Skocz do zawartości

Diorama 1/700

Rhayader

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 152
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Cóż, część moich książek mogę zanieść do skupu makulatury

To jak to się dzieje, że autorzy opracowań solidnych wydawnictw nie dysponują fotkami, które są w posiadaniu internautów? Zdawać by się mogło, że legendarne opracowania są wykonane solidnie i bez cienia wątpliwości w ich wiarygodność... A tu taki ZONK...

Bo nie wszystystkie fotki są ogólnie dostepne i to za friko ;).

Po drugie wiele zdjec które były w posiadaniu weteranów wojny dopiero teraz wychodzą na wierzch, gdy ludzie ci odchodzą a ich dzieci czy wnuki odkrywają skarby ojców czy dziadków.

Tak samo jest gdy czytam monografie, szczególnie naszych autorów a później czytam wspomnienia żołnierzy którzy używali ten sprzęt. Jakoś nie do końca się pokrywają ;)

• 2 weeks later...

Wczoraj w końcu odebrałem z Martoli piąty element. Mam już komplet przewidzianych na dioramie okrętów. Punktem centralnym, wokół którego będzie się działa akcja, będzie ten model:

700_012.JPG

Może kolega blacman spróbuje?

I to jest dobra odpowiedź

Inspiracją było to zdjęcie:

ship_akashi3.jpg

Skład przedstawia się następująco

- Akashi

- Tone

- Matsu

- Eskortowiec typu Etorofu

- Eskortowiec typu Tei

Ponieważ PitRoad eskortowce daje po dwa w pudełku, więc nie wykluczam, że zamiast dwóch będą 3 lub 4

Wszystkim kolegom życzę spokojnych Świąt i dużo modeli pod choinką

• 4 weeks later...

Aaaa Matsu ! Lepiłem tą krypę. Ale ja lepiłem po wiejsku, z byle czego, a twój model już na starcie wygląda imponująco

• 2 weeks later...

Nie mogę się zdecydować jak je ustawić.

Miało być jakoś tak:

700_025.JPG

Ale Tone ma wystające poza burty sponsony z armatami 12.7, co uniemożliwia ułożenie burta przy burcie

Musiałbym go sporo cofnąć np.

700_026.JPG

Ale tak przestaje mi się kompozycja podobać. Może wywalić Tone i zrobić jakoś tak?

700_027.JPG

700_028.JPG

700_029.JPG

Ale Tone ma wystające poza burty sponsony z armatami 12.7, co uniemożliwia ułożenie burta przy burcie

Musiałbym go sporo cofnąć np.

Ale na zdjęciu dwie największe jednostki nie stoją ściśle burta w burte, więc nie widze problemu aby ustawić Tone w szeregu Tylko dorobić trza by było pomosty na sztywno.

pzdr.

• 1 month later...