Super Moderator jawkers Napisano 24 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 24 Października 2013 Witam. Szukałem podobnego tematu na forum ale nie znalazłem. Temat wydaje się prosty, ale dla wielu z nas jest ciężki i załazi za skórę. Prosiłbym o podanie waszych patentów, jeżeli możecie się nimi podzielić jak barwić owiewki i wiatrochrony w różnych kolorach, takich jakie występują w samolotach. Sam mam mały problem, a mianowicie pracuję nad modelem F-14 i jedna szyba w wiatrochronie jest zabarwiona w odcieniu zielonym. Kombinuję z markerem, pomagam sobie spirytusem i efekt nie jest zadawalający po wyschnięciu. Bardzo proszę was o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Farba clear naturalnie. Dla lepszego efektu można zielony clear wymieszać lekko z niebieskim clear i wyjdzie taki kolor jak trzeba. Do aerografu należy użyć dość mocno rozcieńczonej farby, tak aby łatwiej było ją kłaść delikatnie i barwienie plastiku było powolne ale delikatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 A próbowałeś z bezbarwnym błyszczącym lakierem, zabarwionym lekko farbą. Dla jednej małej szybki może nie musisz wydawać pieniędzy na "clear"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Dlaczego jest to takie trudne:Trzeba wymieszać Lakier bezbarwny typu gloss, z farbą i rozcieńczalnikiem Mr. Hobby Levelling Thinner. Za duże lub za małe stężenie któregoś spowoduje zniszczenie owiewki (pofalowana/matowa/rozlewająca się/grudkowata itp. farba) Zanim ją natrysnąłem, pomalowałem wszystkie zastępcze/zapasowe owiewki jakie miałem i wszystkie pudełka przeźroczyste w zasięgu wzroku. Po każdej próbie czekałem parę minut, po czym jak mi się nie podobało, zmieniałem ilość farby/rozcieńczalnika/lakieru. Co przy braku przeźroczystych buteleczek i zakraplacza było dość niedokładaną robotą. http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=464&t=36931&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Naturalnie można kombinować jak koń pod górę, ale skoro wynaleziono farby clear, które każdy modelarz powinien mieć, to po co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Naturalnie można kombinować jak koń pod górę, ale skoro wynaleziono farby clear, które każdy modelarz powinien mieć, to po co... A ja się z tym nie zgadzam. Jeśli mam dawać dychę za farbkę której użyję pewnie kilka razy w życiu to wolę poświęcić chwilę i popróbować z clearem i normalną farbką a nie wydawać kasę i czekać tydzień aż mi przyślą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Ja takie farby jak clear (czerwona, zielona, niebieska, pomarańczowa i smoke) po prostu kupiłem, żeby były. To się ciągle do czegoś używa i dziwię się, jak można tego nie mieć ciągle robiąc jakieś modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 27 Października 2013 Share Napisano 27 Października 2013 Ja zrobiłem tak w moim X wingu można zobaczyć w galerii. Mianowicie Lakieru z połyskiem, dozuj farbę z serii Clear, revell ma dobre. zależy jaki chcesz kolor. Wymieszaj i wlej to do aero, i psiknij szybkę od środka. efekt jest ZARĄBISTY. Polecam kilka prób, przed siknięciem. Owiewka w moim modelu była zupełnie przeźroczysta, a wyszła świetnie przyciemniona. viewtopic.php?f=116&t=40363 do uzyskania tego koloru wymieszałem Niebieski. Samej Farby z tej serii nie używaj, bo jeśli chodzi o malowanie owiewki to będzie dziwny kolor miała, mieszając ją z Lakierem Połyskowym, sam ustalasz jak bardzo ma być przyciemniony kokpit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Października 2013 Autor Super Moderator Share Napisano 28 Października 2013 Mianowicie Lakieru z połyskiem, dozuj farbę z serii Clear, revell ma dobre. zależy jaki chcesz kolor. Wymieszaj i wlej to do aero, i psiknij szybkę od środka. efekt jest ZARĄBISTY. Niczym tego nie rozcieńczasz? Bo jak wiadomo, to lakiery na ogół są gęste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 28 Października 2013 Share Napisano 28 Października 2013 tak gęste, ale jakoś przeszło przez aero, użyłem farby Revella i lakieru model master. Wydaje mi się żeby lepiej tego nie rozcieńczać, nie wiadomo jak to zareaguje na taki plastik wtedy, no chyba że zrobisz jakąś próbę. Ja nie rozcieńczałem, podkręciłem tylko ciśnienie w aero , cofnąłem igłę żeby przeszło i było git Prawda jest taka, że musisz popróbować mi się udało za pierwszym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Listopada 2013 Share Napisano 1 Listopada 2013 Zrobiłem moją metodą. Wymieszałem clear green Tamiya X-25 oraz clear blue Gunze C50 w stosunku 4:3. Tak otrzymany kolor rozcieńczyłem leveling thinnerem w stosunku 1:3. Efekt jest taki (na zdjęciu widać dwa natężenia zabarwienia): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi