionych w stosunku do poprzednich. Dodatkami jakie wykorzystam to dedykowany zestaw fototrawionek firmy Rainbow zestaw podstawowy + pokład + inne Na sam początek zabrałem się za przednią "wierze dowodzenia" tak chyba się to zwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Wieża przez samo "ż". Sam się niedawno dowiedziałem ,-)). A model zapowiada się bardzo ciekawie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Witam... Bardzo ladny krazownik na poczatek. Bede sie przypatrywal z ciekawoscia. Powodzenia w budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Jaki uroczy wiatrołap z blaszki.Cudeńko będę doglądał budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 17 Października 2013 A i ja zerkam - toć to kolejna "700" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Powitać kolegę, fajna 1:700 się zapowiada, kibicuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Zrobił się tu całkiem zacny klub siedemsetkowców ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 A zaiste, nieźle klubik się rozwija Luklen, takie pytanko, nie ma może w blaszce kratownicy z przedniej ściany pomostu? Ew. nie myślałeś, żeby wyciąć dziadostwo i wykonać samemu? trochę szkoda zostawiać taki bubelek, blaszkując całą resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luklen Napisano 17 Października 2013 Autor Share Napisano 17 Października 2013 Powoli powoli do przodu Dziękuję wszystkim za zainteresowanie Forest zapewne chodziło ci o tą kratownicę, oczywiście jest w zestawie, powinienem ja zamontować na samym początku, przez co miałem trochę gimnastyki przy wycinaniu. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Przeszlifuj sobie powierzchnie papierem sciernym. Min 1600. Bedzie ladnie wygladac po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Hmm, chyba musisz troszkę popracować nad precyzją montażu blaszek Coś mi się widzi, że ten komentarz niedługo wróci do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luklen Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Wieża skończona i obklejona, cudów nie ma w realu mało co widać i wygląda ok, makro niestety rozwiewa moje złudzenia co do wyglądu :(( blaszki są dramatycznie delikatne i miękkie troszkę więcej siły i wszystko się wichruje Przeszlifuj sobie powierzchnie papierem sciernym. Min 1600. Bedzie ladnie wygladac po malowaniu. Na szlifowanie za późno ale na pewno delikatnie pozmywam debonderem nalot po CA Hmm, chyba musisz troszkę popracować nad precyzją montażu blaszek Coś mi się widzi, że ten komentarz niedługo wróci do mnie Precyzja przyjdzie z czasem jak się nie zniechęcę ale wcześniej muszę się zaopatrzyć w jakieś precyzyjne narzędzia bo te które posiadam nadają się dla kowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Października 2013 Share Napisano 19 Października 2013 Weź jakiś szpikulec i pensete i wyprostuj co się da, bo te detaliki są odrobinę krzywe tu i tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luklen Napisano 23 Października 2013 Autor Share Napisano 23 Października 2013 Pierwszy komin skończony element obejmy komina przy wiertle 0,5 mm Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Października 2013 Share Napisano 23 Października 2013 Komin wygląda dobrze."Poręczówki" przyklejone równolegle !! Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 ...Precyzja przyjdzie z czasem...Patrząc po kominie, to już puka do drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Przyglądam się z ciekawością, choć sam zarzuciłem budowę Aoby z blaszkami Raibowa ze względu na ich denną jakość. Nie widziałem nigdy tak badziewnych jeśli idzie o materiał blach. Nerwowo nie dałem rady. I tak zminimalizowałeś uszkodzenia żaluzji na kominie, bo mi się powyginały konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Tak z ciekawości, ktoś jeszcze poza rainbow models robi blaszki do Aoby? WIdziałem zestaw z Hasegawy, ale tam tylko dźwigi i część lotnicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Tak z ciekawości, ktoś jeszcze poza rainbow models robi blaszki do Aoby? niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 24 Października 2013 blaszkami Raibowa ze względu na ich denną jakość. Nie widziałem nigdy tak badziewnych jeśli idzie o materiał blachFakt - zdaje się, że wykonane są z bibuły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 No cóż, albo się trzeba będzie z nimi pogodzić, albo znaleźć kogoś, kto je przerysuje i wysłać do parta... Jacyś chętni? (Tak, Aoba również mi chodzi po głowie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luklen Napisano 24 Października 2013 Autor Share Napisano 24 Października 2013 No cóż, albo się trzeba będzie z nimi pogodzić, albo znaleźć kogoś, kto je przerysuje i wysłać do parta... Jacyś chętni? (Tak, Aoba również mi chodzi po głowie ) Nie jest tak źle przy bliższym poznaniu zyskują Jak ci chodzi Aoba po głowie to może zmierzysz się z Kinugasą Przyglądam się z ciekawością, choć sam zarzuciłem budowę Aoby z blaszkami Raibowa ze względu na ich denną jakość. Nie widziałem nigdy tak badziewnych jeśli idzie o materiał blach. Nerwowo nie dałem rady. I tak zminimalizowałeś uszkodzenia żaluzji na kominie, bo mi się powyginały konkretnie. Widziałem twoją relacje z tego co pamiętam ogołociłeś komin do zera z tych plastikowych obejm, a ja do nich przyklejałem blaszki i pasują prawie idealnie delikatnie wystarczy je docisnąć na załamaniach. Odnośnie żaluzji kominowych też nie było większego problemu przykleiłem element do komina a następnie od spodu igła powypychałem do góry żaluzje ( nie wiem czemu ale kolejność wypychania jest ważna od dziobu ku rufie wówczas jakoś to idzie nie zahaczają o siebie) Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Tak czy owak, idzie Ci świetnie, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 blaszkami Raibowa ze względu na ich denną jakość. Nie widziałem nigdy tak badziewnych jeśli idzie o materiał blachFakt - zdaje się, że wykonane są z bibuły Jestem wręcz przeciwnego zdania... fakt to są bardzo delikatne blaszki ale barrrdzo dobrze zaprojektowane i wytrawione. Wymagają "bliższego zapoznania" ja składam je po prostu w powietrzu - bez żadnych przyrządów - wystarczy precyzyjna pęseta i nożyk z małym ostrzem... Aoba idzie super. Tak trzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 25 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 25 Października 2013 blaszkami Raibowa ze względu na ich denną jakość. Nie widziałem nigdy tak badziewnych jeśli idzie o materiał blachFakt - zdaje się, że wykonane są z bibuły fakt to są bardzo delikatne blaszki ale barrrdzo dobrze zaprojektowane i wytrawione. To się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi